Presiune redusă a gazelor din sistemul național, care se află în stare de dezechilibru, la numai 1 lună după ce Transgaz a cerut reducerea producției Romgaz și OMV Petrom, pe motiv că vor cădea conductele

Presiune redusă a gazelor din sistemul național, care se află în stare de dezechilibru, la numai 1 lună după ce Transgaz a cerut reducerea producției Romgaz și OMV Petrom, pe motiv că vor cădea conductele
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 27 feb 2018

Cantitatea de gaze din conductele Transgaz era, marți dimineață, de doar 36.4 milioane de metri cubi, ceea ce înseamnă că sistemul național de transport de gaze (SNT) se află în stare de dezechilibru, după ce în urmă cu numai o lună Transgaz le-a cerut celor doi producători autohtoni să-și reducă producția, pe motiv că presiunea în sistem este prea mare, existând riscul unor explozii. Nu este exclusă apariția unei probleme de aproviziunare sau măcar a unei presiuni scăzute în rețeaua care alimentează Capitala.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Nivelul este cu 1,6 milioane de metri cubi sub pragul minim al stării normale a SNT, cuprinsă între 38 și 44 milioane de metri cubi. Nu este exclusă apariția unei probleme de aprovizionare sau măcar a unei presiuni scăzute în rețeaua care alimentează Capitala.

Potrivit unor surse din piață, în urmă cu o lună, compania Transgaz a cerut reducerea cu 25% a producției Romgaz și cu 40% a OMV Petrom.

ANALIZĂ Gazele depozitate în exces pun presiune pe sistemul național de transport. Guvernanții vor să sacrifice producția autohtonă CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Gazele depozitate în exces pun presiune pe sistemul național de transport. Guvernanții vor să sacrifice producția autohtonă

Dar cum s-a reușit trecerea de la un sistem cu presiuni prea ridicate la unul cu presiuni prea scăzute?

Surse din piață susțin că o explicație ar fi aceea că Gazprom a redus exporturile către România ca urmare a majorării cererilor venite de la clienții săi din Europa Occidentală cu care are semnate contracte pe termen lung, și nu sezonier (ca în cazul României), și la volume extrem de ridicate.

O altă explicație ține de reducerea producției Romgaz, care, potrivit acelorași surse, a dat curs cererii Transgaz de reducere a producției. În plus, iarna mai blândă i-a speriat pe furnizori, care au depozitat, potrivit unui ordin ANRE o cantitate de aproximativ 1,8 miliarde metri cubi, și care s-au văzut în situația de a risca să rămână cu gaz depozitat la finalul iernii.

Cine a pus presiune pe sistemul de transport al gazelor? Romgaz și-a majorat cu 50% atât volumul de gaze extras din depozite, cât și vânzările de gaze depozitate CITEȘTE ȘI Cine a pus presiune pe sistemul de transport al gazelor? Romgaz și-a majorat cu 50% atât volumul de gaze extras din depozite, cât și vânzările de gaze depozitate

Astfel, aceștia au solicitat să fie alimentați din înmagazinările făcute pe banii lor de Romgaz, care le-a mai perceput și o taxă de înmagazinare de peste 20 lei pe MWh.

Și Romgaz a preferat la rândul său să vândă gaze din depozite și nu din producție, acesta fiind și principalul motiv pentru care a dat curs solicitării Transgaz de reducere a producției.

Dovada, potrivit raportului anual, Romgaz și-a majorat veniturile din activitatea de înmagazinare a gazelor naturale cu 46,44%, la 505,76 milioane lei, ca urmare a vânzării în anul 2017 a unei cantități de gaze proprii din depozite mai mari cu 56,4%. În plus, Romgaz a recunoscut că în cursul anului 2017, cantitățile de gaze proprii Romgaz, extrase din depozite au fost mai mari decât cele injectate, ceea ce înseamnă că input-urile Romgaz în sistemul național de transport au fost considerabil mai mari decât output-urile, ceea ce a creat inițial o presiune suplimentară în sistem, pentru ca mai apoi să creeze un deficit de gaze în sistem. De altfel, potrivit raportului Romgaz, compania a facturat în 2017 servicii de extracție a gazelor din depozite pentru 1,75 miliarde de metri cubi, volum cu 21,1% sau 300 milioane de metri cubi decât cel din 2016.

Romgaz este singura companie din țară care operează, prin Sucursala Ploiești, șase depozite de înmagazinare de gaze: Bilciurești, Urziceni, Bălăceanca, Ghercești, Sărmășel și Cetatea de Baltă.

De asemenea, Romgaz nu dispune de tehnologia care sa-i permită sa scoată din rezervoare la presiune ridicată, mai ales în condițiile în care depozitele au fost deja parțial golite, astfel încât să contrabalanseze cererile abrupte de pe piață.

Starea optimă a SNT este la valoarea de 41 milioane metri cubi plus/minus 1 milion de metri cubi, starea normală este între 38 și 44 milioane de metri cubi, stări de dezechilibru există între 33 și 38 milioane de metri cubi, iar, dacă valoarea indicatorului este de sub 33 milioane de metri cubi sau peste 46 de milioane de metri cubi, există stări de risc.

Reprezentanții companiei precizează, potrivit Agerpres, că "starea de dezechilibru pentru SNT nu are ca și consecință efectivă o stare de pericol cu privire la transportul gazelor în sistemul național de transport gaze, ci este o consecință directă a unor stări și consumuri excepționale".

Starea de dezechilibru apărută marți confirmă analiza Profit.ro din urmă cu o lună care concluziona că “Romgaz și Transgaz, adevărate bănci de finanțare a deficitului bugetar, sunt principalele vinovate pentru situația creată, respectivele companii decizând în repetate rânduri să sacrifice investițiile în infrastructură (de depozitare, respectiv transport) pentru a alimenta cu bani bugetul de stat. Așa s-a ajuns la situația paradoxală ca, în iernile grele, presiunea de extragere din depozite să fie insuficientă, pentru ca în iernile mai blânde, presiunea din sistemul național să fie atât de ridicată încât să existe riscul real al unor explozii ca urmare a gazelor înmagazinate, la solicitarea lor, peste nivelul optim!

viewscnt
Afla mai multe despre
trabsgaz
romgaz
omv petrom
presiune
gaze
dezechilibru