OMV Petrom va închide 350 de sonde, producția de petrol a companiei urmând a se reduce cu 4% în 2016

OMV Petrom va închide 350 de sonde, producția de petrol a companiei urmând a se reduce cu 4% în 2016
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 18 feb 2016

Producția de țiței a OMV Petrom în România se va micșora cu aproximativ 4% în 2016, în urma deciziei companiei de a închide aproximativ 350 de sonde din totalul de 7500 de sonde pe care le operează, ca urmare a prăbușirii prețului petrolului cu peste 70% în ultimul an și jumătate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Sub presiunea prețului scăzut al petrolului, OMV Petrom a decis să închidă sondele al căror cost operațional este superior prețului petrolului estimat de companie pentru acest an, de 40 de dolari pe baril. În urma calculelor efectuate, a rezultat un număr de 1.000 de sonde care ar putea produce petrol la un cost operațional peste prețul de vânzare al petrolului. În urma unei analize, a rezultat un număr de 350-370 de sonde care trebuie închise, pentru restul de 630-650 de sonde potențial “neprofitabile” urmând a se lua o decizie în funcție de evoluția viitoare a pieței.

Închiderea se va realiza în pofida faptului că, în 2015, OMV Petrom a efectuat reformele necesare micșorării costului mediu de producție de la 17,3 la 13,2 dolari pe baril echivalent petrol. Însă respectivele sonde au trecut de maturitate, având o producție extrem de redusă, de unde rezultă și costul ridicat de producție.

OMV Petrom suferă primele pierderi anuale de la privatizare, nu va distribui dividende CITEȘTE ȘI OMV Petrom suferă primele pierderi anuale de la privatizare, nu va distribui dividende

Costurile de producție includ costurile de evaluare și de dezvoltare, cheltuielile de funcționare, cheltuielile privind conductele, costurile pentru sondele abandonate și costurile de asigurare împărțite la volumul de producție, însă nu și costurile de exploatare.

Costurile de exploatare sunt cuprinse doar în costurile “de ridicare” (lifting cost), care reprezintă costurile unității de explorare și producție din cadrul unei companii. Acestea constau în toate cheltuielile de explorare și evaluare rezultate din exploatarea petrolului și gazului, precum și în dezvoltarea terenului și costurile de producție, deprecierea echipamentului pentru petrol și gaze din sol, costurile de achiziție, impozitele pe producție, schimbări în lista de inventar și cheltuieli administrative.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
petrom
sonde
inchidere
producție
petrol