O nouă tentativă de numire a administratorilor Hidroelectrica. Listarea la Bursă ar putea fi împinsă anul viitor

O nouă tentativă de numire a administratorilor Hidroelectrica. Listarea la Bursă ar putea fi împinsă anul viitor
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 mar 2017

Numirea noului Consiliu de Supraveghere al gigantului energetic de stat Hidroelectrica, programată inițial în ianuarie, dar amânată din cauza absenței acționarului majoritar Ministerul Energiei, ar putea avea loc în cele din urmă luna viitoare, directoratul companiei convocând în acest scop AGA, pentru data de 19 aprilie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Instalarea în funcții a noilor administratori este una dintre condițiile obligatorii care trebuie îndeplinite în vederea listării Hidroelectrica la Bursa de Valori București.

Pe de altă parte, dintr-un document recent al companiei, de luna aceasta, reiese că există și posibilitatea ca oferta publică inițială în vederea listării să fie amânată pentru anul viitor.

"Se estimează listarea la bursă în a doua jumătate a anului 2017 sau prima jumătate a anului 2018", se menționează în documentul citat.

EXCLUSIV Două licențe ale Polisano, aflat în faliment, vor fi vândute cu 175.000-200.000 euro. Fiscul a vrut licitație, dar nu a găsit susținători CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Două licențe ale Polisano, aflat în faliment, vor fi vândute cu 175.000-200.000 euro. Fiscul a vrut licitație, dar nu a găsit susținători

Procesul de selecție a noilor membri ai Consiliului de Supraveghere s-a făcut încă de anul trecut, sub fosta conducere a Ministerului Energiei. Cei selectați trebuiau numiți în cadrul unei ședințe AGA programate în luna ianuarie 2017, însă atunci nu s-a întrunit cvorumul necesar, prin neparticiparea reprezentanților Ministerului Energiei. Astfel, decizia s-a amânat pentru o AGA ulterioară.

Recent, directoratul Hidroelectrica a convocat AGA în acest scop, programând ședința pe 19 aprilie. Cu această ocazie se va stabili și remunerația membrilor Consiliului de Supraveghere, precum și forma contractului de mandat al acestora.

Ministerul Energiei controlează 80% din acțiunile producătorului de energie hidro, restul capitalului fiind deținut de Fondul Proprietatea.

În mandatul fostului ministru tehnocrat Victor Georgescu, ministerul a trimis lista cu propunerile sale de membri ai Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica directoratului companiei pe 28 decembrie 2016.

Revista Super Bravo Girl își încetează apariția în România. Directorul Ringier: Nu există publicitate pe acest segment CITEȘTE ȘI Revista Super Bravo Girl își încetează apariția în România. Directorul Ringier: Nu există publicitate pe acest segment

Pe lista ministerului se aflau Ilinca von Derenthall, director executiv pentru Europa Centrală al LGT Bank Oesterreich, parte a grupului financiar LGT deținut de familia princiară din Liechtenstein, Marcel Cobuz, CEO și membru al board-ului LafargeHolcim Maroc, care a coordonat fuziunea celor doi giganți mondiali ai construcțiilor, Ionuț Purică, șeful Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive, Mihai Daniel Aniței, directorul general al Azomureș, Romeo Susanu, expert în cadrul Direcției Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului din Ministerul Energiei, și Elena Popescu, șefa Direcției Energie și Mediu din minister. Purică, Aniței și Susanu sunt și în prezent membri ai CS-ului Hidroelectrica.

Propunerea Fondului Proprietatea era actualul reprezent al FP în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, Oana Truță.

Spre deosebire de convocatorul ședinței AGA eșuate din ianuarie, noul convocator nu mai prevede numirea membrilor CS prin vot cumulativ. Metoda votului cumulativ presupune că fiecare acționar are dreptul să-și atribuie voturile cumulate aferente deținerii de acțiuni la companie uneia sau mai multor persoane propuse pentru a fi alese în Consiliul de Supraveghere. Astfel, un acționar își poate împărți voturile astfel încât să voteze cu mai mulți candidați propuși să devină membri ai CS.

Lista de candidați a Ministerului Energiei a fost definitivată în urma unei campanii de recrutare demarate pe 21 septembrie anul trecut, în cadrul căreia ministerul a fost asistat de către firma de head-hunting Transearch Internațional SRL. La finalul lunii octombrie 2016, fostul ministru Grigorescu declara că pentru cele 6 poziții de membru în CS-ul Hidroelectrica care revin ministerului s-au înscris 84 de doritori. Procesul de selecție s-a derulat în acord cu prevederile OUG nr. 109/2011, privind guvernanța corporativă în companiilor de stat.

Renault neagă că ar folosi dispozitive ilegale pe mașinile sale. Ancheta autorității antifraudă arată contrariul, susține ziarul Liberation CITEȘTE ȘI Renault neagă că ar folosi dispozitive ilegale pe mașinile sale. Ancheta autorității antifraudă arată contrariul, susține ziarul Liberation

Fondul Proprietatea a actualizat în ultima lună a anului trecut valoarea participațiilor din portofoliu, cea mai importantă deținere fiind considerată participația de 19,94% din acțiunile companiei de stat Hidroelectrica, care valorează 3,38 miliarde lei. La o valoare de 3,384 miliarde lei pentru 19,94%, valoarea întregii companii Hidroelectrica este, astfel, estimată la 16,97 miliarde lei, echivalent cu peste 3,7 miliarde euro.

Directorul general al companiei, Ovidiu Agliceru, a declarat recent că listarea Hidroelectrica ar putea avea loc în acest an dacă se rezolvă problema investițiilor nerentabile din punct de vedere energetic.

”Listarea anul acesta este fezabilă, însă în situația în care aceste investiții nerentabile vor fi soluționate în trimestrul I. Dacă în trimestrul I al acestui an nu vor fi soluționate, sigur că listarea se amână”, a afirmat Agliceru.

Managerul s-a referit la acele investiții care au avut ca obiect principal alimentări cu apă și atenuări ale undei de viitură. ”Aceste investiții nerentabile energetic însumează 2 miliarde de euro”, a mai spus Agliceru.

Turoperator: România a pierdut mii de turiști japonezi pentru că nu are un avion pentru curse lungi CITEȘTE ȘI Turoperator: România a pierdut mii de turiști japonezi pentru că nu are un avion pentru curse lungi

Potrivit lui Agliceru, Hidroelectrica a înregistrat anul trecut un profit brut estimat de 1,5 miliarde lei, nivel record, câștigul fiind mai mare cu 200-300 milioane lei față de anul anterior, la o producție de energie de 17,2 TWh. În 2015, compania a avut un profit brut de 1,11 miliarde lei, potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanțe. Spre comparație, producătorul de energie a avut în 2012, anul în care a intrat prima dată în insolvență, pierderi de 508 milioane lei. Producția de energie a crescut anul trecut la 17,2 TWh, de la 15,9 TWh în 2015.

De asemenea, Hidroelectrica a înregistrat anul trecut venituri totale de 3,4 miliarde lei, în creștere ușoară față de nivelul din 2015, de 3,32 miliarde lei. Compania pregătește investiții de 1,1 miliarde euro în următorii cinci ani, în retehnologizări, modernizări și construcția de hidrocentrale noi.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvență din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 – februarie 2014 a ieșit din procedura judiciară.

Producătorul de energie are 3.300 de salariați, față de 5.239 salariați la momentul intrării în insolvență.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
hidroelectrica consiliul de supraveghere
hidroelectrica listare la bursa
hidroelectrica ministerul energiei
fondul proprietatea
ministerul energiei
profit hidroelectrica