Îmbogățirea uraniului la uzina subterană de la Fordo, reluată de către Iran

Îmbogățirea uraniului la uzina subterană de la Fordo, reluată de către Iran
scris 7 nov 2019

Iranul și-a reluat joi activitățile de îmbogățire a uraniului la uzina subterană de la Fordo, conform deciziei anunțate marți în vederea unei reduceri și mai mari a angajamentelor pe care și le-a asumat în fața comunităii internaționale în 2015 cu privire la programul său nuclear, relatează AFP.

”În primele minute ale zilei de joi (...), producția șicolectarea de uraniu îmbogățit (a început) în instalațiile de la Fordo”, la aproximativ 180 de kilomeri sud de Teheran, a anunțat într-un comunicat Organizația Iraniană a Energiei Atomice (OIEA), scrie News.ro.

În comunicat se precizează că ”toate aceste activități au fost realizate sub controlul Agenției Internaționale a Energiei Atomice (AIEA)”, organul ONU însărcinat cu controlul programului nuclear iranian.

Google vrea să îmbunătățească securitatea în Play Store cu ajutorul companiilor de securitate CITEȘTE ȘI Google vrea să îmbunătățească securitatea în Play Store cu ajutorul companiilor de securitate

Un purtător de cuvânt al OIEA, Behrouz Kamalvandi, a anunțat miercuri că producția de uraniu îmbogățit la Fordo va fi ”operațională începând de la miezul nopții” de miercuri spre joi (20.30 GMT).

Reluarea acestor activități suspendate în virtutea Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian a fost anunțată marți de către președintele iranian Hassan Rohani, la o zi după expirarea unui termen dat de Teheran altor state în continuare parte ale acestui text - China, Franța, Marea Britanie, Rusia și Germania - să îl ajute să ocolească consecințele retragerii Statelor Unite din acest pact în 2018.

Această măsură marchează a patra fază a planului reducerii angajamentelor iraniene, lansat în mai, ca ripostă față de retragerea americană.

Prin această politică, Teheranul exercită presiuni asupra celorlalte părți, pentru ca acestea să-l ajute să ocolească sancțiunile reimpuse de Washington, care au aruncat economia iraniană într-o recesiune dură.

Potrivit prevederilor Acordului de la Viena, Teheranul a acceptat să-și reducă drastic activitățile nucleare - pentru a le garanta astfel natura exclusiv civilă -, în schimbul ridicării unei părți a sancțiunilor internaționale care-i asfixiază economia.

”TRAGEREA CONCLUZIILOR”

Acordul interzice Republicii islamice să desfășoare activități de îmbogățire a uraniului la Fordo, o uzină subterană, mult timp ținută secretă.

La Viena, o sursă apropiată AIEA a declarat miercuri pentru AFP că ”inspectorii Agenției (se află) la fața locului”, la Fordo și că un raport special cu privire la situația din această uzină urmează să fie prezentat foarte rapid.

Anunțul reluării îmbogățirii uraniului la Fordo a provocat noi îngrijorări ale celorlalte părți ale Acordului de la Viena.

Republica islamică dă asigurări că rămâne atașată respectării acordului și că este pregătită să revină la aplicarea completă a angajamentelor pe care și le-a asumat imediat ce celelalte părți și le respectă pe ale lor, prin adoptarea unor măsuri concrete care să-i satisfacă solicitările și mai ales să-i permită să-și exporte petrolul.

Kremlinul a anunțat că ”observă cu îngrijorare evoluția situației”, în timp ce Parisul, Londra, Berlinul și Uniunea Europeană (UE) au îndemnat teheranul să revină asupra deciziei pe care a luat-i.

UE a îndemnat Iranul să se abțină de la noi măsuri susceptibile să submineze și mai mult Acordul de la Viena și să facă ”și mai dificilă” salvarea acestuia.

La Beijing, miercuri, președintele francez Emmanuel Macron a apreciat că Iranul a ”decis să iasă din cadrul” acordului, ”pentru prima oară, în mod explicit (...) și nelimitat”.

Aceasta este ”o schimbare profundă”, a apreciat Macron. ”Voi discuta, în zilele următoare și cu iranienii și va trebui să tragem în mod colectiv concluziile”.

”Ceea ce a anunțat președintele Rohani nu este acceptabil”, a declarat la rândul său ministrul de Externe german Heiko Maas, într-o conferință de presă la Berlin.

El a îndemnat ”Iranul să revină asupra tuturor măsurilor pe care le-a luat din iulie și să-și respecte din nou deplin angajamentele” internaționale.

Washingtonul, care poartă împotriva Teheranului o politică a ”presiunii maxime” menite să oblige republica islamică să încheie un nou acord care să-i încadreze programul nuclear prin ”garanții mai bune”, a reacționat față de punerea în funcțiune a centrifugelor de la Fordo acuzând Iranul de continuarea ”șantajului nuclear”.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
fordo
uraniu