Primăria Capitalei alocă peste 1 miliard de lei din buget pentru acoperirea datoriilor și investițiilor ELCEN de către Compania Municipală Energetica

Primăria Capitalei alocă peste 1 miliard de lei din buget pentru acoperirea datoriilor și investițiilor ELCEN de către Compania Municipală Energetica
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 aug 2018

Primăria Capitalei va majora cu circa 1,26 miliarde lei capitalul social al Companiei Municipale Energetica București SA (CMEB), pe care o controlează, potrivit unui proiect de hotărâre care figurează pe ordinea de zi a ședinței din 23 august a Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Scopul majorării capitalului social al societății prin emisiunea de noi acțiuni în schimbul unor noi aporturi în numerar este susținută de considerentul privind realizarea conceptului de SACET, prin preluarea creanțelor deținute de către creditorii ELCEN SA, cât și a investițiilor realizate de ELCEN SA", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Astfel, suma de 1.262.582.150 lei este necesară pentru a achiziționa creanțe deținute de creditorii ELCEN, în cuantum total de 1.077.778.143,59 lei. De asemenea, urmează să se achite ELCEN suma de 184.804.000 lei, reprezentând contravaloarea unor investiții și stocuri.

Riposta Turciei: dublează tarifele la unele importuri din Statele Unite, inclusiv autoturisme și tutun CITEȘTE ȘI Riposta Turciei: dublează tarifele la unele importuri din Statele Unite, inclusiv autoturisme și tutun

"Prin realizarea majorării de capital social al CMEB SA se pun bazele conceptului de SACET, se pot accesa liniile disponibile de finanțare pe fonduri europene puse la dispoziție de Comisia Europeană pentru modernizarea serviciului de alimentare cu energie termică și transportul acesteia, ce va conduce la reducerea costurilor și la recuperarea investiției. (...) Existența unui ajutor de stat poate fi exclusă atunci când capitalul este plasat/pus direct sau indirect la dispoziția unei întreprinderi, în circumstanțe care corespund condițiilor normale de piață. (...) În funcție de situația concretă, se aplică testul investitorului privat prudent, respectiv trebuie făcută o evaluare comparativă a comportamentului statului în relație cu beneficiarul măsurii față de modul în care un investitor privat s-ar comporta în relație cu întreprinderea în discuție în aceeași ipostază cu cea a statului. Dacă comportamentul statului este comparabil cu cel al investitorului privat ipotetic, nu este implicat ajutor de stat. Aplicarea principiului investitorului privat a fost luată în considerare în numeroase ocazii de către Comisia Europeană și de către instanțele europene", prevede documentul.

Proiectul de hotărâre pune în practică parțial planul de preluare de către CMEB a activelor și operațiunilor ELCEN, mai puțin alocarea de fonduri pentru transferul propriu-zis al acestora, care ar urma să coste 891,3 milioane lei.

Sursă: PMB

Sursă: PMB

VIDEO Un cetățean român, printre persoanele decedate în urma prăbușirii unei porțiuni a unui viaduct de pe o autostradă din Italia CITEȘTE ȘI VIDEO Un cetățean român, printre persoanele decedate în urma prăbușirii unei porțiuni a unui viaduct de pe o autostradă din Italia

După cum a relatat Profit.ro, într-o ședință recentă a comitetului creditorilor ELCEN, administratorul judiciar al producătorului de energie termică, Sierra Quadrant, s-a consultat cu creditorii și cu privire la "măsurile care se impun a fi luate având în vedere refuzul administratorului judiciar al RADET de a pune în aplicare hotărârea Comitetului Creditorilor RADET din data de 11.05.2018 privind implementarea soluției de restructurare identificată prin transferul de afacere și Hotărârea  nr. 296/17.05.2018 a Consiliului General al Municipiului București".

Planul de reorganizare a ELCEN trebuia votat de creditori pe 26 iulie, însă votul a fost amánat cu o lună din cauza faptului că CGMB nu a aprobat încă alocarea bugetară necesară plății către ELCEN pentru transferul de afacere și pentru acoperirea creanței istorice a acesteia asupra RADET – în total circa 2 miliarde de lei. Pentru succesul întregii operațiuni, este nevoie și de modificarea corespunzătoare a planului de reorganizare a RADET.

