Mariana Gheorghe (OMV Petrom): Avem polițe de asigurare pentru defecțiunile care au oprit centrala Brazi. Perspectivele pieței vor fi anunțate la Profit Energy.forum

Mariana Gheorghe (OMV Petrom): Avem polițe de asigurare pentru defecțiunile care au oprit centrala Brazi. Perspectivele pieței vor fi anunțate la Profit Energy.forum
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 mai 2017

OMV Petrom investighează în prezent cauzele defecțiunilor care au dus la oprirea completă a centralei electrice de la Brazi, alături de producătorul echipamentelor și de companiile de asigurări care au subscris polițele pe care sunt preluate riscurile aferente centralei, și va efectua și o analiză privind impactul întreruperii funcționării acesteia asupra rezultatelor financiare ale companiei din acest an, a declarat, într-un interviu acordat Profit.ro, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Detalii privind perspectivele pieței energetice, schimbările legislative pregătite în domeniu și impactul acestora asupra jucătorilor din domeniul energetic dar mai ales asupra consumatorului vor fi anunțate, pe lângă multe alte teme, la Profit Energy.forum, pe 15 mai, la Hotel Intercontinental, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.

Potrivit CEO-ului celui mai mare producător de hidrocarburi din România, OMV Petrom are încheiate polițe de asigurare atât pentru riscurile tehnice legate de centrala Brazi, cum ar fi cele de avarii, cât și pentru cele financiare, respectiv deține o poliță care acoperă pierderile financiare de întrerupere a afacerii. Mariana Gheorghe nu a prezentat detalii despre costurile polițelor, sumele asigurate sau identitatea asigurătorilor.

În ultimul trimestru al anului trecut, capacitatea centralei Brazi a fost disponibilă doar pe jumătate, din cauza unei defecțiuni la transformatorul turbinei pe gaz. Recent, în ultima parte a lunii aprilie, s-a defectat și transformatorul turbinei pe abur, ceea ce a dus la oprirea completă a centralei, compania estimând în prezent că aceasta își va relua operarea în al treilea trimestru din 2017. 

Reguli noi pentru RCA, de săptămâna viitoare: Despăgubiri limitate prin lege, ASF va calcula prețurile, cheltuieli plafonate pentru firmele de asigurare CITEȘTE ȘI Reguli noi pentru RCA, de săptămâna viitoare: Despăgubiri limitate prin lege, ASF va calcula prețurile, cheltuieli plafonate pentru firmele de asigurare

"Investigația cauzelor defecțiunilor se face împreună cu companiile de asigurări și cu producătorul.  În funcție de rezultatele acesteia, vom lua o decizie cu asigurătorii. Avem și polițe de avarii, și de întrerupere a afacerii. Analizăm mai multe opțiuni, să achiziționăm sau să reparăm. Estimarea despre momentul repornirii centralei pe care am avansat-o public se leagă de ce ne-au spus producătorii despre când ne-ar putea livra turbina. Va trebui să facem și o analiză despre cum va influența acest eveniment rezultatele noastre financiare pe 2017, deocamdată nu avem toate elementele", a spus Mariana Gheorghe.

Producția centralei a crescut cu aproape 80% în T1 2017, înainte de defectarea celei de-a doua turbine, cea pe abur.

"Creșterea a fost determinată de contractele noastre forward, de livrare la termen, pe care le-am onorat. Nu am anticipat creșterea cererii de energie din ianuarie anul acesta. Nu am livrat foarte mult pe piața spot, PZU, am avut și incidentul cu turbina de gaz nefuncțională din T4 2016. Dacă aveam la dispoziție și a doua turbină, puteam cu adevărat să capturăm și noi o parte din această cerere crescută de energie din prima parte a lui 2017", a mai arătat directorul general al OMV Petrom.

BERD a aprobat împrumutul de 40 milioane euro către Banca Transilvania destinat finanțării proiectelor rezidențiale “verzi“ CITEȘTE ȘI BERD a aprobat împrumutul de 40 milioane euro către Banca Transilvania destinat finanțării proiectelor rezidențiale “verzi“

Prețul mediu spot al energiei electrice livrate în bandă pe bursa OPCOM a crescut în primul trimestru al anului cu peste 35% față de T4 2016 și cu aproape 78% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, la 249 lei/MWh. În ianuarie au fost momente când cotațiile au depășit 650 lei/MWh, ca urmare a iernii friguroase și a reducerii producției, în special a celei hidro.

Șocul i-a prins nepregătiți pe mai mulți furnizori și traderi de top. Unii au intrat în insolvență, cum ar fi Transenergo sau KDF Energy, și riscă să intre chiar în faliment, precum Arelco Power. Aceștia și-au estimat greșit necesarul de electricitate pentru această perioadă în vederea onorării contractelor cu clienții, precum și sumele necesare pentru a o achiziționa.

Centrala electrică pe gaze a OMV Petrom de la Brazi, investiție de peste jumătate de miliard de euro, are o capacitate instalată de 860 de MW și a fost pusă în funcțiune în 2012. Anul trecut, unitatea a asigurat circa 5% din producția de energie electrică a României.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
mariana gheorghe
centrala brazi
centrala electrica brazi
pret energie electrica
opcom
productie energie electrica