INFOGRAFICE Record istoric negativ. Cantitatea de gaze depozitate în România - la cel mai redus nivel

INFOGRAFICE Record istoric negativ. Cantitatea de gaze depozitate în România -  la cel mai redus nivel
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 6 iul 2021

Cantitatea de gaze depozitată la jumătatea anului se află la cel mai mic nivel al ultimei decade, ceea ce, în condițiile unui declin al producției interne și al unor prețuri în creștere ale petrolului și gazelor de pe piețele internaționale, face ca iarna viitoare să se anunțe una grea, indiferent de starea vremii, și, mai ales, scumpă, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Consumul în perioada iernii este acoperit din producția internă, importuri și gaze extrase din depozite. În condițiile în care producția internă se află într-un declin natural, de aproximativ 10%, iar gazul depozitat este la un nivel deficitar, dependența de importuri afectează nu numai în ceea ce privește acoperirea consumului, ci și funcționarea sistemului național de transport (SNT), prin care care trebuie să curgă o cantitate de gaze minimă în vederea asigurării presiunii necesare.

Motivul pentru care nivelul de depozitare este atât de redus: În contextul reducerii producției autohtone, furnizorii au preferat în acest an să utilizeze gazul depozitat pentru a nu apela excesiv la importuri (potrivit calculelor Profit.ro, importurile nete ale României din primele 6 luni ale acestui an au fost de 13,4 TWh, mai reduse decât importurile nete din perioada ianuarie-iunie 2020, care s-au situat la 13,5 TWh). În prima jumătate a anului diferența dintre cantitatea de gaze extrasă din depozite și cea injectată a fost una record, de 9,52 TWh, cu 3,66 TWh sau 62% peste precedentul record al ultimilor 10 ani, înregistrat în prima jumătate a lui 2017.

Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România

Pe 1 iulie, în depozitele de gaze din România se afla înmagazinată o cantitate de 11,28 TWh, cu 4,5 TWh sub media cantității de gaze depozitată la jumătatea celor 9 ani precedenți pentru care există date disponibile, de 15,72 TWh.

Raportat la ultimii doi ani, cantitatea de gaz înmagazinat în prezent se situează cu 13,5 TWh sub nivelul înregistrat pe 1 iulie 2020 și cu 3,5 TWh sub cel de pe 1 iulie 2019.

Totodată, este cu un TWh mai redusă decât cea de la sfârșitul primului semestru al anului 2018, în care fusese înregistrat precedentul record negativ.

Procentual, pe 1 iulie, depozitele din România erau umplute doar în proporție de 34,21% din capacitatea totală, cu numai puțin de 15 puncte procentuale sub media înregistrată la respectiva dată în cei 9 ani precedenți, de 49,12%. Singurul an în care nivelul înmagazinărilor după 6 luni era apropiat a fost 2018, cu un nivel al umplerii depozitelor de 36,25%.

Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților

Motivul pentru care nivelul de depozitare este atât de redus: în contextul reducerii producției autohtone, furnizorii au preferat în acest an să utilizeze gazul depozitat pentru a nu apela excesiv la importuri (potrivit calculelor Profit.ro, importurile nete ale României din primele 6 luni ale acestui an au fost de 13,4 TWh, mai reduse decât importurile nete din perioada ianuarie-iunie 2020, care s-au situat la 13,5 TWh). În prima jumătate a anului diferența dintre cantitatea de gaze extrasă din depozite și cea injectată a fost una record, de 9,52 TWh, cu 3,66 TWh sau 62% peste precedentul record al ultimilor 10 ani, înregistrat în prima jumătate a lui 2017.

În plus, prețurile de pe piețele spot și forward din Europa, dar și România, nu încurajează în prezent înmagazinarea gazelor.

De obicei gazele sunt înmagazinate vara, când, în absența unei cereri ridicate, prețurile sunt mai reduse.

Numai că, în prezent, prețurile pe piețele spot sunt de 140 lei/MWh (în cazul României) și 36,2 euro/MWh, în cazul bursei austriece CEGH, diferența față de prețurile forward pentru trimestrul al patrulea al anului fiind insignifiante, în cazul României sau chiar negative în cazul bursei austriece.

Un MWh cu livrare în ultimul trimestru al anului se tranzacționează cu 145 lei în România și cu 36,12 euro la Viena.

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

De ce ar opta un furnizor să plătească acum același preț pe care îl poate plăti pentru gazul furnizat iarna viitoare și să mai achite și tarife de depozitare? Numai că situația s-ar putea schimba până la iarnă, iar actualul preț forward de 145 de lei/MWh să fie cu mult depășit, mai ales dacă gigantul rus Gazprom limitează livrările de gaze spre Europa sau mai introduce în revizie unul dintre gazoductele pe care le utilizează.

Profit.ro a anunțat că, în urma liberalizării pieței gazelor, inclusiv a activității de depozitare, noul preț liberalizat al înmagazinării este de 13,34 lei/MWh la Depogaz, cu numai 0,45% peste cel anterior reglementat și aprobat de ANRE, de 13,28 lei/MWh. La Depomureș, noile tarife cumulate sunt de 12,85 lei/MWh, cu 11,7% peste prețul total reglementat anterior, de 11,50 lei/MWh.

În plus, dacă se confirmă informațiile făcute publice de șeful Transgaz, Ion Sterian, potrivit căruia Republica Moldova vrea înmagazineze gaze în România, capacitatea totală disponibilă pentru furnizorii autohtoni s-a putea diminua.

“Suntem în discuții cu Moldovagaz. Odata cu cele 2 stații de la Onești și Gherăiești se va finaliza și gazoductul Onești-Gherăiești-Letscani care se-ntregește cu gazoductul Ungheni-Chișinău și de la 1 octombrie, între 4,5 și 6 milioane mc (pe zi, probabil - n.r.), vor merge către Republica Moldova pentru a asigura consumul de gaze pe partea de Chișinău, care este cel mai mare consumator de gaze din Republica Moldova. Avem cereri, din partea autorităților reprezentate prin Moldovatransgaz, de a depozita gaze în România. Și va fi o întâlnire, Romgaz, Transgaz, Modovagaz și nu în ultimul rând Depogaz, pentru că, după legislația din Republica Moldova, partea de înmagazinare este 20% din consumul lor total anual și va acoperi vârfurile de consum pentru Republica Moldova”, a afirmat Sterian.

Republica Moldova are un consum anual de aproximativ un miliard de mc. Cum probabil că prin România va trece doar gazul necesar alimentării Chișinăului și părții de vest, rezultă că volumul de gaz care ar putea fi înmagazinat în depozitele operate de Depogaz ar fi de aproximativ 100 de milioane de mc, 3,6% din capacitate totală de depozitare a Depogaz.

viewscnt
Afla mai multe despre
depozitare
gaze
iarnă
record