Încă un contract-mamut pentru gazele din Marea Neagră. Americanii de la ExxonMobil au pregătit jumătate de miliard de dolari pentru o platformă mobilă de foraj offshore

Încă un contract-mamut pentru gazele din Marea Neagră. Americanii de la ExxonMobil au pregătit jumătate de miliard de dolari pentru o platformă mobilă de foraj offshore
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 1 feb 2018

Gigantul petrolier american ExxonMobil, care deține, alături de OMV Petrom, concesiunea perimetrului offshore de gaze naturale din Marea Neagră Neptun Deep, fiind și operator al concesiunii, a lansat o procedură de licitație pentru a încheia un acord-cadru pe 3 ani cu o singură firmă contractoare pentru servicii de foraj marin în sectorul românesc al Mării Negre.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Valoarea maximă a acordului-cadru este estimată la 420 milioane dolari plus TVA, respectiv jumătate de miliard de dolari cu tot cu TVA.

"Obiectivul acordului-cadru este acela de a stabili termenii, condițiile și prețurile unitare cu un operator economic pentru a permite entității contractante să atribuie contracte subsecvente pentru realizarea de servicii de foraj marin în Marea Neagră, România. Contractantul trebuie să furnizeze o unitate mobilă de foraj marin (Mobile Offshore Drilling Unit - MODU), inclusiv echipajul și serviciile, produsele, echipamentele și materialele, echipată cu sistem de poziționare clasa DP-2 pentru a opera în ape cu adâncimea de 1.200 de metri și pentru a fi ancorată sși pentru operare iîn ape cu adâncimea de 110 metri", se arată în documentația de atribuire elaborată de ExxonMobil.

UniCredit: Întârzierile la plată în sectorul privat vor crește și mai mult în 2018 din cauza schimbărilor fiscale. Avansul economic va încetini, inflația și dobânzile vor crește inevitabil CITEȘTE ȘI UniCredit: Întârzierile la plată în sectorul privat vor crește și mai mult în 2018 din cauza schimbărilor fiscale. Avansul economic va încetini, inflația și dobânzile vor crește inevitabil

Garanția de bună execuție pentru fiecare contract subsecvent este de 10 milioane dolari plus TVA, iar americanii estimează că vor atribui cel mult 3 contracte subsecvente pe perioada acordului-cadru care urmează să fie încheiat cu câștigătorul licitației.

În decembrie 2017, ExxonMobil a lansat o altă licitație, scopul fiind achiziția a 190 de kilometri de țeavă pentru construirea unei conduce care să aducă la țărm gazele naturale din perimetrul concesionat, valoarea totală maximă a contractului fiind estimată la peste 128 milioane dolari cu tot cu TVA (108 milioane dolari fără TVA).

În noiembrie, gigantul american a demarat o procedură de dialog competitiv pentru atribuirea unui contract pe 4 ani, în valoare maximă estimată de peste 1,5 miliarde dolari, de executare a lucrărilor necesare demarării extracției gazelor din perimetrul Neptun Deep.

VIDEO&FOTO Prima echipă de români care a traversat Oceanul Atlantic vâslind CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Prima echipă de români care a traversat Oceanul Atlantic vâslind

Decizia finală de investiție în proiectul offshore Neptun Deep este așteptată anul acesta din partea celor doi parteneri la concesiune, ExxonMobil și OMV Petrom. Cele două companii petroliere au anunțat în 2012 descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a blocului Neptun. Potrivit informațiilor inițiale, rezervele de gaze din acel perimetru au fost estimate între 42 de miliarde și 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Dezvoltarea perimetrului Neptun Deep ar putea însemna prima producție de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România. Costurile unui astfel de proiect de producție gaze în zonă de apă adâncă pot ajunge la câteva miliarde de euro. Perimetrul Neptun se află la 200 km distanță de uscat și este nevoie de construirea întregii infrastructuri, inclusiv a conductelor.

Cea mai mare campanie de explorare în apele de mare adâncime din Marea Neagră a fost încheiată de ExxonMobil și OMV Petrom la începutul lui 2016. Costurile totale de explorare au ajuns la 1,5 miliarde dolari, iar lucrările au dus la prima confirmare de gaze naturale în zona românească a Mării Negre.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxonmobil
omv petrom
neptun deep
gaze naturale marea neagra
pret gaze naturale
export gaze naturale