Perspectiva ratingului Transelectrica, îmbunătățită de la "stabil" la "pozitiv". Partea goală a paharului: ritmul slab al investițiilor și dividendele mari cerute de stat pot reduce valoarea companiei

Perspectiva ratingului Transelectrica, îmbunătățită de la "stabil" la "pozitiv". Partea goală a paharului: ritmul slab al investițiilor și dividendele mari cerute de stat pot reduce valoarea companiei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 iul 2018

Agenția internațională de evaluare financiară Rating Moody’s Investors Service a reconfirmat ratingul acordat anul trecut operatorului sistemului energetic național, Transelectrica, respectiv Ba1, cu îmbunătățirea perspectivei de la stabil la pozitiv. Transelectrica, listată la Bursa de Valori București, este controlată de statul român prin Ministerul Economiei, cu 58,7% din acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"Ratingul Ba1 cu perspectivă pozitivă este o opinie obiectivă favorabilă cu privire la capacitatea Transelectrica de a-și onora obligațiile financiare. Îmbunătățirea perspectivei ratingului de la stabil la pozitiv arată că Transelectrica are valori financiare foarte puternice, stabile și predictibile, un parcurs cu tendințe de dezvoltare caracterizat printr-o implementare consecventă a normelor de reglementare și se așteaptă că această tendință să continue", a transmis Moody’s.

Potrivit sursei citate, ratingul Ba1 reflectă profilul redus de risc al Transelectrica, dat fiind importanța strategică a companiei și statutul său de monopol natural integral reglementat.

ULTIMA ORĂ Decizie finală: Camera Deputaților a adoptat modificările la Codul penal CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Decizie finală: Camera Deputaților a adoptat modificările la Codul penal

Agenția arată că nivelul net de îndatorare al Transelectrica este redus, ceea ce se reflectă în robustețea indicatorilor săi financiari. Totuși, Moody’s menționează că actualul raport pozitiv dintre disponibilitățile financiare ale companiei și necesarul său de cheltuieli s-ar putea diminua, dacă investițiile vor crește de la actualele niveluri reduse. În plus, ANRE ar putea decide să reducă rata reglementată a rentabilității (RRR) Transelectrica de la actualul nivel de 7,7% la 5,07%, propunere care a fost deja formulată în legătură cu RRR-ul operatorilor de distribuție a energiei.

Potrivit Moody’s, ratingul Transelectrica se află sub presiunea mai multor factori. Aceștia includ deciziile guvernamentale din ultimii doi ani de extragere de dividende mai mari de la companiile de stat, pentru satisfacerea nevoilor bugetare ale statului, lipsa de claritate cu privire la viitoarele distribuiri de dividende, care ar putea afecta lichiditatea companiei, ritmul lent de implementare a planului strategic de upgradare și îmbunătățire a rețelei naționale de transport de energie și a interconexiunilor sale transfrontaliere, din cauza dificultăților în obținerea accesului la terenurile necesare lucrărilor de construcție și a autorizațiilor de construire, și schimbările fragmente la nivelul structurii directoratului și Consiliului de Supraveghere, care riscă să ducă la întârzierea îndeplinirii obiectivelor strategice pe termen lung ale operatorului.

"Avansul lent al investițiilor și dividendele mari distribuite ar putea duce la o reducere graduală a valorii companiei", mai afirmă Moody’.

Firmele înființate înainte de iunie 2012 sunt obligate din această lună să efectueze, contra cost, „analiza de risc la securitatea fizică” CITEȘTE ȘI Firmele înființate înainte de iunie 2012 sunt obligate din această lună să efectueze, contra cost, „analiza de risc la securitatea fizică”

Transelectrica Transelectrica are planificate pentru acest an investiții de 400 de milioane de lei, din care circa 120 de milioane de lei sunt pentru proiecte noi, a declarat directorul general executiv al societății, Adrian Constantin Rusu, într-un comunicat. Conducerea Transelectrica s-a întâlnit marți cu reprezentanții contractorilor și furnizorilor săi în vederea identificării măsurilor de optimizare a procesului de derulare a contractelor de investiții și de mentenanță. Scopul întâlnirii a fost de a identifica măsurile care să faciliteze urgentarea programului de investiții și de mentenanță al companiei.

”Principalul obiectiv al Transelectrica este realizarea efectivă a investițiilor, ceea ce se va traduce pe termen lung prin sustenabilitate și predictibilitate pentru companie, acționari și pentru investitori. Este strategic să dezvoltăm o viziune orientată spre investiții, să îmbunătățim substanțial cuantumul investițiilor și ne canalizăm toate eforturile pe această direcție, iar aceste întâlniri sunt esențiale. Transelectrica are anul acesta un plan de investiții de peste 400 de milioane de lei, din care circa 120 de milioane de lei sunt pentru proiecte noi. Este un plan foarte serios, iar rețeaua de transport al energiei electrice are nevoie de investiții și de mentenanță și pe aceste activități ne concentrăm toate eforturile”, a declarat Adrian Constantin Rusu.

El afirmă că Transelectrica are proiecte majore în derulare sau pe care urmează să le demareze: proiecte de interes comun la nivel european, linii de înaltă tensiune pentru închiderea inelului de 400 kV, retehnologizări și modernizări de stații. ”În cadrul întâlnirii s-au discutat modalități de rezolvare a blocajelor întâmpinate în derularea proiectelor de investiții și de mentenanță, urmând ca ulterior acestea să fie implementate, astfel încât procesele să fie îmbunătățite semnificativ”, mai spun oficialii companiei.

Vard construiește în România coca unui vas de expediție de lux pentru o companie germană din grupul TUI CITEȘTE ȘI Vard construiește în România coca unui vas de expediție de lux pentru o companie germană din grupul TUI

Transelectrica a înregistrat în primele 3 luni ale anului un profit operațional de 55 milioane lei, în scădere cu peste 32% față de perioada similară din 2017, ca urmare a reducerii tarifelor reglementate aprobate de ANRE pentru companie, dar și diminuării veniturilor din interconexiuni.

Compania a înregistrat anul trecut o pierdere contabilă de 47,9 milioane lei, pe fondul reducerii tarifelor reglementate și a unui ”comportament neprudențial manifestat în trecut”.

”Rezultatul financiar negativ vine pe fondul unui an complex și dificil la care a contribuit diminuarea veniturilor prin reducerile de tarif de la 1 iulie 2017. Un impact major l-a avut înregistrarea în situațiile financiare ale anului 2017 a unor obligații suplimentare de plată, în valoare de 99 de milioane de lei, provenite dintr-o decizie de impunere ANAF emisă în 30 iunie 2017, ca urmare a încheierii unui control aferent perioadelor anterioare”, a transmis Transelectrica.

Anul trecut, tariful pentru serviciile de sistem a fost diminuat cu 18,9%, iar tariful pentru serviciile de transport a scăzut cu 9,8% pentru contrabalansarea unor profituri excedentare realizate în anii anteriori. În plus, a fost înregistrat și avansul prețurilor pe piața de energie cu impact în creșterea semnificativă a costurilor companiei, fapt reflectat și în situațiile financiare preliminare, potrivit companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
rating
datorii
sistemul energetic national
transelectrica investitii
dividende companii de stat
reteaua electrica de transport
operator de transport si sistem energie