Prețul energiei electrice a ajuns sâmbătă la minimul acestui an ca urmare a încălzirii vremii și a prețurilor de import descendente

Prețul energiei electrice a ajuns sâmbătă la minimul acestui an ca urmare a încălzirii vremii și a prețurilor de import descendente
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 10 feb 2019

Încălzirea vremii din Europa, cu efect direct asupra producției hidro, inclusiv România, se simte și pe piața spot a electricității, unde prețul mediu zilnic al unui MWh a atins sâmbătă minimul acestui an, de 179 lei. Un preț mai redus a fost înregistrat pe piața pentru ziua următoare pe 25 decembrie 2018, când energia electrică se tranzacționa cu 147 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important. Evoluția prețului energiei electrice de pe piața spot nu va influența în următorii trei ani factura achitată de consumatorii casnici care au rămas pe piața pentru serviciu universal, aceștia urmând a beneficia de prețuri reglementate. ANRE a promis că acestea nu vor crește peste nivelul actual, mai degrabă ele urmând a rămâne înghețate până în martie 2022.

Și mai important. Sigurii care vor fi afectați de evoluția prețurilor de pe piața spot, care în prezent acoperă peste 40% din consumul intern, vor fi consumatorii casnici de pe piața concurențială și consumatorii industriali. Consumatorii casnici de pe piața concurențială pot însă să revină oricând pe piața reglementată, semnând contracte fie cu cu furnizorul de ultimă instanță (FUI) obligat zonal (Enel, CEZ, Electrica sau E.On, după caz), fie cu FUI-ii opționali (dacă aceștia coincid cu furnizorul concurențial cu care au contracte semnate în prezent.

ULTIMA ORĂ Record al tuturor timpurilor în România, efect al OUG 114: România a importat sâmbătă seară și 1934 MW. Doar hidrocentralele produceau mai mult, 1951 MW CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Record al tuturor timpurilor în România, efect al OUG 114: România a importat sâmbătă seară și 1934 MW. Doar hidrocentralele produceau mai mult, 1951 MW

Însă chiar dacă direct consumatorii casnici nu sunt afectați de evoluția prețurilor de pe piața spot, indirect tot ei vor trebui să achite factura unor eventuale scumpiri a energiei în urma deciziei ANRE de a forța producătorii de energie ieftină (Nuclearelectrica și Hidroelectrica) de a vinde furnizorilor energia necesară acoperirii consumului clienților casnici la un preț redus, format din costurile de pruducție plus un profit de 5%.

În urma acestei decizii, se va limita cantitaea de energie vândută pe piețele centralizate, ceea ce ar putea duce la scumpirea acesteia. Iar scumpirile se vor vedea în costurile de producție a consumatorilor industriali, care vor încerca să le transfere în prețurile tuturor bunurilor pe care le produc. Majorarea veniturilor populației, prin creșterea salariilor sau a pensiilor, va valida foarte probabil noile prețuri.

Record absolut în urma adoptării OUG 114: cea mai scumpă tranzacție cu energie a tuturor timpurilor din România CITEȘTE ȘI Record absolut în urma adoptării OUG 114: cea mai scumpă tranzacție cu energie a tuturor timpurilor din România

Așa că, în următorii trei ani, consumatorii casnici ar putea transfera tot ce câștigă prin plafonarea prețurilor la electricitate (care nu vor crește în funcție de evoluția bursieră) pe plata unor bunuri și produse mai scumpe.

De la începutul acestui an, evoluția prețurilor pe piața spot a înregistrat mai multe maxime. Pe 16 ianuarie, prețul mediu zilnic al energiei a atins nivelul record de 507 lei/MWh, mai mare cu 2 lei decât precedentul record, înregistrat pe 31 ianuarie 2017.

Dacă până pe 25 ianurie, România a avut cele mai mari prețuri ale energiei pe piața spot din Uniunea Europeană, începând cu această dată acestea au început să scadă. În prezent, de exemplu, prețul unui MWh pentru ziua următoare din România este mai scăzut decât cele de pe piețele italienă, spaniolă, olandeză sau scandinave.

Importurile mai ieftine de pe piețele cu care România este interconectată (Ungaria, Slovacia și Cehia) au contribuit la ieftinirea prețurilor de pe piața internă la 37,74 euro/MWh. Sâmbătă, pentru energia cu livrare în ziua de duminică, un MWh se vindea în medie cu 37,6 euro în Ungaria, și cu 25,74 euro/MWh în Slovacia și Cehia.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
pzu
furnizori
consumatori casnici
industriali