OMV Petrom rămâne interesat de gazele din Marea Neagră și după "dispariția din peisaj" a ExxonMobil, dar și a proiectului de modificare a Legii offshore

OMV Petrom rămâne interesat de gazele din Marea Neagră și după "dispariția din peisaj" a ExxonMobil, dar și a proiectului de modificare a Legii offshore
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 nov 2019

OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din România, este în continuare interesat de dezvoltarea proiectului offshore de exploatare de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagă și salută inițiativele de modificare a legislației în domeniu ale autorităților de la București, se arată în ultimul raport trimestrial al companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.

"Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore. Autoritățile române iau în considerare modificarea legislației cheie în domeniul țițeiului și gazelor naturale (un nou proiect al Legii Offshore, amendamente la OUG 114/2018 și OUG 19/2019, posibilitatea unei reveniri mai rapide la o piață liberalizată a gazelor naturale). Vedem redeschiderea dialogului privind astfel de subiecte fundamentale pentru România ca fiind un important pas înainte", afirmă oficialii OMV Petrom.

În pragul recentei vizite a premierului demis Viorica Dăncilă în Statele Unite, dar și în urma anunțului făcut de ExxonMobil cu privire la intenția de a-și vinde participația la concesiunea offshore Neptun Deep, cea mai importantă din Marea Neagră, Guvernul a publicat pe site-ul Ministerului Energiei un proiect de modificare a Legii offshore, în care erau cuprinse majoritatea solicitărilor operatorilor din Marea Neagră.

Huawei estimează că 480 de milioane de gospodării vor avea acces la 5G în 2025 CITEȘTE ȘI Huawei estimează că 480 de milioane de gospodării vor avea acces la 5G în 2025

Între timp, însă, documentul a dispărut de pe pagina de internet a ministerului.

De asemenea, după cum a relatat Profit.ro, potrivit unei decizii a Comisiei pentru Energie de la Senat, plafonul de preț de 68 lei/MWh impus prin OUG nr. 114/2018 producătorilor interni de gaze naturale care își vând producția furnizorilor clienților casnici și CET-urilor care livrează căldură populației ar urma să fie eliminat în 2 etape, până la 31 martie 2021, adică cu 11 luni mai devreme decât prevede legislația în prezent în vigoare

"Neptun Deep: OMV Petrom salută inițiativele recente ale autorităților române de a îmbunătăți mediul fiscal și de reglementare actual aferent proiectelor offshore în domeniul gazelor naturale. Rămânem dornici să vedem proiectul strategic Neptun Deep dezvoltat", se arată în raportul companiei.

VIDEO Ministrul german al Economiei Peter Altmaier își rupe nasul și se rănește la față, căzând de pe scenă la o conferință CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul german al Economiei Peter Altmaier își rupe nasul și se rănește la față, căzând de pe scenă la o conferință

Programul de guvernare al posibilului viitor Guvern PNL, condus de premierul desemnat Ludovic Orban, prevede eliminarea prevederilor considerate "nocive" pentru sectorul energetic din celebra și controversata OUG nr. 114/2018, în primul rând a plafonării prețului gazelor de producție internă și a reintroducerii prețurilor reglementate la electricitate, "de preferință" anul viitor, deși România se află de ceva timp sub presiunea procedurii de infringement declanșate pe această temă de către Comisia Europeană, iar în Parlament a început deja modificarea Ordonanței.

Astfel, Programul prevede "eliminarea, după consultarea Comisiei Europene, a prevederilor nocive pentru sectorul energetic generate de OUG 114/2018, eliminare care să permită reluarea investițiilor strategice în Marea Neagră", precizându-se că "Această eliminare se va produce după o perioadă de tranziție stabilită în urma unui proces de consultare publică, de preferință în cursul anului 2020".

Liberalii își mai propun "deblocarea investițiilor offshore de gaze naturale din Marea Neagră", subliniind că au în vedere și "acordarea unei atenții sporite securității energetice, o cooperare intensificată cu Statele Unite fiind importantă pentru punerea în valoare a resurselor din platoul continental românesc al Mării Negre (...)".

Marea Britanie se îndreaptă spre alegeri anticipate pe 12 decembrie, după un vot favorabil în Camera Comunelor CITEȘTE ȘI Marea Britanie se îndreaptă spre alegeri anticipate pe 12 decembrie, după un vot favorabil în Camera Comunelor

"Marea Neagră constituie o zonă de real interes prin prisma rezervelor de hidrocarburi identificate în zona maritimă offshore. Este necesară exploatarea perimetrelor în condiții în care să câștige atât România, cât și operatorii privați. Dacă vrem să adăugăm aceste rezerve la producția internă actuală, trebuie să renunțăm atât la lozincile populiste, cât și la negocierea lipsită de transparență", se afirmă în documentul citat.

Liberalii mai vor "Încurajarea utilizării gazului natural produs în România la producția de energie electrică și la crearea de produse petrochimice și chimice cu valoare adaugată mare".

În pofida scăderii producției de țiței cu peste 3% și a celei de gaze cu peste 8%, OMV Petrom a raportat un profit de 2,8 miliarde de lei pe primele 9 luni ale anului, în creștere cu 3% comparativ cu perioada similară din 2018, ca urmare a majorării cu 13% a vânzărilor. Rezultatele din trimestrul III însă arată o scădere considerabilă, de 43%, a profitului net, în pofida unei majorări cu 10% a vânzărilor față de același trimestru al anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
exxonmobil
gaze naturale marea neagra
legea offshore
anrm