Petrolul crește, sprijinit de decizia Fed de a menține nemodificată dobânda cheie

Petrolul crește, sprijinit de decizia Fed de a menține nemodificată dobânda cheie
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 17 mar 2016

Cotațiile petrolului au continuat să avanseze joi, sprijinte de decizia Rezervei Federale (Fed) a SUA de a menține neschimbat nivelul dobânzii cheie la ședința de politică monetară de miercuri, transmit Reuters și MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 13:40, contractele futures pentru petrolul Brent, referința globală, cu livrare în luna mai se tranzacționau la 40,9 dolari/baril, în creștere cu 1,5% raportat la închiderea de miercuri. La New York, petrolul WTI cu livrare în aprilie era cotat la 39,1 dolari/baril, în urcare cu 1,7%.

Fed a SUA a păstrat miercuri dobânda de referință la 0,25-0,5%, în linie cu așteptările piețelor, însă a revizuit în scădere estimarea privind rata dobânzii la final de an, de la 1,4% la 0,9%. Instituția anticipează creșterea dobânzii cheie în doar două etape în 2016, față de patru majorări anticipate anterior.

“Managerii de fonduri vor fi în căutarea riscului“, spune Stuart Ive, analist financiar la OM Financial, citat de MarketWatch.

AB InBev a vândut obligațiuni de peste 13 mld. euro, cea mai mare emisiune corporate în moneda europeană din istorie CITEȘTE ȘI AB InBev a vândut obligațiuni de peste 13 mld. euro, cea mai mare emisiune corporate în moneda europeană din istorie

Creștere dobânzilor în SUA duce la aprecierea monedei americane, ceea ce se reflectă în reducerea cotațiilor aurului negru, exprimate în dolari. Pe de altă parte, dobânzile scăzute fac ca investitorii să se orienteze spre active mai riscante.

Prețul țițeiului a crescut puternic miercuri, după două zile consecutive de declin, tendința de apreciere fiind vizibilă înainte de anunțarea deciziei Fed. Creșterea a fost declanșată de declarațiile ministrului Petrolului din Qatar, Mohammad Al-Sada, care a anunțat că marii producători se vor întâlni la Doha (Qatar), pe 17 aprilie, pentru a dezbate plafonarea producției, cu scopul de a sprijini revenirea prețurilor.

Informațiile privind o posibilă întâlnire a marilor producători de petrol în aprile au fost publicate prima dată de Reuters, la începutul săptămânii.

Avansul s-a accentuat în urma veștilor din SUA, iar petrolul Brent (cu livrare în mai ) a închis în urcare cu 3,9%, în timp ce WTI (cu livrare în aprilie) a consemnat un avans de 5,8%.

Prețul petrolului a avansat cu circa 40% de la jumătatea lunii februarie, când Arabia Saudită, Rusia, Venezuela și Qatar au anunțat că sunt dispuse să înghețe producția de petrol la nivelul lunii ianuarie și au propus ca și ceilalți mari producători să facă același lucru. Oficialii iranieni s-au opus însă unui astfel de acord, având în vedere că exporturile Iranului au fost lovite de sancțiunile occidentale, ridicate în luna ianuarie. Potrivit datelor Platts, producția de petrol din cadrul OPEC s-a redus luna trecută cu 90.000 de barili pe zi, la un nivel de 32,34 milioane de barili pe zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
wti
brent
cotatii
opec
fed
sua
dobanzi