Profit Piața de Capital.forum – Răzvan Popescu, Romgaz: Avem un prim răspuns la oferta pentru Exxon România. Americanii nu pleacă neapărat din cauza Legii offshore

Profit Piața de Capital.forum – Răzvan Popescu, Romgaz: Avem un prim răspuns la oferta pentru Exxon România. Americanii nu pleacă neapărat din cauza Legii offshore
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 apr 2021

Producătorul de gaze controlat de stat Romgaz a primit un prim răspuns la oferta fermă de preluare a subsidiarei românești a gigantului petrolier american ExxonMobil, care deține jumătate din drepturile și obligațiile concesiunii offshore de gaze naturale Neptun Deep din sectorul românesc al Mării Negre, restul fiind în posesia OMV Petrom, a anunțat, la Profit Piața de Capital.forum, directorul economic al Romgaz, Răzvan Popescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Videoconferința Profit Piața de Capital.forum a fost organizată cu sprijinul Banca Transilvania, al Bursei de Valori București, Evergent Investments, SIF Banat-Crișana, SIF Muntenia, Depozitarul Central, Romgaz, Transgaz, Biofarm și Conpet, fiind transmisă în direct și la Profit TV.

"Vă pot spune că a fost primit un prim răspuns și că există o interacțiune de foarte bun augur cu reprezentanții Exxon", a spus Popescu, menționând că nu poate indica detalii suplimentare, discuțiile fiind deocamdată confidențiale.

Alexandru Arșinel și soția lui, diagnosticați cu Covid-19 și internați la „Balș” CITEȘTE ȘI Alexandru Arșinel și soția lui, diagnosticați cu Covid-19 și internați la „Balș”

Popescu, care timp de aproape 9 ani a fost manager și trader la Serviciul de administrare a rezervelor internaționale din cadrul Direcției Operațiuni de Piață a Băncii Naționale a României (BNR), a spus că a venit la Romgaz în decembrie anul trecut special pentru acest proiect de preluare a ExxonMobil România, despre care crede că ar trebui să sporească foarte mult vizibilitatea Romgaz în cadrul Bursei de Valori, față de investitorii români și străini.

"Însă până la urmă, cred că investitorii se așteaptă la rezultate, iar foarte multe companii românești, inclusiv de stat, au anunțat foarte multe proiecte bombastice, pe care nu le-au dus până la capăt și care nu au avut o finalitate. Cred că cel mai important lucru este să demonstrăm că obiectivele pe care ni le asumăm pot fi atinse", a punctat Popescu.

Întrebat despre provocările reprezentate de acest proiect pentru Romgaz, inclusiv în ceea ce privește problemele și incertitudinile legislației locale în domeniu, directorul economic al companiei de stat românești a spus că nu crede că ExxonMobil pleacă din România neapărat din cauza legislației.

Palas Campus, controlată de Iulian Dascălu, atrage 72 milioane euro de la IFC, divizia Băncii Mondiale, pentru construirea unei clădiri de birouri în Iași. Amazon a anunțat că se va muta în Palas Campus Iași CITEȘTE ȘI Palas Campus, controlată de Iulian Dascălu, atrage 72 milioane euro de la IFC, divizia Băncii Mondiale, pentru construirea unei clădiri de birouri în Iași. Amazon a anunțat că se va muta în Palas Campus Iași

"Nu cred că cei de la ExxonMobil au decis să plece din România neapărat pe această considerație (din cauza prevederilor în vigoare ale Legii offshore, despre care operatorii au spus în repetate rânduri că sunt defavorabile investițiilor – n.r.). Ei și-au vândut foarte multe participații minoritare la concesiuni de hidrocarburi, și în Marea Nordului, și în alte locuri, încercând, cred, să își restrângă operațiunile, mai ales că și-au propus o țintă foarte ambițioasă, de a ajunge să fie neutri din punct de vedere al emisiilor CO2 în următorii 10 ani. Cred că și din acest motiv au decis să se retragă din alte zone", a declarat Răzvan Popescu.

El a arătat că acest proiect trebuie abordat și implementat în etape pentru a avea succes.

"Într-o primă etapă avem finanțarea achiziției efective, iar ulterior pe cea a cheltuielilor de capital necesare dezvoltării perimetrului Neptun Deep. Mai ales că ne dorim foarte mult să mergem și pe piața de obligațiuni și să reușim să ne finanțăm acolo, unde dobânzile în acest moment sunt foarte scăzute la euro după cum bine știm. Din punctul meu de vedere, cel mai bine ar fi ca obligațiunile să fie emise în euro pe o piață europeană, dat fiind necesarul nostru mare de finanțare și lichiditatea scăzută de pe piața locală. Dat fiind că în 2021-2022 va fi etapa finală de explorare a Neptun Deep, acest lucru ne-ar da timpul necesar pentru a putea pune la punct prospectul de emisiune de obligațiuni, dacă vom reuși să realizăm achiziția", a opinat Popescu. 

Pierderile companiilor din industria HoReCa, din turism și ale organizatorilor de evenimente, afectate de restrictiile impuse de pandemie în 2020, vor fi compensate cu 20% CITEȘTE ȘI Pierderile companiilor din industria HoReCa, din turism și ale organizatorilor de evenimente, afectate de restrictiile impuse de pandemie în 2020, vor fi compensate cu 20%

El a mai spus că în draftul de contract care este negociat cu Exxon sunt și clauze suspensive, fără să dea detalii. "În următoarele luni va fi o negociere destul de intensă între noi și ExxonMobil", a subliniat Popescu,

Directorul economic al companiei a mai spus că Romgaz și România în general trebuie să își înlocuiască rezervele de hidrocarburi, rata de înlocuire a acestora fiind foarte scăzută în ultimii ani.

"Asta și pentru că, în contextul Green Deal, este nevoie de înlocuirea capacităților pe cărbune cu unități pe gaz, cererea de electricitate fiind foarte mare. În următorii ani, cred că acest proiect, Neptun Deep, va constitui baza acestei tranziții energetice în România", a conchis Răzvan Popescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz oferta preluare exxonmobil
romgaz neptun deep
gaze naturale marea neagra