Ministrul Energiei afirmă că "românii nu trebuie să-și facă probleme" cu privire la tarifele la energie. Ce spune despre "băieții deștepți" din energie

Ministrul Energiei afirmă că "românii nu trebuie să-și facă probleme" cu privire la tarifele la energie. Ce spune despre "băieții deștepți" din energie
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 aug 2022

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că "românii nu trebuie să-și facă probleme" cu privire la tarifele la energie iarna aceasta, dacă se încadrează în limitele de consum prevăzute de legea care prevede plafonări și compensații.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

El susține că nu înțelege "panica" din piață, subliniind că este vorba despre "o optimizare" a legislației, în condițiile în care există traderi pe piața de energie care fac profituri foarte mari care nu sunt impozitate. "Dacă ar fi după mine, eu le-aș lua toată această diferență. Acest câștig speculativ. Să le rămână un câștig care este normal. (...) Asta probabil că o să și facem", arată Popescu.

Măsurile de securitate energetică pentru la iarnă vor fi aprobate exclusiv de ministrul Energiei, nu de către Guvern. Ministerul a secretizat anul trecut date esențiale CITEȘTE ȘI Măsurile de securitate energetică pentru la iarnă vor fi aprobate exclusiv de ministrul Energiei, nu de către Guvern. Ministerul a secretizat anul trecut date esențiale

"Avem în vigoare o ordonanță care este promulgată, aprobată de Parlament, care are un plafon de 80 de bani la energie electrică pentru consumul până în 300 de kilowați și de 68 de bani pentru tariful social pentru consumul de până în 100 de kilowați. Românii nu trebuie să-și facă probleme, dacă se încadrează în aceste limite de consum, și vă spun cu toată certitudinea că, pe calculele pe care le avem de la autoritatea de reglementare, peste 80% din români se încadrează în aceste clase de consum", a afirmat Virgil Popescu, miercuri seară, la Digi 24

El a adăugat că "românii vor plăti 31 de bani de kilowatt sau 13 lei pe megawatt", iar firmele care consumă până în 50.000 de megawați pe an vor plăti 37 de bani pe megawatt.

"Avem o ordonanță. Nu văd de ce s-a creat atâta panică în piață, pentru că avem în vigoare o ordonanță, Guvernul a aprobat-o, coaliția a aprobat-o, liderii coaliției au spus foarte clar că se s-a consumat se va plăti. Vorbim de o optimizare. Nu e normal ca unii să câștige foarte mult și alții să piardă și bugetul să piardă. De aceea discutăm de o optimizare a acestei scheme și de impozitarea lanțului de vânzare", a explicat ministrul Energiei.

El e de părere că "traderul nu ar trebui să facă un profit decât de câteva procente", arătând că profitul încasat de traderii de pe piața energiei este unul "nemeritat", scrie News.ro.

"Vă spun foarte sincer: dacă ar fi după mine - dar nu fac politică fiscală - eu le-aș lua diferența asta de bani, pentru că este un profit nemeritat și toți trebuie să contribuim să trecem această criză care e o iarnă complicată. (...) Eu aș recomanda tuturor calm, pentru că orice alarmare în piață va crea o panică în piață și va duce la ridicarea acestor prețuri", a adăugat Virgil Popescu.

Întrebat dacă traderii sunt așa-numiții "băieți deștepți" din energie, ministrul a răspuns: "Băieții deștepți sunt băieții care știu să facă speculații în zone tulburi".

VIDEO&FOTO Poliția de Frontieră și-a cumpărat 50 de Ford Ranger Raptor, cel mai puternic pickup de pe piață. Câștigător - fosta companie a lui Florin Călinescu CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Poliția de Frontieră și-a cumpărat 50 de Ford Ranger Raptor, cel mai puternic pickup de pe piață. Câștigător - fosta companie a lui Florin Călinescu

"Dacă ești lăsat de către stat să faci lucrul ăsta, înseamnă că e o problemă în acel stat. Noi nu vrem să mai facem să se întâmple acest lucru și... ceea ce fac ei, să știți, este legal, nu este ilegal. Dar tot legal este și pentru stat să se protejeze și să pună anumite taxe suplimentare. (...) Dacă ar fi după mine, eu le-aș lua toată această diferență. Acest câștig speculativ. Să le rămână un câștig care este normal. (...) Asta probabil că o să și facem", a spuse Popescu.

Întrebat dacă există consens în coaliție pe acest subiect, Popescu s-a declarat "convins" că acesta există. 

El a mai spus că autoritățile trebuie să găsească o soluție privind reducerea voluntară a consumului, așa cum se încearcă la nivel european.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul energiei
tarife