Ministerul Economiei confirmă Profit.ro după 3 luni: Transelectrica pregătește o reprezentanță în Republica Moldova

Ministerul Economiei confirmă Profit.ro după 3 luni: Transelectrica pregătește o reprezentanță în Republica Moldova
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 aug 2018

Ministerul Economiei a anunțat marți că transportatorul national de energie electrică Transelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, intenționează să înființeze o reprezentanță în Republica Moldova. Anunțul confirmă informațiile transmise de Profit.ro în luna mai.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a avut o întâlnire bilaterală cu omologul său din Republica Moldova, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

”Republica Moldova este o destinație interesantă și plină de potențial pentru investitorii români și am încredere deplină că din această toamnă vom vedea o intensificare a interesului investitorilor români pentru țara vecină”, a declarat Dănuț Andrușcă.

Subiectul principal al discuțiilor a fost procesul de privatizare al Vestmoldtransgaz, care se va finaliza săptămâna viitoare, după semnarea procesului verbal de preluare.

”Dănuț Andușcă, Ministrul Economiei, a amintit că, în domeniul energiei electrice, operatorul român de transport, Transelectrica, colaborează cu success cu ÎS Moldoelectrica, în sensul interconectării sistemelor celor două țări. În vederea dinamizării acestei colaborări, Transelectrica intenționează să înființeze o reprezentanță în Republica Moldova”, arată un comunicat al ministerului.

Profit.ro a anunțat în primăvară că, în cazul în care guvernul din Republica Moldova va opera modificări legislative pentru a acorda posibilitatea privatizării transportatorului energetic, compania Transelectrica este interesată să devină acționar majoritar.

Transelectrica are constrângeri de reglementare și nu poate investi în partea de producție și distribuție, asfel încât singura țintă a unei eventuale preluări este compania Moldelectrica, transportatorul energetic din Republica Moldova. În prezent, însă, legislația împiedică autoritățile de la Chișinău să facă privatizarea, dar acum este în lucru un proiect care să permită o astfel de tranzacție. Cineva din România, chiar fost angajat al Transelectrica, este în prezent consilier al premierului din Republica Moldova Pavel Filip și sunt șanse ca modificările necesare să fie operate.

Din punct de vedere tehnic, interconectarea se poate face prin investiții la Moldelectrica și nu există impedimente, chiar dacă în prezent sistemul energetic din Republica Moldova este echilibrat cu cel din Ucraina și din Federația Rusă.

Transelectrica ar merge pe căi bătătorite. Deja 2 entități relevante au investit în Republica Moldova, devenind acționari majoritari ai unor companii importante pe malul estic al Prutului. Astfel, Banca Transilvania (TLV) a achiziționat la jumătatea lunii ianuarie 39% din acțiunile Victoriabank, a 3-a bancă din sistem, și a ajuns împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) la o deținere de 66%, nivel de la care au lansat o ofertă publică de preluare obligatorie pentru restul de titluri care s-a închis săptămâna trecută.

De asemenea, Transgaz a achiziționat omologul din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz, oferta angajantă fiind depusă în ultimele zile din anul 2017, iar contractul fiind semnat la sfârșitul lunii martie în prezența miniștrilor economiei de pe celel 2 maluri ale Prutului, Dănuț Andrușcă și Chiril Gaburici.

Pași au fost făcuți și în domeniul transportului de energie. Deja Republica Moldova a semnat Cartea Albă privind viitorul Europei” care angajează orice stat membru își asumă la nivel de guvern să respecte investițiile realizate de entități ale altor țări semnatare.

Moldelectrica ar avea nevoie de investiții în sisteme de protecție și sisteme de automatizare pentru a putea realiza conectarea sincron la sistemul energetic al Uniunii Europene, iar Transelectrica deja oferă suportul tehnic și consultanța legislativă necesare acestui obiectiv. Efortul este ca Moldelectrica să devină compatibilă cu Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și Sistem pentru Energie ENTSO-E. „Suntem deja ambasadorii Republicii Moldova pentru interconectarea sincron, inferent dacă vom fi acționar sau nu”, a declarat directorul general Popescu.

Transportatorul energetic din România are ca obiectiv realizarea unei interconectări în proporție de 10% cu Europa până în anul 2020 și de 15% până în 2030, după cum lucrează pentru un mai bun acces al excesului de energie din zona de sud-est, unde este și centrala nuclear-electrică de la Cernavodă către nord-vest și nord-est, ambele zone deficitare din punctul de vedere al energiei.

Pe Axa 8 transport a finanțărilor europene, Transelectrica are aprobate investițiile pentru liniile de înaltă tensiune care să lege zona Dobrogei de centrul țării, respectiv segmentele Smârdan-Gutinaș și Cernavodă-Stâlpu, cu investiții de 27 milioane euro și 25 milioane euro. O hartă cu rețeaua de transport energetic a României, unde tronsoanele care urmează să fie construite sunt indicate cu linii punctate, era prezentă în sala unde a avut loc și Adunarea Generală a Acționarilor de bilanț.

Ministerul Economiei confirmă Profit.ro după 3 luni: Transelectrica pregătește o reprezentanță în Republica Moldova

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
bvb
transgaz
vestmoldtransgaz
moldelectrica
bursa