Prețuri record la energia electrică, care se apropie de 600 lei/MWh. Precedentele maxime anuale au fost depășite cu 80 de lei, iar iarna se află abia la început

Prețuri record la energia electrică, care se apropie de 600 lei/MWh. Precedentele maxime anuale au fost depășite cu 80 de lei, iar iarna se află abia la început
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 21 nov 2018

Prețul energiei electrice a atins un nou maxim al acestui an pe piața spot, energia tranzacționată miercuri cu livrare joi pentru anumite intervale orare apropiindu-se de 600 de lei/MWh. Prețul mediu pentru energia cu livrare în ziua de joi a fost, la rândul său, unul record pentru acest an, de peste 80 de euro/MWh, ca urmare a majorării în principal a cererii externe, dar și interne, în urma frigului instalat în ultimele zile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Prețul mediu energiei electrice tranzacționate pe piața pentru ziua următoare (PZU) a OPCOM s-a majorat miercuri cu 37,9% față de ziua de marți, ajungând la un nivel record de 80,63 dolari sau 376,24 lei. Energia tranzacționată joi, cu livrare în intervalul 17-18, a atins un preț mai mare cu aproape 80 de lei peste maximul înregistrat pe intervale orare în acest an. Dacă pe 19 septembrie, prețul energiei furnizate în intervalul orar 19-21 era de 503 lei, energia tranzacționată miercuri cu livrare în intervalul 17-18 al zilei de joi a costat furnizorii numai puțin de 583 lei. Prețuri mai mari decât precedentul record de pe 19 septembrie au fost înregistrate și pe intervalele orare 16-17 (530 lei/Mwh) și 18-19 (550 lei/MWh).

De ce este important: Prețurile la consumatorii finali nu vor fi influențate, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) decizând înghețarea prețurilor până la începutul lunii iulie a anului viitor. În acel moment însă, ANRE va fi nevoită să recunoască în costurile de achiziție o majorare de preț nu lunară sau trimestrială, ci una anuală, de mai multe zeci de procente.

Interesant este că aceste prețuri au fost obținute în condițiile în care România a fost, toată ziua de miercuri, exportator net de electricitate, producția autohtonă depășind consumul intern cu 6-700 MW. Iar energia eoliană și-a făcut datoria, producând și peste 2.000 MW.

Acest lucru arată că, în pofida majorării consumului intern pe anumite intervale la peste 9.000 MW, presiunea asupra prețului a fost una externă.

EXCLUSIV FOTO Primăria Capitalei negociază cu Popoviciu și Dimofte achiziția unui teren de 1,5 hectare lângă aeroportul Băneasa, pentru construcția unui nou CET. UPDATE Precizările Primăriei Capitalei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Primăria Capitalei negociază cu Popoviciu și Dimofte achiziția unui teren de 1,5 hectare lângă aeroportul Băneasa, pentru construcția unui nou CET. UPDATE Precizările Primăriei Capitalei

Dovadă sunt prețurile realizate pe piețele cu care România este interconectată. Dacă, în România, prețul mediu al unui MWh a fost de 80,6 euro/MWh, în Cehia și Slovacia acesta fost de 81,6 euro, iar în Ungaria, de 83,9 euro.

De altfel, și în intervalele orare în care au fost înregistrate recorduri în România se observă o presiune a cererii venită de pe piața ungară, care a tras în sus prețul intern.

În plus, nu mai puțin de 3 unități de producție au înregistrat miercuri avarii, fiind oprite neplanificat: CET 2 Craiova, cu o capacitate de producție de 131 MW, o unitate a centralei pe gaz de la Iernut, cu o capacitate de 94 MW, și o unitate a termocentralei de la MIntia, cu 220 MW, și care funcționează în prezent doar la jumătate de capacitate.

În Ungaria, săptămâna trecută au intrat în operațiuni planificate de mentenanță două unități de producție importante, centrala nucleară de la Paksi, care funcționează doar la trei pătrimi din capacitatea totală de 1900 MW și centrala pe gaz Dunamenti, care operează la 70-80% din capacitatea totală de 800 MW.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
electricitate
opcom
pzu
europa
record