INFOGRAFICE România și-a diminuat dependența de importurile de electricitate. Prețurile, în schimb, au explodat

INFOGRAFICE România și-a diminuat dependența de importurile de electricitate. Prețurile, în schimb, au explodat
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 17 mai 2021

România și-a diminuat cu 11% importurile de energie electrică în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe fondul majorării producției interne cu 15% și al reducerii exporturilor cu 0,5%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În acest context, prețurile de pe piața internă s-au majorat considerabil, prețurile medii de pe piața spot (piața pentru ziua următoare - PZU - și piața Intraday - PI) situându-se, în luna aprilie, la un nivel de peste 2,5 ori mai ridicat decât cele din perioada similară a anului trecut, relevă date analizate de Profit.ro.

Dacă, în luna aprilie a anului trecut, prețul mediu de închidere a pieței pe PZU era de 123,3 lei/MWh, în aceeași lună a acestui an a sărit la 309,08 lei/MWh. Pe piața Intraday, evoluția a fost și mai spectaculoasă, de la un preț mediu de 117,25 lei/MWh în aprilie 2020 s-a ajuns la unul de 327,32 lei/MWh.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Și volumele tranzacționate au fost în creștere, cu 26,3% pe PZU și cu aproape 200% pe PI.

Și pe piețele la termen prețurile s-au majorat însă mai temperat, cu aproximativ 30% față de cele de anul trecut.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în primul trimestru al acestui an, România s-a aflat în poziția de importator net de electricitate, importând 1,876 TWh și exportând 1,609 TWh.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25% CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25%

Comparativ, în primele trei luni ale anului trecut, România a importat 2,1 TWh și a exportat 1,61 TWh.

Resursele de energie electrică din primul trimestru s-au situat la 17,65 TWh, în creștere cu 171,5 GWh față de perioada corespunzătoare a anului 2020.

Producția termocentralelor a fost de 6 TWh, în scădere cu 144,7 GWh (-2,3%). Producția hidrocentralelor a fost de 4,5 TWH, în creștere cu un TWh (+31,5%), iar cea nucleară de la Cernavodă s-a situat la 2,89 TWh, în scădere cu 202,4 GWh (-6,6%).

Producția din centralele electrice eoliene a fost de 2 TWh, în scădere cu 291,5 GWh față de aceeași perioadă a anului precedent, iar energia solară produsă în instalații fotovoltaice în această perioadă a fost de 294,6 GWh, în scădere cu 37,1 GWh față de perioada corespunzătoare a anului 2020.

Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

Consumul final de energie electrică în această perioadă a fost de 14,2TWh, cu 0,5% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut; iluminatul public a înregistrat o scădere cu 11,9%, iar consumul populației a crescut cu 9,6%.

INFOGRAFICE România și-a diminuat dependența de importurile de electricitate. Prețurile, în schimb, au explodat

viewscnt
Afla mai multe despre
producție
electricitate
importuri
exporturi