Proaspăt intrat în insolvență, combinatul Donau Chem al lui Ioan Niculae începe să-și vândă stocurile de platină

Proaspăt intrat în insolvență, combinatul Donau Chem al lui Ioan Niculae începe să-și vândă stocurile de platină
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 10 mai 2017

Comitetul creditorilor combinatului chimic Donau Chem, controlat indirect de omul de afaceri Ioan Niculae și intrat în insolvență la cererea proprie la finalul lunii februarie, va lua în discuție pe 16 mai vânzarea unui stoc de platină al companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, în ședința comitetului creditorilor Donau Chem, va fi supusă se va la vot "aprobarea (...) cererii administratorului special privind valorificarea unui stoc de 15.285 g site de platină-rhodiu, uzate, prin vânzarea la prețul bursei metalelor prețioase", potrivit unui document al administratorului judiciar al companiei, ZRP Insolvency.

Comitetul creditorilor Donau Chem este condus de către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, ceilalți membri fiind Banca Transilvania, firma Autocora SRL a omului de afaceri teleormănean Dănel Dinu, precum și Interagro SA și Viromet SA din holdingul lui Ioan Niculae, cea din urmă fiind și acționar unic al Donau Chem.

ANAF este și cel mai mare creditor al Donau Chem, cu creanțe de peste 126 milioane lei, reprezentând peste 43% din total. Salariații combinatului au de recuperat aproape 10 milioane lei.

Enel instalează peste 150.000 de contoare inteligente CITEȘTE ȘI Enel instalează peste 150.000 de contoare inteligente

Compania a terminat anul 2015 cu pierderi de 40,6 milioane lei, de aproape 10 ori mai mari decât în anul anterior, și cu o cifră de afaceri de 28,8 milioane lei, în prăbușire cu peste 78% față de 2014. Datoriile totale au crescut cu peste 22%, la 222,8 milioane lei, iar numărul mediu de salariați a fost redus cu mai mult de 37%, de la 954 la 596 de persoane.

Activitatea de producție a Donau Chem a fost oprită din aprilie 2015. În martie, sute de salariați ai Donau Chem protestaseră în stradă în fața primăriei din Turnu Măgurele, acuzând faptul că angajatorul nu le mai plătise salariile de două luni. În octombrie 2015, din cauza neplății facturilor, combinatul a fost debranșat de la rețeaua de energie electrică.

În ianuarie 2016 a fost convocată o AGA a asociatului unic al combinatului, firma Viromet SA, la care ar fi urmat să se decidă "atragerea unor fonduri de investiții sau angajarea unor credite bancare în scopul reluării activității societății Donau Chem SRL, prin garantarea acestora cu active din patrimoniul societății".

La jumătatea lunii februarie 2017, în perioada în care a fost depusă și cererea de intrare în insolvență a Donau Chem, a fost convocată din nou AGA la Viromet SA, pentru data de 6 martie, pe ordinea de zi figurând "Analiza documentației transmise de administratorul unic de la S.C. DONAU CHEM - S.R.L. (unde VIROMET - S.A. are calitatea de asociat unic), referitor la angajarea la Banca Transilvania a unui credit necesar reluării activității de producție".

În cele din urmă, însă, s-a decis solicitarea intrării în insolvență.

Perspectivele pieței energetice, schimbările legislative pregătite în domeniu și impactul acestora asupra jucătorilor din domeniul energetic  dar mai ales asupra consumatorului vor fi anunțate, pe lângă multe alte teme, la Profit Energy.forum, pe 15 mai, la Hotel Intercontinental, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
donau chem
ioan niculae
interagro
anaf
platina
insolventa
viromet