Iranul, hotărât să îmbogățească uraniu la un nivel interzis

Iranul, hotărât să îmbogățească uraniu la un nivel interzis
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iul 2019

Iranul a anunțat că își pune în parctică amenințarea de a îmbogăți uraniu la un nivel interzis de Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, ignorând avertismente din partea inamicilor și partenerilor săi, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Această măsură a fost anunțată miercuri de către președintele iranian Hassan Rohani, care a acuzat din nou Statele Unite, Europa, China și Rusia de faptul că se fac vinovate de impasul în care se află Acordul de la Viena, scrie News.ro.

Anunțul Teheranului are loc pe fondul unor tensiuni exacerbate între Iran și Washington, care alimentează temeri cu privire la izbucnirea unui război în regiunea Golfului Persic.

Tranzacție: Cel mai mare proprietar de depozite din România, CTP, cumpără parcul logistic A1 Bucharest Park CITEȘTE ȘI Tranzacție: Cel mai mare proprietar de depozite din România, CTP, cumpără parcul logistic A1 Bucharest Park

”Atenție cu amenințările voastre. Ele se pot întoarce împotriva voastră cum nu s-a mai văzut până acum”, a scris Trump pe Twitter.

Franța a avertizat anterior Iranul că nu va avea nimic de câștigat ”ieșind din Acordul de la Viena”, a cărui ”punere în discuție nu va face decât să crească tensiunile deja puternice” în Orientul Mijlociu.

Însă Rohani dă asigurări că Iranul este atașat de menținerea acestui acord și că decizia iraniană este luată în virtutea dispozițiilor care permit unei părți să suspende - temporar - anumite angajamente, dacă ea consideră că altă parte nu le respectă pe ale sale.

Prin Acordul de la Viena, Iranul s-a angajat să nu se doteze vreodată cu arma atomică și să-și limiteze programul nuclear în schimbul ridicării unei părți a sancțiunilor internaționale care-i asfixiază economia.

Însă acest pact este amenințat, după ce Statele Unite s-au retras din el în mod unilateral, în mai 2018, reimpunând sancțuni punitive Republicii islamice, care privează Iranul de beneficiile pe care le aștepta de la acest pact.

La 8 mai, la exact un de la retragerea americană, Teheranul - care s-a declarat sătul de promisiunile nerespectate ale celorlalte părți ale acordului (China, Franța, Germania, Marea Britanie și Rusia) de a-i garanta interesele - a anunțat că nu se mai simte obligat să respecte plafoanele ce limitează rezervele de apă grea la 1,3 tone și stocurile de uraniu slab îmbogățit la 300 de kilograme.

Iranul a dat un ultimatum partenerilor săi - de ”60 de zile” -, pentru a-l ajuta să ocolească sancțiunile americane, care au aruncat țara în recesiune.

Producătorul german de sisteme pentru iluminat Osram, cu o fabrică în România, a primit o ofertă de preluare de 3,4 miliarde euro CITEȘTE ȘI Producătorul german de sisteme pentru iluminat Osram, cu o fabrică în România, a primit o ofertă de preluare de 3,4 miliarde euro

”EXTREM DE ÎNGRIJORATE”

Apreciind că nu a văzut vreun progres, Rohani a anunțat miercuri că țara sa va începe să pună în aplicare - de duminică - a doua fază a ”planului de reducere” a angajamentelor sale - reversibile în orice moment, potrivit Iranului -, dacă ceilalți parteneri răspund cerereilor sale.

Teheranul își va lăsa ”deoparte” angajamentul de a nu îmbogăți uraniu la un nivel de peste 3,67% încă de la ”7 iulie”, a anunțat el.

”Atât timp cât vom vrea noi, atât timp cât este necesar, atât timp cât nevoile ne-o impun, noi (vom îmbogăți uraniu) peste (nivelul) de 3,67%”, a declarat Rohani, lăsând să planeze în suspans măsurile pe care Iranul intenționează să le pună în aplicare în mod tehnic.

El a avertizat totodată că, începând de duminică, Iranul ar putea să-și relanseze proiectul unui reactor cu apă grea la Arak (centru), care ar putea să ”producă plutoniu”, doar dacă ”voi (celelalte părți la acord) nu vă respectați angajamentele”.

”Noi rămânem obligați de (Acordul de la Viena) atât timp cât celelalte părți rămân și ele. Vom aplica 100% (acordul) în ziua în care celelalte părți vor acționa 100%” conform prevederilor acestora, a adăugat Rohani.

Rezervele iraniene de uraniu slab îmbogățit au depășit luni plafonul de 300 de kilograme.

Președintele american Donald Trump a reacționat în aceeași zi acuzând Teheranul că se joacă ”cu focul”.

Producția de cărbune a scăzut CITEȘTE ȘI Producția de cărbune a scăzut

Casa Albă a dat asigurări că ”Statele Unite și aliații lor nu vor permite niciodată Iranului să dezvolte arme nucleare”, ceea ce Teheranul a dezmințit mereu. Washingtonul și-a reafirmat de asemenea voința de a-și continua campania de ”presiune maximă” asuprsa Teheranului, ”atât timp cât liderii nu-și schimbă felul de a face”.

”Extrem de îngrijorate” de depășirea stocurilor iraniene de uraniu slab îmbogățit, Berlinul, Londra, Parisul și UE au îndemnat marți Teheranul ”să revimă asupra deciziei de a se abține să ia noi măsuri care ar slăbi” acordul.

”Angajamentul nostru față de acordul în dosarul nuclear (depinde) de respectarea în întregime de către Iran” a angajamentelor sale, au avertizat europenii.

Deplângând atitudinea Iranului cu privire la stocurile de uraniu, Beijingul a îndemnat, la rândul său, ”toate părțile la reținere”.

Pensiile speciale vor fi impozitate progresiv, unele proiecte sociale dispar. Ministerul Finanțelor vrea să taie de la cheltuieli 4 miliarde de lei CITEȘTE ȘI Pensiile speciale vor fi impozitate progresiv, unele proiecte sociale dispar. Ministerul Finanțelor vrea să taie de la cheltuieli 4 miliarde de lei

Moscova a îndemnat la rândul său Iranul ”la reținere, să nu cedeze emoției și să respecte dispozițiile esențiale ale acordului”.

Rohani a exprimat totodată dezamăgirea Iranului față de mecansimul de troc pus pe picioare de către europeni cu scopul de a permite Teheranului să înceapă să ocolească sacțiunile americane.

Pentru moment ”este gol”, a spus el, ”nu servește la nimic”.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
uraniu
aiea