Guvernul vrea să le monteze oltenilor boilere și aragaz pe hidrogen

Guvernul vrea să le monteze oltenilor boilere și aragaz pe hidrogen
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 oct 2021

Guvernul s-a angajat față de autoritățile europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) aprobat joi în Consiliul Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) al UE, să construiască și să pună în funcțiune până la jumătatea anului 2026, în regiunea Olteniei, o rețea de distribuție a gazelor naturale de 1.870 kilometri, care să permită transportul hidrogenului verde. Un alt obiectiv asumat este darea în funcțiune, până în T4 2025, a unei capacități de electrolizoare de cel puțin 100 MW, cu un volum generat preconizat de cel puțin 10.000 de tone de hidrogen din surse regenerabile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cele două măsuri menționate au prevăzută o alocare financiară cumulată de 515 milioane euro, constând integral din împrumuturi.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

Cu ocazia aprobării în ECOFIN, PNRR-ul României a fost publicat integral de către Guvern.

"(…) în ceea ce privește utilizatorii casnici, un conținut de hidrogen admisibil de până la 30% vol. poate fi considerat fezabil pentru utilizare în cazul anumitor aparate (aragazuri, centrale/cazane/boilere etc). Însă după cum s-a menționat și mai jos, în Strategia Națională a Hidrogenului (Reforma 4) se vor analiza și propune soluții privind modalitățile prin care se vor sprijini utilizatorii finali pentru a folosi acest nou tip de combustibil și se va revizui în acest sens legislația relevantă. De asemenea, până la începutul anului 2026 se va avea în vedere posibilitatea dezvoltării unor scheme de finanțare de către Administrația Fondului pentru Mediu, în vederea stimulării achiziției de centrale/cazanele/boilere, aparate de încălzit, aragazuri etc pentru utilizatorii finali din regiunile în care sunt implementate astfel de rețele de gaz hydrogen ready", se menționează în document.

VIDEO Autostrada Sebeș - Turda (Lotul 2), asfaltată în întregime și aproape de finalizare. Cum arată zona pe care se va circula pe o singură cale când se va deschide traficului CITEȘTE ȘI VIDEO Autostrada Sebeș - Turda (Lotul 2), asfaltată în întregime și aproape de finalizare. Cum arată zona pe care se va circula pe o singură cale când se va deschide traficului

Potrivit sursei citate, în ceea ce privește adaptarea aparatelor/echipamentelor utilizatorilor finali la rețeaua de distribuție de gaz în amestec cu hidrogenul verde (minimum 20% în 2026 și 100% hidrogen regenerabil și/sau alte gaze regenerabile în 2030), Strategia Națională a Hidrogenului va reprezenta o bază pentru stabilirea modalității de adaptare a prevederilor legislației naționale, astfel încât, până în anul 2026, legislația relevantă pentru utilizatorii finali în ceea ce privește utilizarea aparatelor/echipamentelor hydrogen ready să fie în vigoare. Mai mult, până la începutul anului 2026, se va avea în vedere dezvoltarea unor scheme de finanțare de către Administrația Fondului pentru Mediu, în vederea stimulării achiziției de centrale/cazane/boilere, aparate de încălzit, aragazuri etc pentru utilizatorii finali din regiunile în care sunt implementate astfel de rețele de gaz hydrogen ready.

"Modificările aduse cadrului legislativ și de reglementare, pe baza Strategiei Naționale a Hidrogenului și a Planului de acțiune relevant, vor elimina orice obstacole legislative și administrative din calea dezvoltării tehnologiei hidrogenului ecologic/verde și vor pune în aplicare măsurile necesare pentru dezvoltarea întregului lanț valoric al hidrogenului verde (producția, stocarea, transportul și utilizarea hidrogenului regenerabil), inclusiv instalarea obligatorie a noilor aparate și echipamente pregătite pentru hidrogen de către utilizatorii finali până în 2026 (a se vedea Reforma 4 din componenta Energie). De asemenea, în componenta “Fondul pentru Valul Renovării” din PNRR se menționează că se va avea în vedere posibilitatea înlocuirii cazanelor din centrale termice proprii ale clădirilor cu boilere de gaz mixat cu hidrogen, care să fie compatibile pentru toate reabilitările potențiale care vor avea loc în regiunea SV Oltenia unde se finanțează prin PNRR (componenta Energie) această nouă rețea de distribuție (hydrogen ready), numai în situația în care această opțiune va fi fezabilă din punct de vedere tehnic și economic (din fonduri existente la nivelul autorităților locale), după intrarea în funcție a rețelei și racordarea consumatorilor. Prin urmare, sursele de finanțare pentru achiziția de aparate/echipamente hydrogen ready vor fi reprezentate de fondurile Administrației Fondului pentru Mediu și de fondurile de la nivelul autorităților publice locale", se afirmă în PNRR.

Ministrul Mediului: Cei care merg cu autobuzul în oraș nu sunt săraci CITEȘTE ȘI Ministrul Mediului: Cei care merg cu autobuzul în oraș nu sunt săraci

Rețeaua de distribuție a gazelor avută în vedere pentru Oltenia va trebui să aibă capacitatea de a deserve un număr 78.540 de gospodării și agenți economici, respectiv circa 250.000 de persoane (în condițiile unei medii de trei persoane per gospodărie) cu gaze regenerabile cu emisii scăzute de carbon, respectiv lipsite de emisii până în anul 2030.

"Se va revizui inclusiv legislația care să reglementeze utilizarea aparatelor/echipamentelor hydrogen ready (cum ar fi centralele, cazanele etc) de către utilizatorii finali și se vor lansa scheme de stimulare a achiziției de aparate/echipamente hidrogen ready. Astfel, prin modificarea cadrului legislativ și de reglementare, aparatele și echipamentele pregătite pentru hidrogen (hydrogen ready) vor fi obligatorii începând cu 1 ianuarie 2026 pentru toate instalațiile noi", scrie în document.

cora se revoltă - permite accesul în magazinele sale din mall-uri pentru toți consumatorii, posesori sau nu ai unor certificate verzi CITEȘTE ȘI cora se revoltă - permite accesul în magazinele sale din mall-uri pentru toți consumatorii, posesori sau nu ai unor certificate verzi

Revizuirea legislației va trebui făcută până în primul trimestru din 2023, aceasta fiind data limită de intrare în vigoare.

"Valoarea totală a investiției este de 515 milioane euro, defalcată astfel: 400 de milioane euro pentru partea de rețea nouă de distribuție, pregătită pentru mixul de gaze naturale cu hidrogen, și 115 milioane euro pentru capacități de producție hidrogen verde care să permită și folosirea acestuia pentru stocarea energiei electrice (de exemplu, transformarea energiei din surse regenerabile în hidrogen). Din estimările preliminare, ținând cont de faptul că regiunea Oltenia este regiunea cea mai slab conectată la infrastructura de distribuție de gaz natural, cu județe precum Mehedinți și Dolj unde racordarea este aproape inexistentă, se propune ca regiunea pilot pentru implementarea acestei rețele inteligente a viitorului, cu emisii scăzute de carbon, să fie regiunea Oltenia", mai scrie în PNRR.

viewscnt
Afla mai multe despre
pnrr investitii energie
retea distributie gaze hidrogen
productie hidrogen verde