Mai mult, în ședință s-a propus inclusiv, de către Distrigaz Sud Rețele, ca, în cazul în care administratorul judiciar și cel special al RADET nu modifică planul de reorganizare a Regiei în termenul de 30 de zile, pentru a-l pune în acord cu cel al ELCEN, să se "întreprindă demersurile necesare ridicării dreptului de administrare a debitoarei RADET și înlocuirea administratorului judiciar Rominsolv pentru motive temeinice".

Franklin Templeton, compania care are în administrare Fondul Proprietatea, și-a majorat la 8,5% expunerea pe acțiunile Purcari. Este o deținere apropiată de cea a celebrei familii de bancheri suedezi Wallenberg CITEȘTE ȘI Franklin Templeton, compania care are în administrare Fondul Proprietatea, și-a majorat la 8,5% expunerea pe acțiunile Purcari. Este o deținere apropiată de cea a celebrei familii de bancheri suedezi Wallenberg

Un alt creditor al ELCEN,Transgaz, a avut o poziție radicală, cerând chiar "analizarea angajării răspunderii administratorului judiciar (al RADET, Rominsolv – n.r.) sub aspectul răspunderii juridice civile, administrative și/sau penale, motivat de faptul că refuză să pună în aplicare implementarea soluției de restructurare identificată prin transferul de afacere și Hotărârea nr. 296/17.05.2018 a Consiliului General al Municipiului București".

"Nu putem fi acuzați că tragem de timp. Rominsolv a elaborat de aproape o lună un draft de modificare a planului de reorganizare a RADET. Însă potrivit Legii insolvenței, planul inițial de reorganizare, care a fost depus în februarie, nu poate fi modificat până nu este votat de creditori și confirmat de către judecătorul sindic", a declarat în replică, pentru Profit.ro, Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv, administratorul judiciar al RADET.

Acesta a mai spus și că planul de reorganizare a ELCEN prezintă mai multe defecțiuni, caracterizându-l drept o "ficțiune".

Atenționare de călătorie MAE: Înrăutățire a vremii în Grecia, cu ploi și furtuni puternice, începând de miercuri CITEȘTE ȘI Atenționare de călătorie MAE: Înrăutățire a vremii în Grecia, cu ploi și furtuni puternice, începând de miercuri

"Planul de reorganizare a ELCEN este o ficțiune și nu poate fi aprobat în forma actuală. Asta pentru că este condiționat de asumarea de către Primăria Capitalei a responsabilității de achitare a creanței reevaluate a ELCEN asupra RADET, în valoare de 1,095 miliarde lei. Asta în vreme ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis încă de anul trecut că responsabilitatea creanței istorice de 3,7 miliarde lei este a RADET și nu a Primăriei. Nu-și asumă nimeni riscul ca, ulterior, planul să fie respins la Curtea de Apel și tot ce s-a făcut până în prezent să fi fost degeaba. Până să-i acuzăm pe alții și să cerem ridicarea dreptului de administrare și angajarea răspunderii, e bine să ne uităm în ograda proprie", a explicat reprezentantul Rominsolv.

El a mai spus că planul de reorganizare a ELCEN conține mai multe măsuri care prezintă riscul de a fi declarate elemente de ajutor de stat ilegal, cum ar fi chiar asumarea de către Primărie a plății creanței ELCEN asupra RADET sau transferul contra cost al activelor și operațiunilor ELCEN către Compania Municipală Energetica, ambele presupunând alocarea de fonduri de stat, din bugetul local al Capitalei. În acest sens, Piperea a arătat că este necesară efectuarea așa-numitului "test al investitorului privat" pentru a îndepărta acest risc, procedură solicitată, de altfel, de ANAF, principalul creditor al ELCEN.

Pe 17 mai, CGMB a aprobat de principiu, fără detalii, transferul de activitate de la RADET și ELCEN la Compania Municipală Energetica. ELCEN, care asigură peste 90% din necesarul de energie termică al Capitalei, a înregistrat un profit net de 35,9 milioane lei anul trecut și de 84,17 milioane lei în primul trimestru din 2018, bugetul de venituri și cheltuieli pe întreg anul în curs estimând un rezultat operațional EBITDA pozitiv de circa 116 milioane lei. RADET a terminat anul 2017 cu pierderi de 160,9 milioane lei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen
radet
compania municipala energetica
pmb
cgmb
gabriela firea
caldura
apa calda
gigacalorie
sacet
sistem centralizat de termoficare