Ministrul Energiei acuză că i s-a cerut să influențeze justiția în cazul insolvenței CE Hunedoara

Ministrul Energiei acuză că i s-a cerut să influențeze justiția în cazul insolvenței CE Hunedoara
scris 23 feb 2016

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, acuză că i s-a cerut să influențeze justiția în cazul insolvenței Complexului Energetic Hunedoara și sugerează că protestele angajaților Complexului încalcă contractul colectiv de muncă și înțelegerea dintre Ministerul Energiei, ca acționar unic al companiei, și sindicatele din Valea Jiului, pentru salvarea CE Hunedoara. Mai mult, ministrul afirmă că protestele sunt încurajate în scopuri politice.

Circa 300 de mineri de la exploatarea de cărbune Vulcan, din Valea Jiului, s-au autoblocat marți în subteran, iar personalul TESA protestează în curtea minei, nemulțumiți de situația actuală a Complexului Energetic Hunedoara și solicitând să afle care va fi viitorul acestei companii. Asta după ce, de luni, circa 250 de ortaci de la mina Lonea s-au blocat la rândul lor în subteran, din aceleași motive și cerând, în plus, ca ministrul Energiei să vină în Valea Jiului.

"La începutul anului, instanța a hotărât numirea unui administrator judiciar care să gestioneze situația companiei în interesul creditorilor. Aștept de la acesta să își asume rolul conferit de lege și să ofere încrederea necesară celor care protestează, prin profesionalism, cu hotărâre, printr-o atitudine transparentă și prin acțiuni benefice. Nu voi da curs niciunei cereri transmise, la finalul zilei de ieri, de a influența justiția și cursul procesului de insolvență aflat pe rolul instanțelor, fie de la Hunedoara, fie de la Alba Iulia", se arată într-o declarație de presă a ministrului Grigorescu.

Românii nu au așteptat reducerea cotei TVA de la 1 ianuarie, vânzările electro-IT au crescut cu 18,3% pe finalul anului trecut CITEȘTE ȘI Românii nu au așteptat reducerea cotei TVA de la 1 ianuarie, vânzările electro-IT au crescut cu 18,3% pe finalul anului trecut

Grigorescu mai arată că ministerul s-a angajat să plătească drepturile salariale ale angajaților și să mențină un anumit nivel al producției, să crească veniturile companiei și "să stârpim nemunca și ilegalitățile".

"De cealaltă partea am avut promisiunea păcii sociale și a orientării tuturor eforturilor către un singur scop: scoaterea companiei din starea în care se găsește. Astăzi, din nefericire, contractul colectiv de muncă de la CEH, care reprezintă baza acestui pact pentru supraviețuire, nu mai valorează mare lucru", afirmă ministrul.

Ministrul mai spune că niciuna din promisiunile politice care li se fac protestatarilor nu reprezintă o soluție și că a discutat cu prefectul și autoritățile abilitate pentru ca cei care protestează să nu își pună viața în pericol și să li se ofere toată asistența de care au nevoie, adăugând că nu se pot exclude situații neprevăzute, deoarece blocarea în subteran prezintă riscuri deosebite, chiar și pentru minerii experimentați.

"Am preluat un Complex Energetic fără niciun ban în cont, cu titluri executorii în valoare de zeci de milioane de lei și cu în jur de 30 de cereri de intrare în insolvență. În decembrie nu aveam din ce plăti salarii, și eram pe cale să condamnăm la frig toată Valea Jiului și la sărăcie pe toți cei care muncesc în mină sau în termocentrale. Cu eforturi deosebite atât din partea ministerului, din partea societății și mai ales a oamenilor care muncesc la Hunedoara, aproape am trecut iarna, am plătit fiecare leu pe care îl datoram angajaților și am stabilizat situația financiară, în ciuda tuturor obstacolelor intervenite la nivel local sau central. Vă reamintesc că, în pragul gerului, furnizorii refuzau să trimită masa caldă în mină, iar la miez de noapte, o parte din transportatori erau pregătiți să lase oamenii ieșiți din tură în frig și beznă", mai declară ministrul.

Soluțiile Concurenței pentru competiție la carburanți: Intrarea pe piață a hipermarketurilor, prețuri afișate la intrarea pe autostrăzi CITEȘTE ȘI Soluțiile Concurenței pentru competiție la carburanți: Intrarea pe piață a hipermarketurilor, prețuri afișate la intrarea pe autostrăzi

În declarație se mai arată că, în această iarnă, nu s-a adus nicio tonă de cărbune de import la CE Hunedoara.

Am demonstrat că se poate pe picioarele noastre, după ce în anii din urmă am importat câteva sute de tone de cărbune. Toate resursele financiare, toți banii pe care îi aveam au mers către minele românești.  Împreună am trecut peste toate aceste dificultăți ce păreau în prag de iarnă de nerezolvat. Am strâns mâna fiecărui lider sindical cu convingerea că numai împreună - minister, administrator judiciar și oamenii care muncesc zi de zi în Complexul Energetic - putem îndrepta compania pe drumul cel bun. Protestele de astăzi îmi zdruncină încrederea că acest lucru este cu adevărat posibil. Rămânem hotărâți să facem tot ce ține de noi pentru a îndrepta lucrurile. Cei care au decis să pornească acest protest, o fac împotriva propriului interes, iar cei care îi îndeamnă să continue cu gândul la iluzorii avantaje politice sunt iresponsabili", spune Grigorescu.

Potrivit acestuia, responsabilitatea situației de la CEH se întinde în timp și nu există o soluție politică pentru situația critică a Complexului.

"Singura soluție care poate salva Complexul de la dispariție este munca și seriozitatea. Oricine vă spune că se poate altfel vă minte. Orice alt drum este un drum spre falimentul Complexului, care trage după el întreaga Vale a Jiului. Nu am niciun interes politic, nu îmi doresc să fac parte din niciun joc ascuns. Cei care vorbesc despre închiderea mineritului în România o fac cu rea voință. Cărbunele românesc își are deja locul său în securitatea noastră energetică", conchide ministrul Energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara
ce hunedoara
insolventa ce hunedoara
proteste mineri
mineri blocati in subteran
mineri valea jiului