Partenerul american al OMV Petrom de la Adjud și Urziceni și-a majorat capitalul cu aproape 332 milioane lei

Partenerul american al OMV Petrom de la Adjud și Urziceni și-a majorat capitalul cu aproape 332 milioane lei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 oct 2016

Compania petrolieră americană Hunt Oil a decis, luna trecută, să majoreze cu 331,9 milioane lei capitalul social al subsidiarei sale locale, Hunt Oil Company of Romania SRL, care deține din 2010, în parteneriat cu OMV Petrom, drepturile asupra a două concesiuni de hidrocarburi din România, Adjud și Urziceni Est.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, americanii au decis să convertească în părți sociale la subsidiara lor românească un împrumut în valoare de 83,08 milioane dolari (331,9 milioane lei) pe care l-au acordat în 2013 către Hunt Oil Company of Romania SRL.

În urma acestei operațiuni, capitalul social al Hunt Oil Company of Romania SRL a fost majorat de la 39,57 la 371,47 milioane lei.

Deputații din Comisii au votat pentru conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric, dar cu plafon și grad de îndatorare. Deputații asigură însă că gradul de îndatorare va cădea la vot CITEȘTE ȘI Deputații din Comisii au votat pentru conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric, dar cu plafon și grad de îndatorare. Deputații asigură însă că gradul de îndatorare va cădea la vot

În România, Hunt Oil, una dintre cele mai mari companii petroliere independente din lume, are un parteneriat cu OMV Petrom, încheiat în 2010, pentru explorarea a două zăcăminte petroliere, în Adjud și Urziceni. Fiecare dintre cele două companii deține câte 50% din drepturile asupra perimetrelor Adjud și Urziceni Est.

OMV Petrom și Hunt Oil au anunțat, la finele anului 2014, descoperirea unui zăcământ de țiței și gaze în sudul județului Buzău, pe perimetrul Urziceni Est, după o investiție comună în explorare de 5 milioane euro.

În prospectul pentru oferta publică secundară prin care Fondul Proprietatea vrea să vândă până la 6,4% din acțiunile OMV Petrom se arată că, în 2015, ținând cont de rezultatele pozitive ale testelor efectuate la sonda Padina Nord 1, OMV Petrom și Hunt Oil au inițiat un proiect pentru exploatarea experimentală a facilităților, având ca obiectiv montarea instalațiilor necesare pentru colectarea, tratarea și transportul gazelor și condensatului, proiect care este în prezent în curs de desfășurare.

"Intenționăm să începem producția experimentală la sonda de explorare Padina Nord 1 în al patrulea trimestru al anului 2016. În plus, planificăm alte activități de forare la Largu 1 în cursul anului 2016. De asemenea, am finalizat achiziția seismică 3D a perimetrului Adjud, concepută pentru a sprijini explorarea capcanelor stratigrafice complexe în partea de nord a perimetrului Adjud", se mai afirmă în documentul citat.

Diviziile din Bulgaria ale OMV, Lukoil și Shell, acuzate oficial de formarea unui cartel pe piața vânzării de combustibil CITEȘTE ȘI Diviziile din Bulgaria ale OMV, Lukoil și Shell, acuzate oficial de formarea unui cartel pe piața vânzării de combustibil

Prin oferta publică secundară aflată în desfășurare, Fondul Proprietatea vrea să cedeze până la 6,4% din titlurile OMV Petrom, la un preț maxim de 0,244 lei/acțiune, aproape de actuala valoarea de piață a pachetului, de aproape 200 milioane euro.

OMV Petrom a raportat, la jumătatea anului în curs, un profit net de 117 milioane de lei pe trimestrul al doilea și de 405 de milioane de lei pe primul semestru din 2016, în scădere cu 83%, respectiv 61% față de perioadele similare ale anului trecut, din cauza scăderii cotațiilor internaționale la țiței.

Potențialii cumpărători interesați de oferta de vânzare a Fondului Proprietatea ar putea fi stimulați de anunțul recent al OMV Petrom, potrivit căruia compania intenționează să acorde anul viitor dividende acționarilor în cuantum de minimum 30% din profitul net pe care îl va obține în 2016, dacă nu vor apărea evoluții defavorabile pe piața externă, legate de prețul țițeiului.

Cotațiile petrolului au crescut puternic luni, iar barilul de Brent a sărit peste pragul de 53 de dolari pentru a doua oară în ultimele 10 zile, după ce ministrul saudit al Energiei a estimat că prețul aurului negru ar putea atinge 60 de dolari pe baril în perioada următoare. Potrivit ministrului saudit, deși nu sunt state membre OPEC, Rusia, dar și Brazilia sau Azerbaidjan urmează să joace un rol constructiv în negocierile de luna viitoare de la Viena, unde OPEC ar urma să anunțe măsurile pe care le va lua în vederea stabilizării producției.

Acționarul majoritar al RCS&RDS va lansa două emisiuni de obligațiuni, în euro și în lei, prin care vrea să atragă 692 milioane euro CITEȘTE ȘI Acționarul majoritar al RCS&RDS va lansa două emisiuni de obligațiuni, în euro și în lei, prin care vrea să atragă 692 milioane euro

Potrivit președintelui rus, Vladimir Putin, Rusia este pregătită să se alăture inițiativei OPEC și să plafoneze sau să reducă propria producție de petrol. La finele lunii trecute, statele membre OPEC au semnat, la Algier, primul acord de reducere a producției din ultimii 8 ani, prin care s-au angajat să micșoreze producția cartelului până la un nivel cuprins între 32,5 și 33 de milioane de barili pe zi.

“Rusia este pregătită să participe la măsuri comune pentru limitarea producției și cheamă și alți exportatori să facă același lucru“, a spus Putin luni, citat de Bloomberg.

În pofida optimismului din piețe generat de remarcile celor doi oficiali, unii analiști sunt sceptici cu privire la materializarea unui eventual acord între OPEC și marii exportatori mondiali.

“Acordul de la Algier nu este bătut în cuie“ și ar putea fi deraiat în încercarea de a stabili cotele cu care fiecare stat ar urma să reducă propria producție“, crede analistul Shawn Koopman de la Ava Trade, citat de MarketWatch. Mai mult, potrivit lui Koopman, Rusia obișnuiește să nu își respecte angajamentele privind reducerea producției, chiar dacă își exprimă sprijinul pentru astfel de măsuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
hunt oil
fondul proprietatea
pret titei
pret petrol
redevente