INFOGRAFIC Prețul gazului - la un nivel record pe BRM. Pe bursa austriacă a sărit de 50 de euro/MWh

INFOGRAFIC Prețul gazului - la un nivel record pe BRM. Pe bursa austriacă a sărit de 50 de euro/MWh
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 1 sep 2021

Cotațiile gazelor pe piețele spot operate de Bursa Română de Mărfuri au atins marți un nivel record, de aproximativ 230 de lei/MWh, în condițiile în care producția încă își revine de la minimele istorice realizate săptămâna trecută în urma unor lucrări de mentenanță efectuate de unul dintre cei doi mari producători autohtoni, OMV Petrom.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Prețul gazului de pe piața intrazilnică a urcat marți cu 4,2%, sau aproape 10 lei/MWh, de la un preț mediu de 219 lei/MWh, nivelul înregistrat luni, la unul de 229 lei/MWh (46,4 euro/MWh).

Pe cealaltă piață spot, cea pentru ziua următoare (PZU), prețul gazului a crescut cu 3%, ajungând la 227,5 lei/MWh (46,1 euro/MWh).

60 MWh s-au tranzacționat la un preț maxim de 232 lei/MWh pe PZU, iar 100 MWh, la unul maxim de 234 lei/MWh pe piața Intraday.

Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov CITEȘTE ȘI Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov

Volumele tranzacționate au fost de 5 GWh pe piața Intraday și 4 GWh pe PZU. Cei 9 GWh reprezintă aproximativ 5% din volumul de 180 de GWh consumat de clienții sistemelor de distribuție sau de cei racordați direct la SNT.

Evoluția prețul din România este similară celui de pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH, unde prețul maxim a sărit de 50 de euro/MWh.

Deși prețul mediu pentru ziua următoare a fost de 49,3 euro/MWh, s-a tranzacționat gaz și la valori record de 50,2 euro/MWh.

Luni, prețul de închidere pe CEGh a fost de 46,9 euro/MWh, iar cel maxim de 49,5 euro/MWh.

Foarte probabil, nivelul ridicat al prețului din regiune, în special din Austria, este legat de incertitudinile privind finalizarea Nord Stream 2 și de nivelul scăzut de depozitare din Austria, de sub 50% din capacitatea totală.

eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace CITEȘTE ȘI eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace

Producția internă de gaze a început să revină treptat la normal, după ce, în mai puțin de o săptămână, s-a diminuat cu o pătrime, atingând cel mai redus nivel din istorie, de 176 GWh. OMV Petrom, unul dintre cei doi mari producători autohtoni, a confirmat, pentru Profit.ro că în această perioadă compania a efectuat operațiuni de mentenanță și a estimat că producția va reveni la nivelul anterior “în perioada imediat următoare”.

Începând cu data de 18 august, producția din România a început să scadă destul de abrupt, de la 237 GWh pe 17 august la 177 GWh pe 23 august. A doua zi, ea a coborât la 176 GWh, pentru ca începând cu ziua de miercuri, 25 august să înceapă să crească la 216 GWh.

“În perioada menționată, au fost efectuate operațiuni de mentenanță, desfășurate cu respectarea tuturor normelor de siguranță. Operațiunile au fost între timp finalizate, instalațiile se repornesc iar procesul de producție este în curs de reluare. Estimăm revenirea producției la nivelul anterior operațiunilor de mentenanță în perioada imediat următoare”, a transmis OMV Petrom, unul dintre cei doi mari producători interni, alături de Romgaz.

Compania a răspuns astfel unor întrebări ale Profit.ro, legate de o eventuală revizie, programată sau nu, în urma căreia producția companiei s-a înjumătățit în perioada 18-24 august.

Nivelul producției de 176 GWh/zi, înregistrat lunea și marțea trecută este cel mai redus nivel al producției zilnice din istoria recentă, cel puțin din ultimii 8 ani (din ianuarie 2013, de când Transgaz prezintă date zilnice).

Acesta se situează cu aproape 20 GWh sub precedentul record negativ, de 195,5 GWh, înregistrat pe 2 iulie 2020, în plină pandemie, când celălalt mare producător autohton, Romgaz, și-a redus considerabil producția, cu aproximativ 30%.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
gaze
record
brm
cegh