Uniunea Europeană ar putea ușura adoptarea de către guverne a reglementărilor privind reducerea ratelor de impozitare a energiei dacă prețurile cresc neașteptat, conform propunerii de proiect ce a fost discutată de statele membre pentru revizuirea impozitării, transmite Reuters.
În 2021, Comisia Europeană (CE) a propus revizuirea reglementărilor din blocul comunitar privind impozitarea energiei, pentru a le face mai prietenoase cu mediul, inclusiv prin introducerea de taxe pe carburanții poluanți folosiți în domeniul aviației, care în prezent sunt scutiți de taxele la nivel european, arată Agerpres.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Ani de zile statele membre UE nu au reușit să ajungă la un acord privind propunerile CE, pe fondul divergențelor legate de taxarea din domeniul transporturilor.
Conform unui document consultat de Reuters, Ungaria, care luna aceasta a preluat președinția rotativă a UE, a revizuit propunerile și a propus un compromis. Guvernele vor putea reduce impozitarea energiei sub nivelul ratelor minime din UE, dacă prețul electricității sau sau al unui produs energetic crește cu peste 40% timp de peste trei luni, se arată în document.
Astfel va fi mai ușor pentru guverne să reducă rapid taxele, să scadă facturile consumatorilor, ca răspuns la o criză a energiei, cum a fost cea cu care s-a confruntat Europa în 2022, când prețurile gazelor au atins un nivel record, după ce Rusia a redus livrările spre Europa.
CITEȘTE ȘI Revolta prosumatorilor acuzați că fac afaceriAnterior, propunerea UE prevedea reducerea impozitării energiei dacă prețul electricității crește cu peste 70% timp de peste șase luni.
Dar propunerea Ungariei nu atinge problema sensibilă a transportului și introducerea de taxe pe carburanții poluanți folosiți în domeniul aviației.
Unii diplomați UE sunt sceptici că se va ajunge la un acord. Schimbarea politicii fiscale a UE este dificilă deoarece este necesară aprobarea unanimă a tuturor statelor membre UE.