Iranul anunță că produce cinci kilograme de uraniu îmbogățit pe zi

Iranul anunță că produce cinci kilograme de uraniu îmbogățit pe zi
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 nov 2019

Iranul a anunțat luni că produce de-acum cinci kilograme de uraniu îmbogățit pe zi - de zece ori mai mult decât în urmă cu două luni, când a încălcat un număr de restricții impuse programului său nuclear, pe care le-a acceptat prin Acordul de la Viena din 2015, relatează AFP șii Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acest anunț a fost făcut la televiziunea de stat de către Ali Akbar Salehi, vicepreședintele Republicii islamice și directorul Organizației Iraniene a Energiei Atomice (OIEA), scrie Agerpres.

Partenerul noului proprietar PRO TV poate prelua alimentarea cu gaze a Otopeniului CITEȘTE ȘI Partenerul noului proprietar PRO TV poate prelua alimentarea cu gaze a Otopeniului

Salehi a anunțat totodată că Iranul a pus la punct, în ultimele două luni, două noi modele de centrifuge avansate, dintre care una începe să fie testată.

”Asistăm astrăzi la punerea în funcțiune a unei serii de 30 de centrifuge (de tip) IR-6”, a anunțat el, apreciind că acest lucru arată ”capacitățile și hotărârea” Republicii islamice.

La mai bine de un an după retragerea Stratelor Unite din acordul în dosarul nuclear iranian și reimpunerea sancțiunilor americane, Iranul a decis să se retragă - în etape - din angajamentele pe care și-a asumat prin document.

Planul de acțiune global comun (JCPoA, numele oficial al Acordului de a Viena), autorizează doar utilizarea unor centriguge de tip IR-1, de prima generație.

Centrigugele de tip IR-6 sunt dispozitive mai perfecționate, realizate în vederea unei accelerări a îmbogățirii uraniului - numai în scopuri civile, dă asigurări Teheranul.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
uraniu