Restricții pentru petroliștii din Marea Neagră. Noi avize cerute pentru a fora offshore după țiței și gaze

Restricții pentru petroliștii din Marea Neagră. Noi avize cerute pentru a fora offshore după țiței și gaze
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 sep 2017

Companiile petroliere care dețin concesiuni de țiței și gaze offshore în România, în Marea Neagră, vor putea executa lucrări pe aceste perimetre doar cu avizul Statului Major General al Armatei și notificând în prealabil Direcția hidrografică maritimă din cadrul Ministerului Apărării Naționale, potrivit unui proiect de lege redactat la nivelul Guvernului. Ministrul Apărării Adrian Țuțuianu s-a întâlnit luni cu reprezentanții companiei americane ExxonMobil, care deține, în consorțiu cu OMV Petrom, drepturile aferente perimetrului offshore de hidrocarburi de mare adâncime Neptun Deep.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, potrivit sursei citate, va fi nevoie de avizul Statului Major General pentru amplasarea de obiective noi de tipul instalațiilor tehnologice necesare pentru explorarea, dezvoltarea, producția, tratarea, preluarea si predarea petrolului, conductelor, platformelor marine, echipamentelor sau instalațiilor aferente acestora, drumurilor de acces sau infrastructurilor de comunicații.

Același aviz va fi necesar pentru săparea, testarea, echiparea pentru producție, punerea în siguranță, conservarea, abandonarea, demontarea și dezafectarea sondelor și pentru orice alte operațiuni, intervenții, reparații și modificări executate la acestea, precum și pentru foraje geotehnice aferente sondelor, executate offshore.

MApN anunță că va plăti eșalonat salariile angajaților. UPDATE Reacția Ministerului Finanțelor Publice CITEȘTE ȘI MApN anunță că va plăti eșalonat salariile angajaților. UPDATE Reacția Ministerului Finanțelor Publice

"Înainte de începerea lucrărilor, titularul (de acord petrolier – n.r.) are obligația de a notifica Direcția hidrografică maritimă din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Autoritatea Navală Română, precum și secretariatul Comitetului de amenajare a spațiului maritim, în scopul marcării coordonatelor acestora în planul de amenajare a spațiului maritim", se stipulează în draftul de act normativ.

Pentru lucrările amplasate în zone de frontieră va fi necesar avizul Poliției de Frontieră.

De asemenea, va fi nevoie de avizul Ministerului Afacerilor Externe pentru autorizarea lucrărilor petroliere offshore pe perimetre "aflate în sectoare în care nu s-a efectuat delimitarea între spațiile maritime ale României și spațiile maritime ale statelor vecine".

"Operațiunile petroliere întreprinse în perimetre situate în vecinătatea spațiilor maritime ale altor state riverane Mării Negre se vor desfășura cu luarea în considerare a normelor de drept internațional relevante, în special a tratatelor de delimitare a spațiilor maritime sau a altor acorduri încheiate de România", se precizează în proiect.

VIDEO & FOTO Ford prezintă în premieră SUV-ul EcoSport, versiunea românească ce va fi construită la Craiova. Este cel mai puternic concurent pentru Dacia Duster CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Ford prezintă în premieră SUV-ul EcoSport, versiunea românească ce va fi construită la Craiova. Este cel mai puternic concurent pentru Dacia Duster

Același proiect prevede că operatorii care dețin concesiuni de țiței și gaze offshore în România, în Marea Neagră, aflate în derulare, vor avea același regim de redevențe valabil la data semnării acordurilor petroliere de concesiune, pe toată perioada derulării acestora, și că regimul de redevențe aplicat concesiunilor de zăcăminte de țiței și gaze offshore, din Marea Neagră, aflate în vigoare la data intrării în vigoare a legii, nu va putea deveni sub nicio formă mai împovărător pentru companiile titulare decât cel înscris în acordurile petroliere de concesiune.

Companiile care dețin acorduri petroliere de concesiune pentru perimetre offshore de țiței și gaze sunt OMV Petrom, singură și în parteneriat cu americanii de la ExxonMobil, consorțiul Lukoil-PanAtlantic Petroleum-Romgaz, Black Sea Oil&Gas și Petromar Resources. Cel mai important acord petrolier offshore, cel semnat cu OMV Petrom și ExxonMobil pentru perimetrul de mare adâncime Neptun Deep, este valabil până în 2030.

Ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, împreună cu secretarul de stat Mircea Dușa și șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, a avut luni o întâlnire, la sediul ministerului, cu reprezentanții ExxonMobil. Potrivit unui comunicat al MApN, discuțiile dintre cele două părți s-au axat pe analiza și identificarea unor oportunități de cooperare, întâlnirea făcând parte din seria consultărilor periodice demarate de ministrul Apărării cu reprezentanți ai actorilor strategici de pe piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
gaze naturale marea neagra
operatiuni petroliere offshore
spatiul maritim al romaniei
mapn
adrian tutuianu
statul major general al armatei
exxonmobil
omv petrom
redevente petroliere