Ministrul Energiei intră în polemică cu Băsescu: A aplica legea nu poate fi o ticăloșie

Ministrul Energiei intră în polemică cu Băsescu: A aplica legea nu poate fi o ticăloșie
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 feb 2016

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, îi răspunde, pe Facebook, fostului președinte al României, Traian Băsescu, și afirmă că "a aplica legea nu poate fi o ticăloșie", după ce Băsescu declarase, pe aceeași rețea de socializare, că faptul că Nuclearelectrica a achiziționat combustibil nuclear de la o companie canadiană, renunțând la contractul cu Compania Națională a Uraniului  (CNU), din cauza prețului mare cerut de aceasta, este o "ticăloșie" care va face ca, în timp, România să devină dependentă "de canadieni sau, de ce nu, de ruși".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În fața legii toți suntem egali și legea se aplică nediscriminatoriu. Nu după cum ne convine nouă rezultatul la un moment dat. Dacă am hotărât că o societate de stat cumpără materii prime, fie ele și strategice, piese de schimb, utilaje sau servicii prin licitație publică, transparent (conform OUG 34/2006), atunci nu avem de ce să protestăm când furnizorii trandiționali (societăți de stat și ele) pierd în fața mediului privat, la calitate sau preț", a scris ministrul Energiei, pe contul său de Facebook.

Grigorescu a adăugat că "a aplica legea nu poate fi o ”ticăloșie”".

Funcționarii Comisiei Europene avertizează că băncile ar putea suferi pierderi importante din cauza clauzelor abuzive CITEȘTE ȘI Funcționarii Comisiei Europene avertizează că băncile ar putea suferi pierderi importante din cauza clauzelor abuzive

"Ne dorim ca industria românească să nu mai fie lăsată pe dinafară. Dar nu legea achizițiilor publice este vinovată. Doar faptul că s-au ascuns sub preș, de cele mai multe ori cu bună știință, fapte grave, ani de zile!", a conchis ministrul.

Joi, fostul președinte Traian Băsescu afirmase că a aflat cu surprindere că centrala nucleară de la Cernavodă nu mai cumpără combustibil nuclear de la Compania Națională a Uraniului și că directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, a decis să achiziționeze combustibilul nuclear din Canada, de la compania Camenco.

"Motivul ar fi prețul mai bun. Nu am dubii că prețul canadienilor este mai bun. Problema este că prețul va fi mai bun doar până când România nu va mai produce combustibil nuclear. Pe urmă, va veni dependența de canadieni sau, de ce nu, de ruși. Domnule prim-ministru Cioloș, vă rog, opriți această ticăloșie, indiferent care este prețul uraniului românesc. Și poate o trimiteți pe doamna Daniela Lulache să fie director la o grădiniță, chiar dacă va fi o grădiniță unde salariul este ca la Fondul Proprietatea sau Nuclearelectrica. Iar, dacă Compania Națională a Uraniului are probleme, ajutați-o acum", scrisese Băsescu, tot pe Facebook.

Antibiotice Iași și-a bugetat în acest an investiții de peste 12 milioane euro, inclusiv în capacități noi de producție CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași și-a bugetat în acest an investiții de peste 12 milioane euro, inclusiv în capacități noi de producție

Nuclearelectrica a decis să cumpere combustibil nuclear de la o firmă din Canada, Cameco Inc, pentru că prețul a fost mai bun decât cel al Companiei Naționale a Uraniului (CNU), potrivit unui comunicat de joi al Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica precizează că a încheiat în anul 2014 un contract de furnizare de pulbere sinterizabilă de UO2 cu Compania Națională a Uraniului (CNU) pentru o perioadă de 36 de luni, la un preț de 475 lei/kg, preț ce putea fi ajustat cel mult o dată la 12 luni, prin negociere, în situații justificate, încheindu-se în acest sens acte adiționale la contract cu acordul părților.

Nuclearelectrica arată că CNU a livrat, conform contractului, UO2 la prețul negociat de 475 lei/kg o perioadă de aproximativ 2 ani. În luna noiembrie 2015, CNU a notificat Nuclearelectrica că nu mai poate realiza livrarea de UO2 la prețul negociat și agreat cu SNN de 475 lei/kg și a pus în vedere operatorului centralei nucleare de la Cernavodă că nu va realiza livrarea efectivă de UO2 aferentă lunii decembrie 2015.

