OMV vrea să împrumute 1,5 miliarde de euro pentru a finanța achiziționarea participației suplimentare din Borealis

OMV vrea să împrumute 1,5 miliarde de euro pentru a finanța achiziționarea participației suplimentare din Borealis
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 29 iul 2020

OMV, principalul acționar al celei mai importante companii românești de petrol și gaze, OMV Petrom, intenționează să efectueze o nouă emisiune de obligațiuni hibride, în valoare de până la 1,5 miliarde de euro, într-una sau mai multe tranșe, în scopul finanțării achiziției participațiunii suplimentare de 39% în Borealis AG, dar și în “scopuri corporative generale”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În aceeași zi în care și-a anunțat intenția de a lansa noua emisiune, conducerea executivă a OMV a decis să reducă și nivelul dividendelor acordate pentru 2019 de la 2 euro/acțiune la 1,75 euro/acțiune, ceea ce sugerează că austriecii au o nevoie de cash în urma proiectelor expansioniste care s-au suprapus actualei crize a coronavirusului.

Emisiunea potențială ar putea avea loc în următoarele 12 luni, iar organizarea ei va depinde de stabilirea prețurilor și a condițiilor de piață, de negocierea unui acord cu băncile de investiții cu privire la documentația necesară și termenilor financiari, precum și de deciziile corporative și aprobările cu privire la termenii noii obligațiuni hibride într-o etapă ulterioară.

Ca și obligațiunile hibride emise de OMV în trecut, în 2011 și 2015, nici acestea nu vor avea o dată a scadenței și vor putea fi răscumpărate de OMV la anumite date și în anumite condiții.

Detalii despre emisia potențială, cum ar fi valoarea nominală totală, prețul de emisiune și cuponul, precum și alte condiții, vor fi determinate într-o etapă ulterioară, pe baza condițiilor date de piață, precizează OMV.

În 2018, OMV, principalul acționar al celei mai importante companii românești de petrol și gaze, OMV Petrom, a decis să răscumpere obligațiunile hibride de 750 de milioane de euro emise în 2011.

La începutul lunii martie, exact în momentul declanșării crizei Coronavirusului, OMV a confirmat că discută majorarea la 75% a participației sale deținute la producătorul de mase plastice Borealis, într-o tranzacție evaluată la 4,7 miliarde de dolari.

SURPRIZĂ OMV s-a răzgândit: nu mai acordă un dividend de 2 euro/acțiune, ci îl îngheață la nivelul celui din 2018 CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ OMV s-a răzgândit: nu mai acordă un dividend de 2 euro/acțiune, ci îl îngheață la nivelul celui din 2018

Mubadala, fondul suveran de investiții din Abu Dhabi, deține 64% din Borealis, în timp ce participația OMV este de 36%. La rândul său, Mubadala este al doilea mare acționar al OMV, după statul austriac.

Directorul general al OMV, Rainer Seele, a afirmat în martie că vrea să se concentreze pe sectorul petrochimic din Orientul Mijlociu și Asia, unde cererea consumatorilor este în creștere.

Grupul austriac OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deține un pachet de 20,64% din acțiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
borealis
mubadala
cash
coronavirus