Iranul va începe de vineri să dezvolte centrifuge pentru a accelera îmbogățirea uraniului

Iranul va începe de vineri să dezvolte centrifuge pentru a accelera îmbogățirea uraniului
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 sep 2019

Iranul va începe vineri să dezvolte centrifuge pentru a accelera îmbogățirea uraniului, acesta fiind următorul pas către reducerea angajamentelor asumate în acordul nuclear cu puterile occidentale, a declarat miercuri președintele Hassan Rouhani, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În cadrul acordului nuclear din 2015, Iranul a acceptat să păstreze cantități restricționate de centrifuge de primă generație, la două centrale nucleare, scrie News.ro.

Dar dezvoltarea cu succes a unor centrifuge mai avansate i-ar permite să producă de câteva ori mai rapid material pentru o posibilă bombă nucleară.

Cum s-a ajuns la rejudecarea procesului copilului intoxicat letal cu gaze de la o sondă Petrom: prima instanță și-a motivat decizia cu copy-paste din altă speță, de accident rutier CITEȘTE ȘI Cum s-a ajuns la rejudecarea procesului copilului intoxicat letal cu gaze de la o sondă Petrom: prima instanță și-a motivat decizia cu copy-paste din altă speță, de accident rutier

”Începând de vineri, vor avea loc activități de cercetare și de dezvoltare a unor tipuri diferite de centrifuge și de noi centrifuge și la orice este necesar pentru îmbogățirea uraniului într-un ritm accelerat”, a declarat Rouhani într-un discurs la televiziune.

”Toate limitele aplicate cercetării și dezvoltării vor fi ridicate începând de vineri”, a afirmat președintele.

Iranul afirmă că îmbogățește uraniu numai pentru a asigura combustibil pentru centralele sale nucleare.

Rouhani a mai spus că va lua toate măsurile necesare pentru a-și proteja drepturile și interesele și a numit dezvoltarea centrifugelor ca „al treilea pas” de retragere a angajamentelor asumate în acordul nuclear.

Acordul a ridicat sancțiunile economice din 2016, în schimbul restrângerii de către Iran a activităților sale nucleare. Statele Unite s-au retras anul trecut din acord și au reimpus sancțiunile.

Washingtonul a permis Iranului să păstreze 1.044 de centrifuge de primă generație, la uzina de îmbogățire a uraniului Fordow, și să opereze alte 5.060 de centrifuge similare, timp de 10 ani, la o a doua centrală, din Natanz.

Tot în cadrul acordului, Teheranul poate continua să efectueze activități de cercetare și dezvoltare a îmbogățirii uraniului fără să acumuleze uraniu îmbogățit, incluzând și activități cu anumite tipuri de centrifuge avansate.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
centrifuge
uraniu