INFOGRAFICE De ce s-au scumpit de 5 ori gazele în Europa

INFOGRAFICE De ce s-au scumpit de 5 ori gazele în Europa
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 7 feb 2022

Producția internă de gaze naturale a Europei a scăzut per total cu 3,31% anul trecut față de 2020 și cu peste 10% comparativ cu 2019, anul de dinaintea pandemiei COVID-19, la 204 miliarde metri cubi (mmc), în timp ce cererea de gaze pe Bătrânul Continent a crescut în 2021 cu 5,74% comparativ cu 2020 și a depășit-o cu 2,8% chiar și pe cea de dinainte de pandemie, ajungând la 552 mmc, potrivit datelor agregate de Agenția Internațională a Energiei (International Energy Agency - IEA) și analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Mai mult, dacă nu se ia în calcul producția Norvegiei, extracția de gaze a Europei s-a redus cu 10% în 2021 față de 2020. 

INFOGRAFICE De ce s-au scumpit de 5 ori gazele în Europa

Oficiali americani: Rusia este pregătită 70% să invadeze Ucraina CITEȘTE ȘI Oficiali americani: Rusia este pregătită 70% să invadeze Ucraina

Sub titulatura "Europa", IEA include statele membre ale Uniunii Europene, plus Albania, Bosnia-Herțegovina, Macedonia de Nord, Gibraltarul, Islanda, Kosovo, Muntenegru, Norvegia, Serbia, Elveția, Turcia și Marea Britanie.

În același timp, livrările de gaze rusești către statele membre UE, prin conductele de tranzit din Ucraina și Belarus, s-au redus cu 3% anul trecut, în pofida creșterii producției Gazprom, iar la nivelul întregii Europe, importurile de gaze naturale lichefiate (LNG) au fost mai mici cu 4% față de 2020.

INFOGRAFICE De ce s-au scumpit de 5 ori gazele în Europa

Regina Elizabeth a II-a își dorește ca ducesa de Cornwall să fie regină consoartă când Charles va fi rege CITEȘTE ȘI Regina Elizabeth a II-a își dorește ca ducesa de Cornwall să fie regină consoartă când Charles va fi rege

Aceste scăderi au fost doar parțial compensate de creșterea cu 5% a livrărilor de gaze prin conducte ale Norvegiei către restul Europei, de majorarea cu 50% a importurilor europene din Africa de Nord și de avansul cu 20% al livrărilor de gaze din Azerbaijan în Europa, prin gazoductul TAP, dat în folosință în 2021.

Toate acestea au făcut ca, pe principalul hub de tranzacționare de gaze din Europa, Title Transfer Facility (TTF) din Olanda, care a avut în 2021 o pondere de 80% în totalul volumelor europene tranzacționate, prețul mediu anual spot să ajungă anul trecut la 15,8 dolari/MBtu (echivalentul a circa 54 dolari/MWh), de 5 ori mai mare comparativ cu 2020 și record istoric absolut.

INFOGRAFICE De ce s-au scumpit de 5 ori gazele în Europa

Spotify spune că nu are nicio vină că încă nu a crescut calitatea muzicii CITEȘTE ȘI Spotify spune că nu are nicio vină că încă nu a crescut calitatea muzicii

În ultimul trimestru din 2021, media cotațiilor spot de la TTF a fost de 31,5 dolari/Mbtu (circa 107 dolari/MWh), de 6 ori peste cea a perioadei similare a anului anterior, inclusiv din cauza faptului că gradul de umplere al depozitelor subterane de înmagazinare europene a fost în intervalul respectiv cu 15% sub media ultimilor 5 ani anteriori.

"Gazprom și-a redus de asemenea expunerea la vânzări pe termen scurt, nederulând deloc licitații pentru tranzacții cu livrare în ziua următoare pe platforma sa electronică în trimestrul IV 2021. (...) În Rusia, injecțiile nete de gaze (diferența pozitivă dintre injecții și extracții – n.r.) ale Gazprom în depozitele sale subterane au ajuns la nivelul record de 61 mmc în 2021, compania atingându-și ținta de rezerve înmagazinate de 72,6 mmc la începutul lunii noiembrie. În pofida cererii interne puternice și a potențialului mare de venituri din export, extracțiile Gazprom din depozite, în T4 2021, au scăzut cu 40% față de aceeași perioadă a anului anterior și cu 27% sub media ultimilor 5 ani", menționează IEA.

INFOGRAFICE De ce s-au scumpit de 5 ori gazele în Europa

Ritmul vaccinărilor din Germania a început să scadă CITEȘTE ȘI Ritmul vaccinărilor din Germania a început să scadă

Agenția se așteaptă ca prețurile să rămână la niveluri înalte în 2022, cu o estimare de cotație anuală medie spot în Europa de 26 dolari/MBtu (aproape 90 dolari/MWh), un nou record istoric.

"Cotațiile forward de la începutul lui ianuarie indică faptul că se așteaptă ca prețurile mari să persiste în 2022. (...) Acestea ar putea scădea în a doua jumătate a anului, pe fondul îmbunătățirii ofertei, însă vor rămâne mult peste mediile istorice. Nevoile de refacere a stocurilor din depozitele europene de înmagazinare și nivelul redus al punerilor în funcțiune de noi capacități de lichefiere a gazelor vor pune presiune pentru scumpiri", spune instituția.

INFOGRAFICE De ce s-au scumpit de 5 ori gazele în Europa

Doza booster contra Omicron de la Moderna nu ar fi necesară, arată un studiu realizat în SUA pe maimuțe CITEȘTE ȘI Doza booster contra Omicron de la Moderna nu ar fi necesară, arată un studiu realizat în SUA pe maimuțe

Mai îngrijorător pentru perspectiva pe termen mai lung a prețurilor și a securității aprovizionării în întreaga lume este nivelul investițiilor în explorare și producție, cu mult sub necesar, inclusiv din cauza presiunilor de reglementare cu care se confruntă marile companii, în direcția reducerii utilizării surselor fosile de energie, pentru combaterea schimbărilor climatice.

"Livrările din upstream s-au situat sub așteptări în câteva regiuni-cheie de producție. În primele 9 luni din 2021, o producție estimată de 11 mmc din Marea Nordului s-a pierdut din cauza prelungirii lucrărilor de mentenanță. Gazprom, care asigură două treimi din producția Rusiei, a produs cu 35 mmc sub potențialul său declarat în 2021, în pofida prețurilor-record din Europa și a cererii interne solide. Producția din SUA a crescut cu mai puțin de 2% în 2021, deși prețurile pe platorma Henry Hub aproape s-au dublat față de nivelurile din 2020. (...) Actualele prețuri mari ar trebui să îi stimuleze pe producători să își majoreze investițiile în upstream pe termen scurt. Cu toate acestea, incertitudinile cu privire la cerere, legate atât de evoluția pandemiei, cât și de tranziția energetică, precum și presiunile investitorilor pentru disciplină în cheltuielile de capital (în cazul producătorilor americani) și pentru diversificarea portofoliilor, prin reducerea expunerii pe combustibili fosili (în cazul marilor producători multinaționali) ar putea duce la un răspuns slab al ofertei la prețurile mari", punctează IEA.

INFOGRAFICE De ce s-au scumpit de 5 ori gazele în Europa

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire gaze
scadere productie gaze
importuri gaze rusia gazprom
securitate aprovizionare gaze