"Din punct de vedere al asigurării funcționării FCN Pitești și operării CNE Cernavodă în condiții sigure, refuzul livrării de UO2, cu nerespectarea graficului de livrare și a clauzelor contractuale, reprezintă un risc în continuarea funcționării FCN Pitești și operării normale a CNE Cernavodă, risc pe care SNN, companie care asigură 20% din necesarul de consum de energie al României, trebuie să îl gestioneze într-o manieră foarte responsabilă și cu respectarea condițiilor legale. Din punct de vedere economico-financiar, prețul ofertat de CNU este mult mai mare decât prețul de piață și cu 76% mai mare decât prețul agreat prin contract între SNN și CNU în anul 2014, fiind imposibil de susținut financiar de SNN. Acceptarea acestei majorări semnificative de preț, coroborat cu faptul că în anul 2016 producția de energie a SNN va fi mai mică din cauza opririi planificate extinse a Unității 1 CNE Cernavodă și cu prețul energiei pe piața competitivă, ar conduce la vânzarea producției SNN sub costul de producție și chiar la înregistrarea de pierderi financiare", se spune în comunicat.

Antibiotice Iași și-a bugetat în acest an investiții de peste 12 milioane euro, inclusiv în capacități noi de producție CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași și-a bugetat în acest an investiții de peste 12 milioane euro, inclusiv în capacități noi de producție

SNN precizează că este un producător, un operator economic, a cărui responsabilitate este asigurarea siguranței în operare și producție, protejarea intereselor companiei din punct de financiar, protejarea celor 2.000 de specialiști prin asigurarea standardelor specifice industriei nucleare și nu poate accepta o majorare de preț substanțială care să impacteze negativ și chiar incontrolabil activitatea companiei.

De asemenea, SNN menționează că este o companie listată pe piața de capital, care respectă legislația aplicabilă, o astfel de majorare neputând fi justificată financiar și legal în acest context.

"Din perspectiva respectării principiului eficienței utilizării fondurilor publice, acceptarea unei creșteri de preț de asemenea amploare într-un contract de furnizare, fără argumente economice solide (creșterea aferentă conversiei de la U3O8 la UO2 comunicată de CNU a fost într-un interval de o lună de 228%, creștere care nu a putut fi justificată de CNU), ar reprezenta o încălcare clară a acestui principiu. Mai mult, SNN și CNU sunt entități aflate în controlul comun al Ministerului Energiei, așadar tranzacțiile între cele două părți sunt tranzacții cu părți afiliate, tranzacții pe care SNN, în calitate de companie listată este obligată să le raporteze. În această situație, ambele părți trebuie să facă dovada că prețul de transfer este un preț de piață cu respectarea prevederilor Codului Fiscal. În cazul în care acest principiu nu este respectat, adică tranzacția se realizează la un preț pe care autoritățile fiscale îl consideră ca fiind mai mare decât prețul pieței, atunci diferența și taxa pe valoarea adaugată aferentă ar deveni cheltuieli nedeductibile, îngreunând și mai mult situația SNN", se afirmă în document.

Avansul economiei SUA în ultimul trimestru al anului trecut a fost revizuit în creștere CITEȘTE ȘI Avansul economiei SUA în ultimul trimestru al anului trecut a fost revizuit în creștere

SNN menționează că înțelege situația dificilă a CNU, motiv pentru care a manifestat disponibilitate în negocierile cu CNU, acordând chiar și un termen de remediere și posibilitatea de a încheia un act adițional la contract.

"Atât argumentele operaționale, cât și cele economico-financiare explicate cu bună-credință de SNN, dar și imperativul de a respecta cadrul legal aplicabil și, implicit, continuarea contractului la un preț justificat agreat de ambele părți, nu au determinat o abordare mai flexibilă din partea CNU. În acest context, contractul s-a reziliat de drept pentru neîndeplinirea obligației de livrare de către CNU nici la termenul stabilit în contract, nici la termenul de remediere acordat de SNN", se mai arată în documentul citat.

În context, Nuclearelectrica precizează că, pentru a gestiona corespunzător astfel de situații care ar crește riscul aferent necontinuării activității societății în condiții normale, a calificat încă din anul 2008 un al doilea furnizor de pulbere sinterizabilă de UO2, Cameco Inc Canada.

"Având în vedere refuzul CNU de a realiza livrarea de UO2 aferentă lunii decembrie, existând riscul pentru SNN de a nu putea asigura funcționarea FCN Pitești și CNE Cernavodă în condiții normale, SNN a inițiat în luna decembrie 2015 o procedură competitivă de urgență între cei doi furnizori calificați, CNU și Cameco Inc Canada. Ca urmare a analizei ofertelor de preț, SNN a declarat câștigătoare compania Cameco, prețul ofertat de acest furnizor fiind prețul cel mai mic dintre cele două oferte, cu mult sub prețul ofertat de CNU, la nivelul prețului de piață, cu toate taxele incluse", precizează Nuclearelectrica. 

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
centrala nucleara de la cernavoda
compania nationala a uraniului
traian basescu
victor grigorescu
ministrul energiei