Nivel record al taxelor și impozitelor încasate de statul român de la OMV Petrom în 2021: 12,3 miliarde lei, cu o treime peste suma percepută în 2020

Nivel record al taxelor și impozitelor încasate de statul român de la OMV Petrom în 2021: 12,3 miliarde lei, cu o treime peste suma percepută în 2020
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 3 feb 2022

Cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, OMV Petrom, a plătit anul trecut un nivel record de impozite și taxe la bugetul de stat, de 12,3 miliarde de lei (2,49 miliarde euro), cu aproximativ 2,7 miliarde lei sau 30% peste nivelul din 2020, de 9,6 miliarde euro, și cu aproximativ 20% peste media din ultimii ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

“Contribuția noastră la bugetul de stat s-a situat la un nivel record, de 12,3 miliarde de lei. Această creștere a fost determinată, de asemenea, și de taxarea gazelor naturale, care s-a triplat față de anul 2020. Acest lucru s-a datorat unei diferențe semnificative între prețul de referință al gazelor naturale și prețul realizat. În consecință, regimul de taxare pentru producția de gaze din România a devenit și mai necompetitiv, semnificativ peste media europeană. Acest lucru pune presiune pe investițiile din România, periclitând aprovizionarea din producția de gaze naturale autohtonă”, a declarat CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere.

Dintre acestea, 2,6 miliarde lei au reprezentat plata unor impozite și taxe directe, în creștere cu 1,36 miliarde sau 109,2 % față de suma achitată în 2020.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

2 miliarde lei sunt numai taxele pe producție și asimilate (în principal redevența, 0,6 miliarde lei, și impozitul special pe veniturile suplimentare din liberalizarea pieței gazelor, 1,1 miliarde lei).

În ceea ce privește plățile efectuate de OMV Petrom reprezentând contravaloarea taxelor indirecte, acestea au crescut de la 8 miliarde lei în 202 la 9,35 miliarde lei în 2021.

Nivelul dividendelor încasate de statul român, care deține o participație de 20,6% la OMV Petrom, a fost unul similar celui din 2020, de 362 milioane lei.

Recordul din acest an va fi spulberat însă anul viitor, când OMV Petro va achita, cel puțin în ceea ce privește gazele, taxe pe producție mai ridicate de câteva ori decât în acest an ca urmare a majorării prețurilor.

Rezultatele pe 2021 ale companiei includ doar un trimestru cu prețuri ridicate, ultimul trimestru al anului, efectele majorării prețurilor făcându-se simțit însă mai ales în contractele semnate cu livrare în acest an.

Investitorii străini pariază pe România CITEȘTE ȘI Investitorii străini pariază pe România

Și asta în pofida faptului că OMV Petrom estimează “vânzări totale de gaze naturale mai mici față de cele din 2021, de 49 TWh, în principal din cauza surselor de aprovizionare reduse”.

Pe piețele centralizate din România, prețul mediu ponderat al gazelor naturale pentru tranzacțiile cu produse standard pe termen mediu și lung încheiate în ultimul trimestru din 2021 (10,1 TWh) a fost de 398 lei/MWh, de 6 ori peste prețul de 66 lei/MWh din aceeași perioadă a lui 2020. În ceea ce privește livrările pe termen scurt, pe piață pentru ziua următoare administrată de BRM, prețul mediu în ultimul trimestru al anului a fost de 446 lei/MWh, de 7 ori peste cel din ultimele 3 luni ale anului precedent.

În trimestrul al patrulea, volumele de gaze naturale vândute de OMV Petrom au scăzut cu 7% la 12,30 TWh, în principal că urmare a scăderii producției proprii de gaze naturale. Volumele de gaze vândute către terți au fost cu 15% mai mici comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020.

Principalul concurent al OMV Petrom pe piața gazelor, producătorul deținut majoritar de statul român, Romgaz, a anunțat deja că nu mai puțin de 60% din cifra de afaceri estimată pentru 2022 va intra direct în buzunarele statului român prin impozite, taxe și vărsăminte asimilate. Suma pe care o va încasa statul român din acestea, 7,4 miliarde lei, va fi de 4 ori peste profitul net estimat de companie pentru acest an, de 1,73 miliarde lei, profit care va ajunge și el majoritar în aceleași conturi ale statului român, care a impus o rată de distribuire a dividendelor de 90% (cu posibilitatea unor excepții de 50%). Dacă adăugăm și încasările din impozitul pe profit și dividendele, rezultă că partea statului din cifra de afaceri a companiei se va ridica la 70%, de 5 ori mai mare decât profitul net estimat de companie pentru 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe
impozite
omv
petrom
stat