Polonezii de la CIECH Soda au semnat și pregătesc decizia - concediere colectivă în România. Peste 500 de locuri de muncă vor fi desființate

Polonezii de la CIECH Soda au semnat și pregătesc decizia - concediere colectivă în România. Peste 500 de locuri de muncă vor fi desființate
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 23 apr 2020

Consiliul de Administrație al singurului producător de sodă calcinată din țară, CIECH Soda România, parte a grupului polonez omonim controlat de familia Kulczyk, una dintre cele mai bogate din Polonia, a aprobat deja, în prima parte a lunii, un plan de concediere colectivă în cadrul companiei, prin care vor fi desființate efectiv peste 500 de locuri de muncă, potrivit unui document oficial al CIECH Soda.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Decizia CA-ului va fi supusă acum ratificării acționarilor, în cadrul unei AGA convocate luna viitoare.

Acționarii vor mai trebui să decidă cu privire la "continuarea activității instalației de producție silicat în perioada de stand-by a fabricii de sodă calcinată, în funcție de cererea clienților, cu care sunt în prezent sau vor fi încheiate în viitor contracte comerciale", potrivit sursei citate.

A fost lansată aplicația dedicată operatorilor economici din turism CITEȘTE ȘI A fost lansată aplicația dedicată operatorilor economici din turism

În ultima parte a lunii trecute, CIECH Soda anunța că, în contextul incertitudinilor economice provocate de pandemia COVID-19 și al negocierilor fără rezultat cu privire la reluarea furnizării aburului industrial către fabrică, este nevoită să finalizeze la 1 aprilie programul de plecări voluntare, la cerere, din companie, demarat încă din toamna lui 2019. Potrivit celor de la CIECH, peste 72% dintre cei peste 600 de angajați urmau să beneficieze de acest program. CIECH Soda mai spunea că va păstra o parte din angajați, cei responsabili pentru producția de silicați de sodiu, precum și pentru mentenanța instalației de producție a sodei calcinate.

Compania a oprit producția la uzina sa din Râmnicu Vâlcea începând cu 18 septembrie 2019. Motivul a fost imposibilitatea de a obține cantitățile de abur industrial necesare la un preț sustenabil. Potrivit CIECH Soda, în cursul anului 2019, prețul la abur solicitat de singurul furnizor pe plan local, CET Govora, a crescut cu 75%, în pofida unor majorări anterioare succesive, care deja aduseseră prețul la cel mai ridicat nivel sustenabil, de 122 lei/Gcal (fără costurile certificatelor CO2, care sunt plătite separat de către CIECH Soda România către CET Govora).

Tot luna trecută, CIECH Soda mai spunea că a inițiat planuri de construire a propriei centrale în cogenerare și că preconizează că va relua producția la Râmnicu Vâlcea într-un interval de 2-3 ani.

Numărul contractelor de muncă încetate de la începutul stării de urgență, în a treia săptămână de creștere continuă CITEȘTE ȘI Numărul contractelor de muncă încetate de la începutul stării de urgență, în a treia săptămână de creștere continuă

„Ne oprim, dar nu vrem să plecăm. Dorim să continuăm să ne arătăm prețuirea față de oameni și tradiția locală. Echipele noastre au elaborat deja planurile pentru propria noastră centrală și vom începe să le punem în aplicare, precum și să identificăm resursele financiare necesare construirii propriei noastre centrale în cogenerare. Sperăm ca în următorii trei ani să ne putem reîncepe activitatea cu propria noastră sursă de abur”, declara directorul general al CIECH Soda România, Witold Urbanowski.

După cum a relatat Profit.ro, construirea unei noi centrale în cogenerare pe platforma industrială de la Râmnicu Vâlcea este element-cheie și în noul plan de reorganizare al CET Govora. În acest scop, însă, activele necesare realizării investiției în noua centrală, precum și cele aferente termoficării urbane din zonă, evaluate la circa 39 milioane lei plus TVA, vor trebui transferate contra cost de pe firma aflată în insolvență, iar banii obținuți ar urma să fie folosiți pentru plata datoriilor către creditorii care au gajuri puse asupra acestor active, respectiv ANAF și Alpha Bank, care dețin cumulat creanțe de peste 33 milioane lei asupra CET Govora.

Potrivit noului plan, activele ar putea fi cumpărate de CJ Vâlcea și Primăria Râmnicu Vâlcea (împreună sau separat), CJ Vâlcea și Primăria Râmnicu Vâlcea în asociere cu Chimcomplex și Ciech Soda sau Chimcomplex și Ciech Soda (împreună sau separat).

Google Shopping devine gratuit pentru comercianți CITEȘTE ȘI Google Shopping devine gratuit pentru comercianți

Singurul producător de sodă calcinată din țară, CIECH Soda România este a doua cea mai mare companie privată în ceea ce privește veniturile și al 5-lea cel mai mare angajator privat din Vâlcea. Potrivit unui raport EY lansat în 16 septembrie, operațiunile companiei susțineau, în total, la nivelul anului 2018, peste 4.400 de locuri de muncă. De asemenea, contribuia cu 445 milioane lei valoare adăugată la PIB-ul României.

Fabrica a fost preluată de polonezi în 2006.

Ciech Group, fondat în 1945 la Lodz, este unul dintre cei mai mari jucători din industria chimică la nivel european. Grupul deține 8 uzine, în Polonia, România și Germania, având aproximativ 3.700 de angajați. Din 2014, acționarul majoritar al grupului este Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de fostul miliardarul polonez Jan Kulczyk, care a decedat în 2015. Kulczyk Investments este condus în prezent de fiul lui Jan Kulczyk, Sebastian, creditat cu o avere de peste 3 miliarde de euro.

Subsidiara din România, achiziționată în 2006, a încheiat anul 2017 cu afaceri de aproape 390 de milioane lei și un profit de 15,6 milioane lei, în scădere de la circa 35,9 milioane lei în anul precedent. În 2018, afacerile au urcat la 420,1 milioane lei, cu un profit de 24,5 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciech soda concediere colectiva
ciech soda plecari la cerere
ciech soda disponibilizari