Iohannis, la un pas să ajungă client FUI. Președinția a cumpărat de urgență energie de la Hidroelectrica

Iohannis, la un pas să ajungă client FUI. Președinția a cumpărat de urgență energie de la Hidroelectrica
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 mar 2021

Administrația Prezidențială a încheiat pe 26 februarie un contract de furnizare de energie electrică pe 4 luni cu cel mai mare producător local, compania de stat Hidroelectrica, după ce, cu câteva zile înainte, anulase licitația lansată în decembrie 2020 prin care voia să-și asigure consumul de electricitate pe următorii 2 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După cum a relatat Profit.ro, în ultima parte a lunii decembrie a anului trecut, președinția demarase o licitație de achiziție de energie electrică pentru asigurarea consumului pe 2 ani atât la Palatul Cotroceni, cât și la punctul de lucru al agenților Serviciului de Protecție și Pază (SPP) care păzesc reședința din Sibiu a președintelui Klaus Iohannis și a soției sale Carmen, instituția estimând că va avea nevoie în perioada respectivă de o cantitate totală cifrată între un minim de 3.238 și un maxim de 4.857 MW.

Valoarea acordului-cadru scos la licitație era estimată la 2,86 milioane lei plus TVA.

Proprietatea pe care se află amplasat punctul de lucru al agenților SPP care păzesc reședința din Sibiu a familiei Iohannis. Sursă foto: Wikimapia

Proprietatea pe care se află amplasat punctul de lucru al agenților SPP care păzesc reședința din Sibiu a familiei Iohannis. Sursă foto: Wikimapia

Avocatul Poporului, despre posibilitatea ca un angajator să le ceară salariaților să se vaccineze: A impune astfel de condiții este, categoric, nu că excesiv, este dincolo de lege CITEȘTE ȘI Avocatul Poporului, despre posibilitatea ca un angajator să le ceară salariaților să se vaccineze: A impune astfel de condiții este, categoric, nu că excesiv, este dincolo de lege

Potrivit datelor oficiale, licitația a fost anulată pe 22 februarie cu justificarea că fuseseră depuse "numai oferte inacceptabile și/sau neconforme". Singurul ofertant care s-a prezentat a fost firma Tinmar Energy din grupul omonim controlat de omul de afaceri Augustin Oancea, unul dintre cei mai importanți furnizori independenți din România.

Imediat după aceea, Administrația Prezidențială a declanșat o procedură de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, pentru a încheia un contract de furnizare de energie pe 4 luni, urmând ca ulterior să reia licitația pentru acordul-cadru pe 2 ani.

Procedura de negociere directă a fost justificată prin "extrema urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă", în conformitate cu normele UE privind achizițiile publice. Riscul era ca Administrația Prezidențială să rămână fără furnizor concurențial și să ajungă client noncasnic de furnizor de ultimă instanță (FUI), la preț semnificativ mai mare, în condițiile în care contractul cu fostul furnizor expira chiar în februarie.

VIDEO Incendiu la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic - 71 de persoane au fost evacuate. Precizările Ministerului Sănătății CITEȘTE ȘI VIDEO Incendiu la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic - 71 de persoane au fost evacuate. Precizările Ministerului Sănătății

Valoarea contractului pe 4 luni a fost estimată la 369.260 lei plus TVA, pentru o cantitate de 626,6 MWh. La negociere s-au prezentat 6 furnizori de energie.

În urma procedurii, contractul a fost atribuit Hidroelectrica, la o valoare de 307.598 lei plus TVA.

Foarte recent, Președinția a reluat licitația pentru încheierea unui acord-cadru pe 2 ani de furnizare de energie, valoarea acestuia fiind estimată la 2,91 milioane lei plus TVA, pentru o cantitate cifrată între un minimum de 3.282 MWh și un maximum de 4.978,2 MWh. Data limită de primire a ofertelor este 12 aprilie.

Prețul testelor de anticorpi Covid de la o clinică la alta CITEȘTE ȘI Prețul testelor de anticorpi Covid de la o clinică la alta

La evaluarea ofertelor, 90% va conta prețul, iar 10% - componenta de energie "verde", asta însemnând că punctajul maxim va fi acordat ofertantului cu cea mai mare pondere procentuală a energiei electrice furnizate din surse regenerabile în anul 2019 dintre participanții la procedura de achiziție.

Documentația de atribuire a licitației din decembrie 2020 prevedea că, la evaluare, se va ține cont în proporție de 80% de prețul de furnizare, 12% va conta calitatea furnizării, iar 8% - componenta de "energie verde".

În perioada februarie 2017 – februarie 2021, furnizorul de energie electrică al Administrației Prezidențiale a fost firma Industrial Energy SA, parte a grupului românesc Romenergo, care și-a adjudecat la licitație un acord-cadru pe 4 ani. Valoarea totală a contractelor subsecvente de furnizare semnate de președinție cu Industrial Energy SA pe perioada de derulare a acordului-cadru s-a ridicat la peste 3,25 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
iohannis curent electric
iohannis casa sibiu
casele lui iohannis
achizitie energie electrica administratia prezidentiala