Producătorii de energie regenerabilă cer Guvernului să nu aprobe modificările Legii 220 pregătite de Ministerul Energiei

Producătorii de energie regenerabilă cer Guvernului să nu aprobe modificările Legii 220 pregătite de Ministerul Energiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mar 2017

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) îi cere prim-ministrului Sorin Grindeanu să nu aprobe Ordonanța de Urgență ce modifică Legea 220/2008 în forma pregătită de fosta conducere a Ministerului Energiei, pe motiv că sacrifică investitorii mici și mijlocii din sectorul regenerabilelor, ”avantajând în mod evident producătorii integrați”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

PATRES a solicitat, în repetate rânduri, Ministerului Energiei să revină asupra modificărilor aduse la Legea 220, astfel ca forma finală a OUG să conțină soluții echitabile pentru toți producătorii din sectorul regenerabilelor, scrie News.ro.

În prezent, proiectul de OUG este pe circuitul de avizare, urmând să fie înaintată în scurt timp Guvernului spre aprobare.

Patronatul susține că 200 de investitori din sectorul regenerabilelor solicită Guvernului adoptarea OUG ”cu păstrarea elementelor pozitive”, dar cu unele modificări care să crească veniturile producătorilor neintegrați și care ”să limiteze distorsiunea generalizată în piața de energie și certificate verzi”.

Patronatul acuză că există, pe piața de energie și de certificate verzi, distorsiuni de nesuportat pentru producători și furnizori.

FOTO Lanțul de multiplex-uri Cine Globe introduce în cele două cinematografe din România lentile clip-on 3D, pentru spectatori cu ochelari de vedere CITEȘTE ȘI FOTO Lanțul de multiplex-uri Cine Globe introduce în cele două cinematografe din România lentile clip-on 3D, pentru spectatori cu ochelari de vedere

”Se vehiculează în piață discounturi uriașe, o treime din valoare unui certificat verde, jumătate din valoare, chiar și mai mult în cazul certificatelor care expiră, pentru ca ele să fie achiziționate de către furnizori, fenomenul fiind generalizat”, a afirmat președintele PATRES.

Până la finalul anului 2016, conform datelor OPCOM, au fost încheiate deja contracte de vânzare - cumpărare pentru 236,3 milioane de certificate verzi, din care 209,4 milioane au fost contractate doar în lunile noiembrie și decembrie 2016, adică exact perioada de consultare publică a draftului de OUG.

Pentru acoperirea în totalitate a cotei pe următorii 15 ani, sunt necesare doar 223,65 milioane de certificate verzi, menționează PATRES, care consideră că, fără măsuri de constrângere asupra furnizorilor cu privire la participarea pe piața anonimă, distorsiunea din piață v a crește.

PATRES apără interesele a 94 de de producători de energie din tot spectrul regenerabilelor, cu o putere instalată de peste 800 MW.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie regenerabila
ministerul energiei