Ministerul Energiei contraatacă: Subiectul Cernavodă 3-4 a fost discutat "tabloidal". Proiectul combate încălzirea globală

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 nov 2016

"Considerăm că înlocuirea capacităților de producere a energiei învechite și care ies din uz în jurul anului 2025 trebuie să reprezinte o prioritate absolută pentru strategia de securitate energetică a României, iar discuțiile de nivel tabloidal care se pot isca în jurul acestui subiect nu ajută cu nimic la informarea corectă și profesionistă a publicului, ci doar afectează un proiect strategic național", transmite Ministerul Energiei, ca reacție la un comunicat al Fondului Proprietatea, acționar minoritar al Nuclearelectrica, în care Fondul afirma că proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, dezvoltat de Nuclearelectrica în parteneriat cu China General Nuclear Power, este nefezabil și ar putea crea mari prejudicii acționarilor companiei în cazul în care este continuat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit ministerului, care controlează Nuclearelectrica, proiectul unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă răspunde cerințelor sistemului electroenergetic național în tranziția României către o economie fără emisii de carbon și contribuie decisiv la securitatea energetică a României și la menținerea stabilității prețului electricității la un nivel suportabil pentru consumatori.

"Respingem cu hotărâre orice încercare de influențare neprincipială a procesului actual de negociere prin intermediul unor speculații nefondate și care nu au legătură cu realitatea. Considerăm că importanța acestui proiect pentru securitatea energetică națională este majoră și lansăm un apel la echilibru și rugăm toate părțile interesate să manifeste prudență în tratarea unor informații neverificate pentru a nu influența negativ procesul în curs", se arată într-un comunicat de vineri al Ministerului Energiei.

Mai devreme, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, arăta, într-o postare pe contul său de Facebook, că "apar tot felul de reacții publice despre proiectul unităților 3 și 4 de la Cernavodă, ca urmare și a unor inabilități de comunicare ale autorităților".

Ministerul Energiei contraatacă: Subiectul Cernavodă 3-4 a fost discutat

Guvernul scoate bani din buget pentru controlul medical al demnitarilor și îi lasă și pe foștii președinți să vină la spital CITEȘTE ȘI Guvernul scoate bani din buget pentru controlul medical al demnitarilor și îi lasă și pe foștii președinți să vină la spital

"Cel mai tare m-au surprins acuzațiile că Nuclearelectrica ar putea pierde financiar din realizarea acestor proiecte. Este una dintre cele mai mari aberații pe care am auzit-o în ultimul timp. Nuclearlectrica este în topul celor care ar avea de câștigat dacă proiectul se va face pe schema contractelor pentru diferență discutată. Din perspectiva României, construirea unităților 3 și 4 ar putea face sens în anumite condiții, nu în orice condiții. Există niște negocieri în curs, a căror finalizare trebuie așteptată. Până atunci, orice șarjă publică, într-o direcție sau alta, reprezintă o atitudine neprofesionistă, pe care o dezaprob", a scris Nicolescu pe Facebook.

În decembrie 2014, același Răzvan Nicolescu declara că este inacceptabil ca statul român să garanteze companiei chineze China General Nuclear Power o rată de rentabilitate internă de 15% pentru investiția în reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă.

"România a exploatat în condiții de maximă siguranță și de eficiență tehnologică reactoarele nucleare existente, aspect confirmat de evaluările internaționale de specialitate. România are încă, în acest moment, o bază tehnologică și un capital uman pregătit la cele mai înalte standarde în domeniul nuclear, ceea ce ne conferă un avantaj competitiv cert. Tehnologia nucleară reprezintă o opțiune viabilă și certă pentru a produce și în viitorul apropiat energie curată, fără emisii de gaze cu efect de seră, ceea ce va duce la protecția mai eficientă a mediului înconjurător și la reducerea pe termen lung a efectelor încălzirii globale", se mai arată în comunicatul Ministerului Energiei.

