Ministrul german de Finanțe dorește eliminarea suprataxei percepute pe facturile consumatorilor de electricitate

Ministrul german de Finanțe dorește eliminarea suprataxei percepute pe facturile consumatorilor de electricitate
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 ian 2022

Germania ar putea renunța la suprataxa percepută pe facturile consumatorilor de electricitate, care fusese inclusă în vederea sprijinirii energiei regenerabile, pentru a atenua povara creșterii costurilor la energie asupra gospodăriilor, a afirmat ministrul de Finanțe, Christian Lindner, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Taxa, care a fost redusă cu 3,9% în 2020 pentru a ajuta economia să-și revină în urma pandemiei, este colectată conform Legii energiei regenerabile (EEG) și plătită producătorilor de turbine eoliene și instalații pentru energia solară. Taxa EEG reprezintă o cincime din factura de energie a unui consumator, scrie Agerpres.

Statul român va pune mâna pe 70% din cifra de afaceri pe 2022 a Romgaz, o sumă de 5 ori mai mare decât profitul companiei, care va stagna CITEȘTE ȘI Statul român va pune mâna pe 70% din cifra de afaceri pe 2022 a Romgaz, o sumă de 5 ori mai mare decât profitul companiei, care va stagna

Coaliția aflată la putere în Germania intenționa să elimine suprataxa percepută pe facturile consumatorilor de electricitate de la 1 ianuarie 2023, dar probabil cancelarul Olaf Scholz va trebui să acționeze mai devreme, ținând cont de creșterea costurilor la energie.

În decembrie 2021, prețurile la energie în Germania erau cu 69% mai mari față de decembrie 2020. Escaladarea tensiunilor dintre Ucraina și Rusia va majora și mai mult prețurile, avertizează analiștii. Prețul gazelor naturale a reînceput să crească în 2022, după ce pe parcursul lui 2021 s-a triplat. Escaladarea costurilor la energie a afectat în mod deosebit gospodăriile, în condițiile în care facturile au explodat, dar și numeroase sectoare industriale, care au fost nevoite să reducă producția.

"Dacă coaliția va fi de acord, vom face reglementarea viabilă din punct de vedere financiar și vom elimina suprataxa la mijlocul anului. Ar fi echivalentul ușurării cu câteva miliarde a poverii asupra familiilor, pensionarilor și persoanelor care primesc ajutoare sociale, precum și asupra IMM-urilor și meșteșugari", a declarat Lindner într-un interviu acordat revistei Der Spiegel.

De la 1 ianuarie 2022, Germania a redus cu 43% suprataxa pe energie percepută consumatorilor pentru sprijinirea energiei regenerabile, pentru a ajuta gospodăriile să facă față creșterii prețurilor la energie, dar încă costă gospodăriile în medie 222 euro anul acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
taxe
energie