România cere din nou la Bruxelles decuplarea prețului angro al energiei de cel al gazului la nivelul UE, pentru ieftinirea curentului

România cere din nou la Bruxelles decuplarea prețului angro al energiei de cel al gazului la nivelul UE, pentru ieftinirea curentului
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 iul 2022

România a propus din nou, la reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei de la Bruxelles la care s-a decis reducerea cu 15% a consumului de gaze în Europa, revizuirea regulilor comunitare ale pieței de energie din UE astfel încât prețul de închidere al  tranzacțiilor spot să nu mai fie prețul energiei celei mai scumpe, care în momentul de față este cea produsă din gaze naturale, sistemul scumpind artificial electricitatea în Uniune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Statul român a mai făcut această propunere, alături de alte țări membre, și în decembrie anul trecut.

Parcare gratuită introdusă în Mamaia și în Constanța în anumite ore după un eșec cu scandal. “Ce vă voi descrie mai jos nu sunt desene animate.\ CITEȘTE ȘI Parcare gratuită introdusă în Mamaia și în Constanța în anumite ore după un eșec cu scandal. “Ce vă voi descrie mai jos nu sunt desene animate."

"Prețurile crescute la energie reprezintă în continuare un subiect care se află în atenția Comisiei Europene și a miniștrilor Energiei. Analiza diferitelor posibilități de optimizare a design-ului actual al pieței de energie este de interes pentru România în vederea asigurării unui preț accesibil pentru consumatori. În acest sens, România susține în continuare explorarea posibilității de decuplare a prețului la energie electrică de prețul la gaze naturale, arhitectură care ar permite limitarea efectului de contagiune a creșterii prețului la gaze naturale asupra prețului la energie. Comisia Europeană a indicat că va realiza un studiu de impact cu privire la diferite măsuri de optimizare a designului pieței de energie electrică", se arată într-un comunicat al ministerului de resort de la București.

Până nu demult, ideea era tabu pentru Comisia Europeană, însă conducerea Executivului de la Bruxelles a semnalat recent deschidere față de propunere, în condițiile agravării crizei energetice de pe continent pe fondul războiului din Ucraina și al reducerii drastice a exporturilor de gaze rusești în Europa.

Conform Bloomberg, Grecia intenționează să implementeze o astfel de politică la nivel național.

SIF Oltenia vrea să iasă din acționariatul EximBank. Banca, evaluată la 1,3 miliarde lei CITEȘTE ȘI SIF Oltenia vrea să iasă din acționariatul EximBank. Banca, evaluată la 1,3 miliarde lei

Prețurile de referință în Europa la gaze naturale au crescut de cinci ori în ultimele 12 luni, ceea ce a scumpit și energia electrică și a determinat guvernele din Europa să încerce să reformeze așa-numita politică a "costului marginal", pe bază căreia se stabilesc prețurile la electricitate.

Pe piața europeană, prețul la electricitate se stabilește pe baza principiului "costului marginal", care presupune că prețul de referință este prețul ultimei capacități de producție utilizate pentru echilibrarea rețelei, care în prezent este cel al centralelor pe gaze.

Banca Ungariei, nevoită să recurgă la cele mai dure modificări de dobânzi de după căderea comunismului. Forintul s-a scufundat la un minim record față de euro CITEȘTE ȘI Banca Ungariei, nevoită să recurgă la cele mai dure modificări de dobânzi de după căderea comunismului. Forintul s-a scufundat la un minim record față de euro

Potrivit unui document consultat de Bloomberg News, conform planurilor Guvernului de la Atena, electricitatea produsă din surse regenerabile, în hidrocentrale și centrale nucleare, va fi regrupată într-o categorie distinctă iar pentru electricitatea produsă din combustibili fosili, prețul va fi stabilit separat. Propunerea va duce la venituri mai mici pentru energia curată, ca urmare a unor costuri de producție mai mici.

"Aceasta ar putea asigura o reducere cu aproximativ 50% a prețurilor la electricitate, având în vedere că sursele precum gazele naturale au o pondere de doar o treime din mixul energetic, o pondere care va continua să scadă pe măsură ce tranziția energetică va accelera", se arată în documentul consultat de Bloomberg.

Eutelsat și OneWeb urmează să se fuzioneze la o evaluare de 3,4 miliarde dolari. Noua companie va concura cu SpaceX CITEȘTE ȘI Eutelsat și OneWeb urmează să se fuzioneze la o evaluare de 3,4 miliarde dolari. Noua companie va concura cu SpaceX

Guvernul de la Atena trebuie să găsească modalitățile prin care reducerea de prețuri să se regăsească în facturile consumatorilor iar diminuarea influenței exercitate de prețul gazelor naturale asupra prețurilor la electricitate ar fi de ajutor.

Prima categorie va furniza aproximativ două treimi din cererea de electricitate la un cost mai mic, în timp ce a doua categoria va furniza restul, ceea ce va duce la scăderea prețului general al electricității. Costul mediu al producției de electricitate este cu până la 60% mai mic decât prețul de pe piață, susține Guvernul de la Atena.

Bulgaria - Dobânzi la credite de 2,5%. România - peste 6% CITEȘTE ȘI Bulgaria - Dobânzi la credite de 2,5%. România - peste 6%

Propunerea Greciei a fost comunicată și restului statelor UE înaintea reuniunii miniștrilor europeni ai Energiei, care ar urma să cadă marți de acord asupra unor planuri privind reducerea consumului de gaze dar vor discuta de asemenea și despre viitorul aprovizionării cu energie al blocului comunitar.

Bloomberg precizează că autoritățile din Marea Britanie au și ele în vedere o serie de propuneri similare în procesul de reformă a pieței electricității. De asemenea, Spania și Portugalia au plafonat prețul gazelor, în încercarea de a limita costurile pentru consumatori.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
scumpire gaze
pret energie
pret gaze
criza energie ue
criza gaze ue