Macron, de acord cu Putin și Rohani să mențină acordul în dosarul nuclear iranian din 2015

Macron, de acord cu Putin și Rohani să mențină acordul în dosarul nuclear iranian din 2015
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 apr 2018

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez Emmanuel Macron au convenit, într-o convorbire telefonică, asupra necesității menținerii și aplicării depline a acordului în dosarul nuclear iranian, a anunțat luni Kremlinul într-un comunicat, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Convorbirea a avut loc la inițiativa administrației franceze, precizează Kremlinul.

Pe de altă parte, Emmanuel Macron și Hassan Rohani au convenit duminică, tot într-o convorbire telefonică, să ”lucreze în săptămânile viitoare la menținerea conținutului acordului (nuclear) din 2015 în toate componentele sale”, a anunțat Palatul Elysée, citat de Reuters.

Donald Trump le-a dat semnatarilor europeni ai textului - Franța, Regatul Unit și Germania - termen până la 12 mai să ”repare erorile îngrozitoare” ale acestui acord, amenințând că altfel va refuza să prelungească relaxarea sancțiunilor americane impuse Republicii islamice, scrie News.ro.

Creștere de peste 60% a vânzărilor de autoturisme electrice și hibrid în România pe primele trei luni ale anului CITEȘTE ȘI Creștere de peste 60% a vânzărilor de autoturisme electrice și hibrid în România pe primele trei luni ale anului

Președintele francez ”și-a exprimat dorința ca cele dobândite în urma negocierilor în 2015 să fie păstrate și ca discuții să poată începe cu privire la trei subiecte suplimentare, indispensabile, și anume controlul activității nucleare după 2025, programul balistic al iranului și (implicarea Iranului în) crize regionale”, precizează Elysée.

”Președintele Republicii franceze și președintele iranian au convenit să lucreze în principal în viitoarele săptămâni la păstrarea conținutului Acordului din 2015 în toate componentele sale, cât și cu privire la situația în Yemen și în Siria”, se arată în comunicat.

Ei au convenit ca miniștri și consilieri să coopereze strâns în zilele și săptămânile viitoare ”în legătură cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU și partenerii europeni și regionali”.

Emmanuel Macron i-a amintit interlocutorului său că Franța intenționează ”să rămână în cadrul Acordului din 2015” și să acționeze în vederea ”obținerii de progrese în celelalte trei subiecte evocate”, mai anunță Elysée.

Președintele francez a discutat, de asemenea, cu premierul britanic Theresa May și cancelarul german Angela Merkel.

Toți trei au subliniat că Acordul din 2015 - care încadrează activitățile Teheranului în schimbul unei ridicări treptate a sancțiunilor care i-au fost impuse - este cel mai bun mijloc de a împiedica Iranul să se doteze cu arma atomică, a anunțat Downing Street.

viewscnt
Afla mai multe despre
macron
dosarul nuclear iranian