Pierderile Rompetrol Rafinare au crescut de peste 6 ori în T1 2020, din cauza restricțiilor COVID 19, dar și a unor blocaje în aprovizionare

Pierderile Rompetrol Rafinare au crescut de peste 6 ori în T1 2020, din cauza restricțiilor COVID 19, dar și a unor blocaje în aprovizionare
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 mai 2020

Grupul Rompetrol Rafinare, proprietarul și operatorul rafinăriilor Petromidia și Vega, controlat de KMG International, divizia înregistrată în Olanda a gigantului petrolier kazah de stat KazMunayGas, a suferit pierderi de aproape 88,8 milioane dolari în primul trimestru al anului, de peste 6 ori comparativ cu perioada similară din 2019 (14,04 milioane dolari), în condițiile scăderii cu 18% a cifrei de afaceri, la 929,13 milioane dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Primul trimestru din 2020 a stat sub semnul scăderilor drastice din piața de petrol și gaze, determinate de măsurile restrictive impuse odată cu declanșarea pandemiei de COVID-19. Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a înregistrat rezultate financiare afectate de diminuarea semnificativă a marjelor brute de rafinare, înjumătățite față de nivelul din anul precedent. De asemenea, rezultatul financiar consolidat a fost afectat și de condițiile meteorologice nefavorabile înregistrate în primele două luni ale lui 2020, care au dus la blocaje în aprovizionarea cu materii prime. Apoi, în luna martie, rafinăria Petromidia și-a întrerupt operarea pentru lucrările de revizie programată. În același timp, deprecierea monedei naționale în raport cu euro și dolarul a dus la o presiune suplimentară pe marjele de rafinare", se arată în raportul trimestrial al Rompetrol Rafinare.

Compania arată că a continuat să fie un important contributor la bugetul de stat al României, plătind peste 271 de milioane de dolari în primul trimestru din 2020.

ULTIMA ORĂ Certificatele de situație de urgență tip 2 pot fi obținute până pe 15 iunie CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Certificatele de situație de urgență tip 2 pot fi obținute până pe 15 iunie

La rafinăria Petromidia, gradul de utilizare a capacității de rafinare a scăzut cu 23,5% comparativ cu T1 2019, până la indicatorul de 73,5%, din pricina condițiilor meteorologice nefavorabile, respectiv a întreruperii proceselor operaționale în vederea reviziei generale.

Cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare a ajuns la peste 760 de milioane dolari în T1 2020, fiind în scădere cu 23% comparativ cu T1 2019. Variația față de trimestrul I 2019 a fost influențată, în principal, de scăderea cotațiilor internaționale pe piața de petrol și gaze la produsele petroliere, împreună cu scăderea volumului produselor vândute în export. Astfel, pierderile nete pe acest segment au crescut exponențial, de la 2,85 la 71,93 milioane dolari.

Benzinăriile grupului au trecut pe pierderi, cifrate la 2,97 milioane dolari, față de un profit net de 5,27 milioane dolari în T1 2019, cifra de afaceri scăzând cu 8%, la 605,18 milioane dolari.

Franța: IKEA, foști șefi ai filialei și polițiști, trimiși în judecată pentru spionarea unor angajați și clienți CITEȘTE ȘI Franța: IKEA, foști șefi ai filialei și polițiști, trimiși în judecată pentru spionarea unor angajați și clienți

"În contextul unei scăderi accelerate a vânzărilor de carburanți în luna martie, compania a reușit să-și mențină cota de piață pe segmentele de retail și en-gros. Aceasta a fost păstrată datorită faptului că efectele măsurilor restrictive, impuse odată cu declararea pandemiei, s-au resimțit doar în a doua jumătate a lunii martie. Astfel, vânzările de carburanți au înregistrat o creștere în primele două luni ale anului, comparativ cu lunile ianuarie și februarie 2019, dar, ca urmare a declarării pandemiei cu noul coronavirus, vânzările din a doua jumătate a lunii martie 2020 s-au înjumătățit, după decretarea stării de urgență în România", explică Rompetrol.

Pe segmentul de petrochimie, pierderile au crescut cu 8%, la 14,53 milioane dolari, cifra de afaceri comprimându-se cu 34%, la 34,83 milioane dolari.

"În primul trimestru al lui 2020, producția totală de polimeri a segmentului de petrochimie a crescut cu 13%, la un total de 32,7 kt, față de 29 kt în T1 2019, evoluție datorată programului de funcționare a Instalației de Polietilene de Joasă Densitate (LDPE). Rezultatele diviziei de petrochimie au continuat să fie afectate de presiunea pieței asupra marjelor. Segmentul de petrochimie este unicul producător național de polipropilene și polietilene, reușind constant să-și majoreze cota de piață și pe categoriile secundare de produse. Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare este, de asemenea, producător unic al sortului RSB 25, care poate fi folosit și pentru producerea echipamentelor de protecție necesare pentru sistemul sanitar", se mai menționează în raportul grupului Rompetrol.

În prezent, KMG International deține direct 48,11% din Rompetrol Rafinare, în timp ce Ministerul Economiei are un pachet de 44,69% din acțiunile companiei. Rompetrol Financial Group și Rompetrol Well Services, ambele controlate de KMG International, dețin participații de 6,7405%, respectiv 0,0498% din capitalul RRC.

viewscnt
Afla mai multe despre
pierderi rompetrol
marja rafinare rompetrol
incasari rompetrol
rezultate rompetrol