Prețul petrolului a continuat să scadă și a atins un nou minim al ultimilor 12 ani

Prețul petrolului a continuat să scadă și a atins un nou minim al ultimilor 12 ani
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 12 ian 2016

Cotațiile aurului negru au continuat să scadă marți pe piețele din Asia și au atins un nou minim al ultimilor 12 ani, în timp ce fondurile speculative dezvoltă poziții short, anticipând noi scăderi de prețuri în perioada imediat următoare. Deteriorarea încrederii investitorilor în economia Chinei și excedentul de producție la nivel global contribuie la declinul cotațiilor, scrie MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Prețul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 2,5% la 30,64 dolari/baril, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. De la începutul anului, cotația WTI a pierdut peste 17%. Prețul petrolului Brent a coborât la 30,73 dolari/baril, de asemenea cea mai slabă cotație din 2004.  

Cotațiile petroliere au coborât, luni seara, sub 32 dolari/baril pentru prima dată în ultimii 12 ani.

Volatilitatea crescută pe piețele de capital din China a dus la exacerbarea temerilor referitoare la o încetinire peste estimări a economiei chineze, în pofida prognozelor avansate luni de autoritățile din Beijing, care indică un avans al PIB de aproximativ 7% pentru anul 2015.

Pe 7 ianuarie, bursele din Shanghai și Shenzhen au fost închise imediat după debutul tranzacțiilor, în urma unei căderi de 7%, care a declanșat în mod automat un mecanism destinat să prevină volatilitatea. Deprecierea acțiunilor a survenit după ce banca centrală a Chinei a stabilit un curs yuan-dolar în scădere cu 0,5%, cea mai mare corecție de la mijlocul anului trecut.

Potrivit analiștilor, deprecierea intenționată a yuanului reflectă îngrijorările autorităților chineze referitoare la creșterea exporturilor, ceea ce a dus la noi speculații privind încetinirea cererii de petrol din partea Chinei.

“Este dificil să estimăm un prag minim pentru prețul petrolului. Acțiunile haotice ale guvernului chinez în privința yuanului arată că autoritățile nu sunt sigure de direcția care ar trebui urmată referitor la politicile valutare“, a spus Vyanne Lai, analist al National Australia Bank.

China suspendă limita de scădere pe burse CITEȘTE ȘI China suspendă limita de scădere pe burse

Potrivit unui raport al Morgan Stanley, prețul petrolului Brent ar putea coborî până la 20 dolari/baril pe fondul aprecierii dolarului. Analiștii Morgan Stanley apreciază că o creștere de 5% pentru moneda națională americană s-ar reflecta într-o scădere de 10-15% a cotațiilor petrolului.

Și analiștii Goldman Sachs se așteaptă ca prețul petrolului să atingă 20 dolari/baril în perioada următoare. Potrivit acestora, o perioadă susținută cu prețuri scăzute la petrol este necesară pentru ca “producătorii să-și refacă bugetele pentru a reflecta o nouă realitate bazată pe un preț mediu de 40 de dolari pe baril în 2016”.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotații
pret
scadere
china