Patronatul producătorilor de îngrășăminte chimice solicită Guvernului ca sectorul să fie inclus pe o schemă de ajutor

Patronatul producătorilor de îngrășăminte chimice solicită Guvernului ca sectorul să fie inclus pe o schemă de ajutor
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 dec 2019

Organizația Patronală a Producătorilor de Îngrășăminte Chimice din România - Nitrofosfor, membră a Confederației Patronale in Industrie CONPIROM, atrage atenția Guvernului asupra majorării substanțiale a prețurilor la gazele naturale și precizează că cere ca Guvernul să analizeze soluții pentru ca și sectorul producției de îngrășăminte să fie inclus pe o schemă de ajutor de stat vizând achiziția de gaze naturale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Apreciem interesul pe care Guvernul îl acordă industriei românești și schema de ajutoe de stat pentru companiile energintensive, printre care și cele din sectorul îngrășămintelor. Menționăm totuși că acest ajutor de stat la care se califică companiile ce au consumuri ridicate de energie electrică ajută doar marginal industria îngrășămintelor, care, deși nominalizată pe lista sectoarelor eligibile, nu este intensivă în energie electrică", arată Nitrofosfor, într-un comunicat.

Costurile cu achiziția electricității reprezintă sub 10% din costurile totale ale industriei, precizează patronatul, potrivit News.ro.

Castelul Corvinilor a depășit pragul de 400.000 de vizitatori în acest an CITEȘTE ȘI Castelul Corvinilor a depășit pragul de 400.000 de vizitatori în acest an

"În schimb, industria îngrășămintelor este puternic intensivă în gaz, circa 75% din prețul produsului finit este reprezentat de costul materiei prime - gaze naturale. Ca și electricitatea, și gazul a înregistrat majorări de preț semnificative pe parcursul anului 2019, cauzând probleme de competitivitate industriei chimice în general, însă constatăm cu surprindere că firmele mari consumatoare de gaze naturale din industria prelucăroare nu beneficiază de aceeași atenție ca cele consumatoare de electricitate, în condițiile în care, totuși, gazul este tot energie", mai arată patronatul.

Reprezentanții Nitrofosfor spun că industria locală de îngrășăminte activează pe o piață regională în care competitorii fie beneficiază de gaz la prețuri mici, fie primesc facilități de la guvernele statelor în care activează.

Industria chimică românească, supusă șocurilor de preț ale materiei prime

"În schimb, la noi în țară, chimia românească, atât cât mai există ea, este permanent supusă șocurilor de preț ale materiei prime. Predictibilitatea pe termen lung, de furnizare și preț, este esențială în industria noastră, de aceea considerăm că o schemă de ajutor de stat guvernamentală țintită pe prețul de achiziție al resursei este importantă pentru competitivitatea industriei, pentru păstrarea și creșterea numărului locurilor de muncă", adaugă patronatul.

Potrivit Nitrofosfor, industria chimică a îngrășămintelor angajează direct și indirect zeci de mii de oameni și este esențială pentru agricultură și pentru funcționarea Sistemului Național de Transport Gaze.

"Considerăm că, mai ales în perspectiva începerii exploatării resurselor Mării Negre, industria în care activăm este principala, dacă nu singura, soluție imediată pentru valorificarea superioară a gazului pe teritoriul țării noastre, cu beneficii imediate în crearea de locuri de muncă bine plătite și diminuarea deficitului comercial, prin realizarea de exporturi", mai spun reprezentanții Nitrofosfor.

Acesta subliniază că aproape 7 miliarde euro din 18 miliarde euro reprezintă deficit din comerțul cu produse chimice și petrochimice.

"În acest sens, am dori ca Guvernul să analizeze soluții pentru ca și sectorul producției de îngrășăminte să fie inclus pe o schemă de ajutor de stat vizând achiziția de gaze naturale, care poate fi legată de definirea noțiunii de consumator vulnerabil. Fabricile de îngrășăminte consumă, în prezent, circa 3 milioane de mc de gaze zilnic, preponderent din import, ceea ce face să fie sectorul economic cu cel mai mare consum de gaze din țara noastră", adaugă patronatul.

Acesta arată că dacă ar exista sprijin din partea Guvernului, ar putea fi deschise noi capacități, care să urce consumurile la circa 8 milioane mc zilnic.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
nitrofosfor