Ministrul Energiei susține că schema românească de compensare a scumpirilor la curent și gaze e în acord cu politica Bruxelles-ului: Le-a plăcut și colegilor mei din alte state!

Ministrul Energiei susține că schema românească de compensare a scumpirilor la curent și gaze e în acord cu politica Bruxelles-ului: Le-a plăcut și colegilor mei din alte state!
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 oct 2021

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat după ședința de guvern în care a fost aprobată ordonanța de urgență de compensare parțială de la bugetul de stat a scumpirilor la curent electric și gaze naturale suportate la iarnă de consumatorii casnici pe facturi că sistemul românesc de compensare este compatibil cu îndrumările pregătite de Comisia Europeană pe această temă pentru întreaga Uniune și a fost apreciat și de omologii săi din alte state membre.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Vreau să vă zic că mecanismul pe care l-am propus și l-am aprobat astăzi în ședința de Guvern vine exact cu îndrumările pe care Comisia Europeană le va elabora. Ele trebuiau să apară mâine. S-a mai prelungit cu o săptămână. Acest lucru a fost deschis și pus pe masa Comisiei Europene la Consiliul de miniștri de la Ljubljana de către mine. Am fost primul dintre miniștrii de Energie care a ridicat această problemă la acel Consiliu și să știți că inclusiv metoda pe care am prezentat-o le-a plăcut colegilor mei din alte state", a spus Popescu.

ULTIMA ORĂ Guvernul a decis introducerea taxei pe ambalaje, în magazine. Garanție de 50 bani impusă la plată pentru fiecare sticlă, doză și PET, dar cu excepții. Cum pot fi recuperați banii CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a decis introducerea taxei pe ambalaje, în magazine. Garanție de 50 bani impusă la plată pentru fiecare sticlă, doză și PET, dar cu excepții. Cum pot fi recuperați banii

El a făcut această declarație după ce a fost întrebat de jurnaliști de ce Guvernul a decis compensarea și nu plafonarea prețurilor, în condițiile în care mai multe țări din UE, cum ar fi Spania și Franța, au optat pentru plafonare.

"Plafonarea prețului la producător este exclusă. Nu a făcut-o nicio țară și nu o va face absolut nicio țară. Plafonarea prețului la producător înseamnă excluderea investițiilor sau întârzierea acestora. Spania, care nu este producător de gaze naturale, a plafonat prețul la gaz natural pe piața spaniolă, diferența de preț dintre prețul plafonat și prețul pieței va fi suportată de la bugetul de stat. România este producător. Cred că trebuie să vedem specificul fiecărui stat. Putem spune că inclusiv sistemul pe care îl avem și l-am aplicat în acest moment este un fel de plafonare indirectă, trage în jos prețul și permite un mecanism și mai abrupt, în cazul când prețurile se duc în sus, de tragere în jos a acestui preț, de a pune un capac, să spunem așa, pe preț. Haideți să vedem cum evoluează lucrurile. Eu am citit mecanismul din Spania, știu și ce măsuri au luat Franța și Italia până acum. În afară de mecanismul spaniol, alt mecanism de plafonare nu există. Franța are un mecanism de acordare a unor vouchere pentru energie, în acest moment, practic, tot o compensare. Haideți să vedem cum evoluează lucrurile și, desigur, dacă trebuie, vom lua măsuri suplimentare. Cu ceea ce nu o să fiu niciodată de acord: nu o să fiu de acord cu luarea unor măsuri care să blocheze investițiile pentru că, până la urmă, sistemul energetic și sistemul de extracție a gazelor naturale necesită noi investiții", a detaliat ministrul Energiei.

e-Factură a fost aprobată de Guvern - OUG reglementează structura facturii electronice și modalitatea de utilizare a sistemului de către firme și instituții publice CITEȘTE ȘI e-Factură a fost aprobată de Guvern - OUG reglementează structura facturii electronice și modalitatea de utilizare a sistemului de către firme și instituții publice

Întrebat ce se va întâmpla cu prețul la energie după luna aprilie, când schema de compensare va expira, el a spus că, în funcție de evoluția prețurilor certificatelor CO2 și de evoluția pieței de energie electrică, Executivul va vedea ce măsuri vor fi luate în continuare.

"Eu nu aș mai vrea să văd pe piața europeană o speculație pe piața certificatelor de CO2, în așa fel încât prețul să crească atât de abrupt cum a crescut de anul trecut până anul acesta, de la 22 la 30 și la 60 de euro", a conchis Popescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare pret gaze
plafonare pret energie
scumpire energie
scumpire gaze
compensare facturi energie gaze