Prăbușirea țițeiului face victime în România: Zeta Petroleum abandonează zăcămintele Bobocu, Jimbolia și Suceava

Prăbușirea țițeiului face victime în România: Zeta Petroleum abandonează zăcămintele Bobocu, Jimbolia și Suceava
scris 27 ian 2016

Compania britanică de petrol și gaze Zeta Petroleum Plc, care deține participații la trei perimetre de hidrocarburi din România, a decis să renunțe la subsidiarele românești prin care controlează respectivele participații întrucât nu mai are bani pentru a-și îndeplini programele obligatorii de lucrări prevăzute de acordurile de concesiune semnate cu statul român.

"Subsidiarele dețin concesiuni în România care necesită cheltuieli semnificative în următoarele 12-18 luni pentru menținerea validității lor. Cheltuielile pentru 2016 sunt estimate la circa 1,55 milioane euro. Compania nu dispune în prezent de resursele financiare necesare pentru acoperirea acestor cheltuieli intensive de capital", se arată într-un document al Zeta Petroleum.

Astfel, subsidiarele românești Zeta Petroleum (Romania) SRL, Zeta Petroleum (Suceava) SRL și Zeta Petroleum (Bobocu) SRL ar urma să fie cedate de către compania-mamă britanică Zeta Petroleum Plc asset-managerului GM Investment & Co (GMI).

Cioloș le-a scris partenerilor chinezi ai Nuclearelectrica de la Cernavodă 3-4, inclusiv despre ajutoare și garanții de stat CITEȘTE ȘI Cioloș le-a scris partenerilor chinezi ai Nuclearelectrica de la Cernavodă 3-4, inclusiv despre ajutoare și garanții de stat

GMI este, concomitent, acționar al Zeta Petroleum Plc, cu aproape 30% din titluri, și principalul creditor al companiei britanice. Zeta Petroleum Plc datorează GMI în total circa 2,6 milioane euro, reprezentând împrumuturi acordate pentru finanțarea capitalului de lucru, în vederea executării de lucrări de prospectare și explorare de zăcăminte de țiței și gaze în România.

În schimbul preluării celor 3 subsidiare românești, cu tot cu acordurile de concesiune și licențele de explorare deținute de acestea, GMI ar urma să șteargă datoriile de 2,6 milioane euro ale Zeta Petroleum.

Prin cele 3 companii locale care ar urma să fie preluate de GMI, britanicii dețin participații la concesiunile de hidrocarburi Bobocu, Jimbolia și Suceava, care constituie, de altfel, singurele active operaționale ale Zeta. 

Statul subvenționează minele neviabile cu 105 mil. lei în 2016, sumă cu 26% mai mică decât anul trecut CITEȘTE ȘI Statul subvenționează minele neviabile cu 105 mil. lei în 2016, sumă cu 26% mai mică decât anul trecut

Zeta Petroleum deține 100% din drepturile aferente perimetrului matur de gaze Bobocu din județul Buzău și avea în plan redezvoltarea acestuia. Bobocu a fost exploatat de Romgaz în perioada 1977-1995, după care a fost abandonat prematur, din cauza viiturilor și a apariției nisipului în sonde.

Zeta a încercat să găsească o companie parteneră cu care să împartă costurile de explorare și redezvoltare a zăcământului Bobocu, însă nu a reușit, din cauza înrăutățirii condițiilor pe piața de petrol și gaze, ca urmare a prăbușirii cotațiilor mondiale, se arată în documentul companiei britanice.

"În ultimele 12 luni, industria de petrol și gaze s-a confruntat cu o prăbușire substanțială a prețurilor la țiței, care au ajuns la niveluri care nu s-au mai consemnat din 2009. Acest lucru a provocat reducerea investițiilor și cheltuielilor de capital în cadrul industriei și a avut un impact negativ asupra sentimentului investitorilor", se arată în documentul Zeta Petroleum, ca o explicație a eșecului companiei de a găsi un investitor dispus să finanțeze programul obligatoriu de lucrări de la Bobocu.

EXCLUSIV ELCEN acuză o companie americană că i-ar fi livrat piese de schimb neconforme la CET Vest CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ELCEN acuză o companie americană că i-ar fi livrat piese de schimb neconforme la CET Vest

Zeta Petroleum mai deține 36% din perimetrul de țiței Jimbolia, în parteneriat cu NIS Gazpromneft, compania sârbă controlată de divizia de țiței a gigantului rus Gazprom, care deține 51% din drepturi și statutul de operator al perimetrului, precum și 50% din concesiunea de gaze Suceava, în parteneriat cu singaporezii de la Raffles Energy, care și operează perimetrul.

Zeta Petroleum a fost înființată în 2005 în Marea Britanie, scopul fiind chiar exploatarea de zăcăminte de hidrocarburi mature din România. Ulterior, în 2011, compania a fost listată la bursa australiană. Printre acționarii Zeta Petroleum se numără și Bogdan Popescu, fost vicepreședinte executiv al Rompetrol Group în perioada 2003-2006. Popescu deține circa 7% din acțiunile companiei, fiind totodată administrator neexecutiv al acesteia.

Geologul-șef al Zeta Petroleum este Jimmy Micu, fost șef al departamentului de cercetare al companiei Prospecțiuni SA.

viewscnt
Afla mai multe despre
zeta petroleum
romgaz
pretul titeiului
bobocu
titei si gaze
petrol si gaze