Ministerul Economiei refuză să subvenționeze costurile CO2 ale unor mari consumatori industriali de energie care au concediat angajați

Ministerul Economiei refuză să subvenționeze costurile CO2 ale unor mari consumatori industriali de energie care au concediat angajați
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 18 nov 2020

Mai multe companii mari consumatoare de energie electric nu vor primi subvenții de la stat pentru acoperirea costurilor cu achiziția obligatorie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, în baza schemei de ajutor de stat instituită de Guvern cu aprobarea Comisiei Europene, deși au solicitat acest lucru, din cauza faptului că au efectuat disponibilizări de personal, a anunțat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Până în prezent, s-au aprobat plăți de 400 milioane lei pentru marii consumatori industriali de energie. Practic, unul singur a mai rămas să primească banii din toți cei care au cerut. Evident că acest lucru s-a făcut sub condiția ca, în următorii trei ani, aceștia să mențină locurile de muncă, să nu concedieze românii. Două sau trei companii care au cerut subvenții nu le vor primi, din cauza faptului că au concediat salariați", a menționat ministrul, fără să dezvăluie numele companiilor.

În Parlament, în OUG de instituire a ajutorului de stat a fost introdus un amendament care a redus de la 25% la doar 5% procentul din numărul total de angajați pe care companiile beneficiare ale acestuia îi pot disponibiliza pe durata de acordare a ajutorului, de la data depunerii cererii de ajutor de stat.

Magazinele din retailul nealimentar încep să își închidă porțile definitiv, susține RORETAIL CITEȘTE ȘI Magazinele din retailul nealimentar încep să își închidă porțile definitiv, susține RORETAIL

Schema de ajutor de stat prevede subvenționarea directă de la bugetul de stat a costurilor suportate de marii consumatori industrilai de energie cu achiziția certificatelor CO2.

Ajutorul de stat se acordă companiilor care activează în producția de aluminiu, extracția mineralelor pentru industria chimică și a îngrășămintelor naturale, fabricarea altor produse chimice anorganice, producția de plumb, zinc și cositor, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte din piele, producția de metale feroase sub forme primare și de feroaliaje, inclusiv țevi de oțel fără sudură, fabricarea hârtiei și a cartonului, fabricarea îngrășămintelor și a produselor azotoase, producția de cupru, fabricarea altor produse chimice organice de bază, filarea fibrelor tip bumbac, fabricarea fibrelor sintetice și artificiale, extracția minereurilor feroase, precum și fabricarea de polietilenă, polipropilenă, clorură de polivinil, policarbonat și pastă mecanică.

Bugetul total al schemei este de 291 milioane euro, iar în baza ei vor fi subvenționate 75% din costurile eligibile, suportate în anii 2019 și 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
certificate co2
scumpire energie certificate co2
subventii bugetul de stat certificate co2. cost achizitie obligatorie certificate co2
mari consumatori industriali de energie costuri co2