Penele de curent s-au redus. Câte au fost provocate de pisici și șoareci

Penele de curent s-au redus. Câte au fost provocate de pisici și șoareci

Sursă foto: captură YouTube

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 17 iul 2019

Durata medie agregată la nivel național a întreruperilor de alimentare în rețelele de distribuție, planificate și neplanificate, a fost de 407 minute anul trecut, în scădere cu peste 14% față de 2017, potrivit datelor raportate de operatorii de distribuție Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Durata medie a celor neplanificate a fost de 224 minute, față de 283 în anul anterior (-20,8%).

"Se constată o ușoară îmbunătățire a indicatorilor de continuitate în anul 2018 față de anul precedent, însă diferența dintre frecvența întreruperilor neplanificate și frecvența întreruperilor planificate este mare și, de asemenea, durata medie a întreruperilor neplanificate este mai mare decât durata medie a întreruperilor planificate", arată ANRE în raportul privind indicatorii de performanță pe anul trecut ai serviciilor de transport și distribuție a energiei.

Daniel Dăianu, numit președintele Consiliului Fiscal CITEȘTE ȘI Daniel Dăianu, numit președintele Consiliului Fiscal

Potrivit instituției, această situație reflectă faptul că volumul și durata întreruperilor accidentale sunt mari, fapt ce trebuie investigat pentru identificarea cauzelor și a măsurilor necesare pentru corectare.

"(...) Se remarcă o tendință cvasigenerală de scădere a frecvenței întreruperilor neplanificate (excepție făcând SDEE Muntenia Nord și, într-o oarecare măsură SDEE Transilvania Nord și E-Distribuție Dobrogea), precum și a duratei medii a întreruperilor neplanificate", mai spune autoritatea.

Pisicile și șoarecii sunt o apariție nouă în raportările detaliate de incidente majore ale operatorilor de distribuție, nefigurând în documentele similare aferente anului 2017. Păsările, pe de altă parte, au continuat să se numere printre cauzele a numeroase defecțiuni semnificative din rețele.  

Record de căldură în cea mai nordică așezare permanentă din lume CITEȘTE ȘI Record de căldură în cea mai nordică așezare permanentă din lume

Pisicile au provocat anul trecut trei incidente majore în rețelele de distribuție a energiei electrice din România, în timp ce șoarecii numai două, potrivit datelor raportate de operatorii de distribuție.

Pe de altă parte, în timp ce felinele au lăsat fără curent electric un număr de peste 22.000 de consumatori pentru intervale scurte de timp, de câteva minute, rozătoarele au afectat un număr comparabil de clienți, de circa 21.000, însă pe timp de peste 3 ore.

Cel mai grav astfel de incident ca durată s-a consemnat în noiembrie 2018 în județul Satu Mare, când o rozătoare a provocat un scurt circuit la stația de transformare Carei a operatorului de distribuție Transilvania Nord din grupul Electrica SA. Animalul a pătruns într-o celulă de 20 kV a stației și a întrerupt alimentarea cu energie a aproape 6.200 de consumatori din 9 localități din județ pe timp de 3 ore și 24 de minute.

Tesla a redus numărul variantelor Model X și Model S și a ajustat prețurile, pentru a susține vânzările CITEȘTE ȘI Tesla a redus numărul variantelor Model X și Model S și a ajustat prețurile, pentru a susține vânzările

"S-a remediat defectul, s-au efectuat obturări, s-au efectuat probe funcționale și s-a redat în exploatare instalația electrică", a arătat Distribuție Transilvania Nord în raportul privind măsurile luate în urma incidentului.

Tot un șoarece a pătruns în octombrie anul trecut în zona circuitelor secundare ale unei stații de transformare din județul Botoșani a Delgaz Grid din grupul E.ON, lăsând fără curent aproape 15.000 de consumatori din 50 de localități, pe perioadă de timp neprecizată.  

Pe 30 decembrie 2018, la Iași, tot în zona de rețea a Delgaz Grid, ca urmare a pătrunderii unei pisici într-o zonă cu borne trafo, municipiul a rămas parțial fără curent electric, fiind afectați peste 8.600 de consumatori.

Top: Cele mai influente personalități de pe internet CITEȘTE ȘI Top: Cele mai influente personalități de pe internet

La Târgu Mureș, în iulie anul trecut, o felină a pătruns pe un pod de bare aferent unui transformator Delgaz Grid, ceea ce a dus la întreruperea alimentării cu energie a circa 7.200 de consumatori timp de 13 minute.

De asemenea, în ianuarie 2018, peste 6.400 de consumatori din mai multe localități din Timiș, unde distribuitor este E-Distribuție Banat din grupul Enel, au rămas fără curent timp de 5 minute după ce o pisică a pătruns la barele unei stații de transformare.

Potrivit datelor colectate de ANRE, cel mai grav incident de anul trecut din punct de vedere al duratei s-a consemnat în rețeaua Distribuție Oltenia în zilele de 7 și 8 iulie, în orașul Topoloveni și în câteva localități învecinate din județul Argeș. Printre cauze s-a numărat și acțiunea unei păsări. În total au fost afectați 5.168 de consumatori, din care 2.193 au fost realimentați după circa 3 ore, iar 2.975 – după peste 12 ore. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pene de curent
intrerupere curent electric
intrerupere alimentare energie electrica
blackout
operatori distributie energie
retele distributie energie
anre
pisici
soareci
pene de curent pisici