Sursa citată menționează că România a investit deja peste 1 miliard de euro în infrastructura și necesarul tehnologic dedicat reactoarele 3 și 4 de la CNE Cernavodă și, fără ca acest proiect să fie pus în practică, cheltuielile deja efectuate vor deveni pierderi certe pentru bugetul de stat.

Studiu: De ce stau oamenii ”prizonieri” în slujbe pe care le urăsc CITEȘTE ȘI Studiu: De ce stau oamenii ”prizonieri” în slujbe pe care le urăsc

"Totodată, proiectul nostru nuclear are o contribuție directă la asigurarea securității, dar și a independenței energetice a României, fapt recunoscut și prin deciziile forurilor abilitate la nivel național. Ministerul Energiei sprijină Societatea Națională Nuclearelectrica SA (SNN) pentru ca aceasta să finalizeze acest proiect în condiții optime de eficiență economică și să negocieze cele mai avantajoase condiții comerciale cu partenerii săi implicați în acest proiect. Nivelul prețului la care energia electrică produsă de reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă va intra în Sistemul Energetic Național la nivelul anilor 2025 - 2030 va fi stabilit în urma unor studii de specialitate, dezbătute public și aprobate de autoritățile naționale și europene competente, ca parte a procesului de autorizare a proiectului în sine.În calitate de reprezentant al statului român în cadrul SNN, Ministerul Energiei urmărește creșterea valorii activului net al companiei, menținerea disponibilității tehnice a grupurilor energetice pentru a asigura securitatea energetică a României. Nu urmărim și nu vom urmări promovarea unor interese speculative fie pe piața de capital, fie în orice alt context", mai afirmă Ministerul Energiei.

Fondul Proprietatea, acționar al Nuclearelectrica, a transmis, joi, că proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, dezvoltat de Nuclearelectrica în parteneriat cu China General Nuclear Power, este nefezabil și ar putea crea mari prejudicii acționarilor companiei în cazul în care este continuat.

Fondul s-a revoltat astfel după ce Ministerul Energiei a votat, în cadrul Adunării Generale a Acționarilor companiei Nuclearelectrica din 17 octombrie, împotriva propunerii de întocmire a unui raport privind sumele cheltuite până în acest moment de companie pentru proiectul construcției reactoarelor 3 și 4.

“Suntem foarte surprinși și dezamăgiți de votul Ministerului Energiei, având în vedere că aceasta creează un precedent periculos și desconsideră în totalitate principiul transparenței în companiile de stat, care este pe de altă parte promovat și susținut atât de Guvern, cât și de Ministerul Energiei în baza legislației privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Proiectul reactoarelor 3 și 4 este unul foarte costisitor pentru Nuclearelectrica, cu impact negativ asupra profitului acesteia, iar acționarii companiei au dreptul sa cunoască detalii privind cheltuielile generate de proiect până în acest moment. Având în vedere că Nuclearelectrica este o companie listată pe bursa de valori, Ministerul Energiei ar trebui cu atât mai mult să respecte cerințele de transparență și raportare aplicabile companiilor listate, spre beneficiul companiei și al tuturor acționarilor săi. Având in vedere situația actuală a pieței energiei electrice, precum și prognozele pe termen lung, Fondul Proprietatea consideră că proiectul privind construcția Reactoarelor 3 și 4 este nefezabil și ar putea crea mari prejudicii acționarilor Nuclearelectrica în cazul în care este continuat", afirmă Greg Konieczny, CEO al Franklin Templeton Investment  și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

El a evocat și ultimele declarații publice ale reprezentanților Ministerului Energiei, conform cărora acest proiect va recupera valoarea investiției doar la un preț al energiei electrice de 82 de euro/MWh, în timp ce prețul actual pe piața OPCOM este mult mai mic, respectiv 35-40 de euro/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
china general nuclear power
centrala nucleara de la cernavoda
ministerul energiei
reactoarele 3 si 4 de la cernavoda