OMV Petrom condiționează luarea unei decizii de investiție privind Neptun Deep în acest an de “regimul fiscal, de liberalizarea pieței gazelor și de dezvoltarea infrastructurii”

OMV Petrom condiționează luarea unei decizii de investiție privind Neptun Deep în acest an de “regimul fiscal, de liberalizarea pieței gazelor și de dezvoltarea infrastructurii”
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 2 aug 2018

OMV Petrom își propune să adopte o decizie finală de investiție în 2018, “aceasta depinzând de regimul fiscal, de liberalizarea pieței gazelor și de dezvoltarea infrastructurii de gaze naturale”, se precizează în raportul cu rezultatele financiare ale companiei pe primul semestru al acestui an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aceasta este prima reacție a companiei după cea oferită la cald de CEO-ul Christina Verchere, în momentul votării de către Parlament a legii offshore, prin care a fost majorată semnificativ impozitarea din domeniu.

“După ceea ce am văzut că s-a întâmplat astăzi aici ne îndepărtăm de adoptarea unei decizii finale favorabilă de investiție”, afirma CEO-ul OMV Petrom la acea vreme.

"În ultimele luni am observat o serie de inițiative fiscale și de reglementare discutate și/sau implementate. Acest lucru sporește volatilitatea legislativa și influențează întreg mediul de afaceri", se precizează în raportul OMV.

La începutul lunii iulie, Camera Deputaților a votat controversatul proiect de lege offshore, prin care se introduce și în acest sector un impozit pe veniturile suplimentare realizate din liberalizarea prețurilor, cota de impozitare minimă urmând a fi una de două ori mai mică decât în cazul gazelor extrase onshore, de 30%, ea urmând a fi dublată de o cotă de impozitare progresivă pentru prețurile mai mari de 85 lei/MWh, cota marginal superioară ajungând la 50% în cazul unui preț mai mare de 190 lei/MWh. În prezent, proiectul se află la președinție, în vederea promulgării.

Potrivit OMV Petrom, în 2018 va investi în upstream aproximativ 2,8 miliarde lei (excluzând lucrările de explorare și evaluare capitalizate), care includ mai mult de 100 de sonde noi și sidetrack-uri, aproximativ 1.000 de reparatii capitale si proiectul Neptun Deep.

Valoarea investițiilor totale (inclusiv lucrările de explorare și evaluare capitalizate) este în prezent estimata la aproximativ 3,7 miliarde lei lei, din care circa 75% dedicată proiectelor din Upstream

viewscnt
Afla mai multe despre
verchere
neptun deep
omv
petrom