Producătorii români ar putea exporta direct energie, Hidroelectrica a câștigat procesul cu ANRE

Producătorii români ar putea exporta direct energie, Hidroelectrica a câștigat procesul cu ANRE
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 dec 2015

Hidroelectrica a câștigat, în primă instanță, procesul în care a contestat o amendă de 50.000 de lei dictată de ANRE pentru efectuarea pretins ilegală de către producătorul hidro de exporturi de energie electrică în Ungaria în perioada decembrie 2014 – februarie 2015. Decizia instanței ar putea avea ca efect dispariția monopolului traderilor pe operațiunile de export de energie electrică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Respinge cererea de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Admite plângerea. Anulează procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr.36119/11.05.2015. Exonerează petenta de la plata amenzii în cuantum de 50.000 lei. Ia act de cererea petentei de solicitare a cheltuielilor de judecată pe cale separată. Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare", a decis, pe 19 noiembrie 2015, Judecătoria Sectorului 1 București.

ANRE va face apel la decizia instanței, după ce va vedea motivarea acesteia, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Marius Vladu, citat de Agerpres.

La sfârșitul anului trecut, Hidroelectrica a încheiat mai multe contracte de livrare de energie pe piața din Ungaria pe parcursul anului 2015, prin reprezentanța sa din Budapesta.

În februarie 2015, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) s-a pronunțat public în sensul că, potrivit legislației în vigoare, toată energia electrică disponibilă a unui producător de energie trebuie ofertată transparent, public, nediscriminatoriu și centralizat pe platformele OPCOM destinate pieței concurențiale de energie electrică din România, iar un producător nu se poate sustrage acestei obligații prin deținerea unei licențe de furnizare, prin înființarea unei reprezentanțe în altă țară sau prin înființarea unei firme de trading în altă țară.

Ulterior, în mai, ANRE a decis să amendeze Hidroelectrica cu 50.000 de lei pentru că a vândut energie pe o bursă din Ungaria, deși ar fi avut obligația de a-și vinde toată producția pe bursa românească de energie OPCOM.

"În opinia Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, această interpretare dată de ANRE încalcă principiul liberei circulații a bunurilor în interiorul Uniunii Europene, încalcă Directiva 2009/72/CE privind piața internă de energie, încalcă art.2 din Legea Energiei nr.123/2012 și încalcă însăși OUG 33/2007 privind organizarea ANRE, care prin art.8 elimină restricțiile privind comerțul cu energie electrică între statele membre. Totodată, se încalcă și Licența de Furnizare nr.932 dată Hidroelectrica prin Decizia ANRE nr.2507/28.08.2013, care prevede dreptul companiei de a vinde energie la export. Raportat la aceste încălcări, Hidroelectrica a sesizat instanța de judecată, care, în urma administrării probatoriului, i-a dat câștig de cauză", se arată într-un comunicat al Euro Insol.

Și Consiliul Concurenței, într-un raport despre piața de energie publicat anul acesta, s-a pronunțat în sensul că obligația impusă de legislația românească în vigoare producătorilor de energie electrică, de a oferta pe piețele naționale întreaga cantitate de energie electrică disponibilă este de natură să ridice suspiciuni cu privire la conformitatea măsurii cu reglementările comunitare, aceasta echivalând cu o interdicție de a comercializa în mod direct energie electrică la export, fiind astfel limitată dezvoltarea pe piețele externe a unor participanți la piață.

"În urma unei analize preliminare, a rezultat că prevederile conținute de Legea nr. 123/2012, ce au ca efect obligarea participanților la piață de a încheia tranzacții angro numai pe piețele centralizate administrate de OPCOM și OPE ar putea fi interpretate drept o interdicție pentru producătorii de energie electrică din România de a realiza tranzacții la export", avertiza Consiliul Concurenței, în raportul citat.

Instituția aprecia că legislația adoptată la nivel național nu poate fi interpretată într-un sens ce ar contraveni reglementărilor comunitare în vigoare, iar prevederile Legii nr. 123/2012 care obligă participanții la piață să încheie tranzacții angro numai pe piețele centralizate trebuie interpretate în sensul în care să le fie permis producătorilor de energie electrică să realizeze în mod direct (sau prin intermediul unor societăți din grupul acestora) vânzări la export.

"Hotârârea instanței de judecată are o valoare istorică. La momentul rămânerii definitive a sentinței, oricare producător, fie că se cheamă Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Oltenia (Complexul Energetic Oltenia – n.r.), va putea să încheie direct contracte de export de energie pe oricare dintre piețele statelor membre ale Uniunii. În 2012 am decuplat băieții deștepți de la energia ieftină produsă de Hidroelectrica. După un tun de 1 miliard de euro dat companiei, băieții deștepți s-au reinventat cu ajutorul unor funcționari din ANRE, care, printr-o interpretare restrictivă și antieuropeană a legislației, le-au creat traderilor de energie un monopol: exportul de energie", a declarat șeful Euro Insol, Remus Borza.

Potrivit acestuia, anul trecut România a înregistrat un record al exportului de energie, livrând la extern 8,7 milioane MWh, iar anul acesta exporturile ar putea ajunge la 10 milioane MWh.

"Niciun megawatt nu a fost exportat de Nuclearelectrica sau Oltenia. Hidroelectrica a exportat 15 MWh, a fost amendată de ANRE și avertizată cu retragerea licenței de furnizare. Prin această interdicție, companiile statului au fost văduvite în ultimii doi ani de câteva zeci de milioane de euro, care au intrat în buzunarele acelorași băieți deștepți, prin ale căror firme se derulează tot exportul de energie al României", a adăugat Borza. 

viewscnt
Afla mai multe despre
export energie electrica
hidroelectrica
anre
traderi energie
baietii destepti din energie