Iranul se va alătura discuțiilor privind plafonarea producției de țiței după ce va produce 4 mil. barili/zi

Iranul se va alătura discuțiilor privind plafonarea producției de țiței după ce va produce 4 mil. barili/zi
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 13 mar 2016

Iranul se va alătura discuțiilor dintre marii exportatori de petrol ai lumii privind o eventuală plafonare a producției numai după ce rafinăriile proprii vor procesa 4 milioane de barili de țiței pe zi, potrivit ministrului iranian al Petrolului, Bijan Zanganeh.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Ar trebui să ne lase în pace până când producția Iranului nu va atinge 4 milioane (barili/zi). Ne vom alătura după aceea", a spus Zanganeh pentru agenția de știri iraniană ISNA, citat de Reuters.

Comentariul lui Zanganeh a fost făcut cu câteva zile înaintea unei vizite în Iran a ministrului rus al Energiei, Alexander Novak.

Iranul a refuzat până acum să participe la discuțiile dintre OPEC și alți mari producători privind înghețarea producției globale la nivelul din ianuarie, având în vedere că exporturile țării au scăzut puternic în ultimii ani, din cauza sancțiunilor occidentale.

AIE: Petrolul vede luminița de la capătul tunelului CITEȘTE ȘI AIE: Petrolul vede luminița de la capătul tunelului

Zanganeh a estimat că exporturile de țiței iranian vor atinge 2 milioane barili/zi în martie, de la un volum de 1,75 milioane barili/zi în luna anterioară.

Cotațiile petrolului s-au majorat cu peste 50% în ultima perioadă, după ce, în ianuarie, au scăzut la minimul ultimilor 12 ani, însă analiștii au avertizat că majorarea prețurilor este prematură, în condițiile în care surplusul din piețe se menține la un nivel ridicat, iar Iranul refuză să își plafoneze producția.

Pe 16 februarie, Arabia Saudită, Rusia, Qatar și Venezuela s-au angajat să înghețe producția zilnică la nivelul din ianuarie, cu condiția ca și ceilalți mari exportatori de petrol să li se alăture.

O nouă reuniune între marii exportatori ai lumii, așteptată pe 20 martie în Rusia, va fi probabil anulată, au declarat joi pentru Reuters mai multe surse din OPEC, principalul motiv fiind refuzul Iranului de a participa la discuții.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
bijan zanganeh
petrol
producție
plafonare
opec