Lukoil: Petrotel va plăti importurile de petrol iranian cu produse rafinate

Lukoil: Petrotel va plăti importurile de petrol iranian cu produse rafinate
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 17 feb 2016

Petrotel, rafinăria operată de Lukoil în România, va importa petrol iranian, urmând a "plăti" pentru acesta cu produse rafinate la Ploiești, susține presa rusă, care citează un vicepreședinte al Lukoil.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Vicepreședintele Lukoil Vladimir Nekrasov a declarat, potrivit cotidianului rus Kommersant, că, în prezent, compania rusă negociază cu autoritățile iraniene "un schimb petrolier" între rafinăriile sale din România, Bulgaria și Italia, în urma căruia acestea ar urma să fie aprovizionate cu petrol iranian, iar statul asiatic va primi în schimb produse rafinate.

Potrivit publicației ruse, dacă negocierile vor fi încheiate cu succes, acordul ar putea intra în vigoare încă din acest an.

Majorarea accizelor face neprofitabilă rafinarea în Rusia

Kommersant explică și motivele pentru care Lukoil preferă procesarea petrolului iranian în rafinăriile din străinătate și nu în cele din Rusia. Cotidianul susține că majorarea accizelor efectuată în acest an în Rusia reduce considerabil marja de rafinare a companiilor care desfășoare o astfel de activitate în fostul stat sovietic. Astfel, devine profitabil ca marile companii rusești, Lukoil, Rosneft și GazpromNeft, să proceseze petrol în rafinăriile din străinătate.

Soluția pare una win-win, Iranul având de mai mulți ani probleme legate de capacitatea sa de rafinare, ceea ce a condus la situația paradoxală ca, în pofida faptului că este unul dintre producătorii importanți de petrol, să fie nevoit să importe produse rafinate.

Rafinăriile din străinătate au majorat profitul Lukoil cu 200 milioane $

În afară de rafinăria Petrotel din România, cu o capacitate de rafinare de 2,4 milioane tone pe an, petrolul iranian va mai fi procesat în rafinăria Lukoil din Burgas (Bulgaria), cu o capacitate de rafinare de 9,8 milioane tone pe an și în cele două rafinării interconectate din Priolo (Sicilia, Italia), cu o capacitate totală de 16 milioane tone pe an.

EXCLUSIV Noua taxare la petrol și gaze: impozit pe profit de 35%, facilități din 1999 abrogate, sistem pe 20 de ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noua taxare la petrol și gaze: impozit pe profit de 35%, facilități din 1999 abrogate, sistem pe 20 de ani

Potrivit TASS, rafinăriile deținute în străinătate de Lukoil au contribuit semnificativ, cu peste 200 milioane de dolari, la profitul companiei în 2015, rușii așteptându-se ca, în 2016, contribuția acestora să se majoreze.

"Anul trecut, rafinăriile din străinătate au înregistrat un profit de 200 de milioane de dolari, după ce în 2014 au avut pierderi. În 2016 ne așteptăm la rezultate cel puțin similare, dat fiind faptul că numai în luna ianuarie, aceste rafinării au avut venituri de 50 de milioane de dolari", a afirmat vicepreședintele Lukoil, Vladimir Nekrasov.

Marja de rafinare a unităților Lukoil din străinătate: 7$/baril

Potrivit acestuia, în prezent, rafinăriile Lukoil din străinătate înregistrează o marjă de rafinare semnificativă, de 7 dolari pe baril.

În 2015, Lukoil a rafinat 44,1 milioane tone în Rsuia și 22,4 milioane tone în străinătate.

Kommersant nu explică însă de ce Lukoil, deși este al doilea mare producător de petrol din Rusia (țară care, la rândul său, este cel mai mare producător global), preferă să proceseze petrol iranian în locul celui propriu. Probabil că Iranul condiționează importul de produse rafinate de exportul de materie primă din care acestea să fie procesate.

Lukoil va plăti Oil Terminal cu 19% mai mult decât în 2015 pe servicii în portul Constanța

Profit.ro a anunțat că rușii de la Lukoil vor plăti în acest an o sumă estimată de 40 milioane lei operatorului de transport și depozitare petrol din portul Constanța - Oil Terminal, pentru servicii legate de exportul și importul de țiței și produse petroliere, cu circa 19% mai mult decât era prevăzut în contractul similar dintre cele două companii aferent anului trecut.

În 2015, pentru aceleași servicii, Lukoil a plătit suma de 33,6 milioane lei.

Majorarea sumei prevăzute în contract ar putea semnala faptul că Lukoil preconizează să importe mai mult țiței în România în 2016, comparativ cu anul trecut. Asta pentru că tarifele reglementate, aprobate de Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM), pentru operațiunile de transport și depozitare țiței și produse rafinate practicate de Oil Terminal, nu au fost majorate anul acesta, comparativ cu 2015.

Reuters scria, la finalul lunii trecute, că Iranul este în grafic cu planul de majorare a producției sale de țiței cu 500.000 de barili pe zi, după ridicarea sancțiunilor internaționale, iar un milion de barili vor ajunge la rafinăria Petrotel din România, deținută de Lukoil. Sursele Reuters afirmau că, la începutul lunii februarie, un milion de barili de țiței urmează să fie încărcat în terminalul iranian Kharg Island, cu destinația finală Petrotel România.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
iran
lukoil
petrotel
import
export
rafinare