Investitorii în companiile petroliere au pierdut 240 miliarde de dolari în ultima săptămână

Investitorii în companiile petroliere au pierdut 240 miliarde de dolari în ultima săptămână
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 12 dec 2015

Decizia cartelului statelor exportatoare de petrol (OPEC) de a nu-și mai stabili o țintă de producție zilnică pentru anul viitor a provocat investitorilor în acțiunile companiilor petroliere o pierdere de 240 miliarde de dolari într-o singură săptămână.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii au interpretat decizia OPEC drept un angajament al statelor membre de a-și majora producțiile naționale și de a concura atât între ele, cât și cu ceilalți mari producători de petrol, precum SUA sau Rusia, pentru majorarea cotelor de piață, chiar și cu riscul reducerii și mai ample a prețului țițeiului.

Într-o singură săptămână, începând de vineri 4 decembrie, din ziua în care a avut loc la Viena reuniunea OPEC, petrolul Brent (etalon la nivel global) a pierdut peste 10%, ajungând vineri la 37,7 dolari pe baril, minimul ultimilor 7 ani.Deloc surprinzător, cotațiile companiilor exploratoare, producătoare, extractive și ale celor care se ocupă cu rafinarea petrolului, dar și ale furnizorilor de servicii către aceste industrii s-au depreciat considerabil. Vineri, ele aveau o valoare de piață de 3,72 mii de miliarde, în scădere cu 240 de miliarde față de valoarea de 3,94 mii de miliarde de pe 3 decembrie, ziua care a precedat reuniunea OPEC.

ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume, a pierdut 11 miliarde de dolari din valoarea sa de piață, în timp ce PetroChina Co., 17 miliarde, susține Bloomberg.

Investitorii în companiile petroliere au pierdut 240 miliarde de dolari în ultima săptămână

Reduceri de investiții și disponibilizări

Petrolul a început să piardă teren cu peste un an și jumătate în urmă, declanșând una dintre cele mai lungi perioade de declin din ultimele decenii. Companiile și-au redus cheltuielile, și-au restructurat personalul și și-au amânat mai multe proiecte de investiții.

Indexul companiilor energetice este, de departe, cel mai mai puțin performant dintre indicii industriali, situându-se chiar sub cel minier, care a suferit la rândul său de o reducere a prețurilor tuturor produselor sale, de la fier la cupru.

“Companiile vor trebui să dubleze reducerea cheltuielilor deja anunțată pentru a face față unui preț al petrolului atât de scăzut”, susține Alexandre Andlauer, analist la AlphaValue SAS.

Chevron Corp., cea de-a doua mare companie petrolieră americnaă, a anunțat că-și va reduce bugetul, din 2016, cu 24%, în timp ce ConocoPhillips va micșora cheltuielile de capital cu 25%.

OMV Petrom a efectuat trei ieftiniri în urma reuniunii OPEC. Prețul carburanților a scăzut sub 5 lei CITEȘTE ȘI OMV Petrom a efectuat trei ieftiniri în urma reuniunii OPEC. Prețul carburanților a scăzut sub 5 lei

Potrivit CEO-ului ENI, Claudio Descalzi, la nivel global, reducerile de cheltuieli ale industriei ar putea atinge suma de 200 de miliarde de dolari.

Rusia își face calcule pe 7 ani

Indexul MSCI World Energy Sector, format din 107 companii, s-a depreciat cu peste 25% în acest an, cea mai mare depreciere din ultimii 7 ani. Chevron a pierdut 23%, iar cel mai mare producător european, Royal Dutch Shell Plc, 35%.

Investitorii în companiile petroliere au pierdut 240 miliarde de dolari în ultima săptămână

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), supraproducția de petrol va dura până la finalul anului 2016, ca urmare a scăderii ritmului de creștere a cererii și a determinării OPEC de a-și maximiza producția.

Și Rusia se pregătește de vremuri mai negre, anticipând că petrolul va fluctua în intervalul 40-60 de dolari în următorii șapte ani. Potrivit adjunctului ministrului de finanțe rus, Maxim Oreshkin, din cauza competiției dintre petrol și alți produse energetice, precum gazul, nu există niciun motiv ca Brent-ul să atingă un nivel de 50 de dolari în viitorul apropiat.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
brent
prabusire
exxon
chevron
cotatii